De maand MEI staat in het teken van 'Overgewicht bij paarden'
15% korting op Subli Dieetmix, Subli Mineralenbikkels, Voermeesters Rust & Herstel en Masters Vit-Crix 
Gebruik hiervoor de code DIEET15%

Graszaad voor paardenweides

Hoe realiseer ik de beste paardenweiden?

Voor een optimale paardenweide moeten een aantal stappen worden doorlopen. Het begint met het inzaaien van een paardenweide gevolgd door de bemesting en daarna het maaimoment of inschaartijdstip.

Bij de bemesting van de paardenweide zijn meerdere dingen van belang. Aan de hand van een grondmonster en het doel van de bemesting (weiden of maaien) stem je de gift af. 

Grondmonster?

Het beste is om eenmaal in de vier jaar een grondmonster te nemen voordat je start met bemsten. De grondmonster verteld je meer over je bodem. Op een bruikbaar grondmonster staat hoeveel er van ieder bemestingselement aanwezig is. Er staat op hoeveel ‘plant beschikbaar’ er in de grond aanwezig is aan stikstof, fosfaat, kalium,
natrium en calcium. Ook staat er op het grondmonster wat de pH-waarde van de grond is. 

Verschil bemesting maaien of weiden

Bij bemesting van een weide maakt het voor paarden veel verschil of u gaat beweiden of maaien. Om het eiwitgehalte niet te hoog te laten worden tijdens het weiden, is het aan te raden kleine hoeveelheden kunstmest te geven. Begin met 20 m3 drijfmest of met 150 kg/ha mengmest 12-10-18. Het advies is om dit iedere twee maanden te herhalen. Bij maaien eerste en tweede snede voor paarden kan er wel flink bemest worden. Het is afhankelijk van het doel van het gras wanneer er gemaaid kan worden.

De bemesting voor een gangbare maaiweide zal 30 m3 drijfmest zijn en 150 kg/ha Nutramon KAS. Voor een weide waar geen drijfmest op komt is ons advies 225 kg 12-10-18 + 150 kg/ha Nutramon KAS. Dit is het advies voor het bemestingsmoment tussen 15 februari en 15 april. Bij maaien tweede en latere snede is het advies 15 m3 drijfmest aangevuld met 100 kg/ha Nutramon KAS of 150 kg 12-10-18 + 100 kg/ha Nutramon KAS.

Bekalken grasland

Bij een te lage pH van de grond kost het opbrengst. Wanneer er bekalkt wordt om de pH van de bodem omhoog te krijgen zal er tussen de 500 en 2.000 kg/ha korrelkalk nodig zijn.

Natriumbemesting

Voor de smakelijkheid van het gras, voornamelijk op zandgronden, kan het bemesten met natrium in de zomermaanden bijdragen aan een smakelijker gewas. Kies dan voor 75-100 kg/ha Graszout blauw. Dit kan ook een toegevoegde waarde hebben bij een laag natriumgehalte in de grond.

Maaimoment

Voor het rantsoen van paarden vindt het maaimoment meestal plaats vanaf de derde week in mei. Voor latere sneden wordt het gewas pas gemaaid bij zware sneden met een meer ontwikkeld gewas zodat er minder eiwit in zit. Hieronder staat de ontwikkeling ten opzichte van de gehaltes die in het gras aanwezig zijn.

 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3