Wat kun je zelf doen tegen koliek?

Wat kun je zelf doen tegen koliek?

Koliek is eigenlijk een verzamelnaam voor een hele verzameling aan maag- en darmproblemen. Overeenkomst is vrijwel altijd een vorm van flinke buikpijn, maar de oorzaken zijn divers. Koliek is in basis een ernstige aandoening, welke zelfs dodelijk kan zijn. Het met spoed inschakelen van de dierenarts is daarom altijd noodzakelijk. Alleen de dierenarts kan de ernst van de koliek goed inschatten. 

Symptomen van koliek

Ook al zijn de oorzaken divers, de symptomen van een paard met koliek komen vaak wel overeen. Koliek is vaak een acuut probleem en een paard voelt zich ook van het ene op het andere moment echt beroerd. Je herkent koliek aan één of meerdere van de volgende symptomen:

 • Zweten
 • Rollen, gaan liggen en weer opstaan
 • Onrustig en soms angstig tot zelfs agressief gedrag
 • Kreunen en niet willen eten of drinken
 • Schoppen, bijten en kijken naar de buik
 • Uitgestrekt of wijdbeens gaan staan
 • Schrapen met de voorvoeten
 • Flemen

Behandeling van koliek

Koliek ontstaat als gevolg van problemen in het maag- darmkanaal. In veel gevallen is er sprake van een ‘krampkoliek’ of een ‘gaskoliek’. Veroorzaakt door krampen of ophoping van gas. Deze vormen van koliek zijn over het algemeen thuis door de dierenarts te behandelen. Bijvoorbeeld met wat rondstappen, aangevuld met pijnstillers en darm-verslappers. Soms zijn de problemen ernstiger en is een operatie in een kliniek noodzakelijk.

Voorkomen van koliek

Koliek kent veel oorzaken en het moment van optreden van koliek is helaas niet altijd voorspelbaar. Toch zijn er wel een aantal tips waarmee je het ontstaan van koliek voor een deel zoveel mogelijk kunt voorkomen: 

 1. Laat je paard rustig wennen aan veranderingen in voeding en ritme.
  Gaat je paard van de wei naar stal of andersom? Of heb je ander voer of een nieuw dagritme? Zorg dat je hem een paar weken de tijd geeft om aan de veranderingen te wennen. Paardendarmen zijn gevoelig en reageren op elke wijziging. Zo zit er in gras bijvoorbeeld veel meer water dan in hooi. En ook de voedingswaarde is zeker in het voorjaar heel anders dan in de herfst. Rustig wennen voorkomt veel problemen in de darmen.
 1. Geef veel ruwvoer
  Paarden eten van nature driekwart van de dag kleine beetjes vezelrijk voer. Verspreid het geven van ruwvoer zoals hooi en ruwvoermixen daarom zoveel mogelijk over de dag en nacht. Verteren van ruwvoer duurt lang en er komt veel warmte bij vrij in de darmen. Dit houdt je paard op koude dagen ook nog een veel beter warm dan bijvoorbeeld krachtvoer. Krachtvoer is uiteraard wel nodig als aanvulling, maar de basis van een goede gezondheid met weinig kans op koliek ligt in een regelmatige verdeling van ruwvoer.
 1. Zorg voor een goed gebit
  Verstoppingskoliek ontstaat vaak doordat er te grote delen voeding niet goed langs een vernauwing in het darmkanaal kunnen. Goed kauwen voorkomt dit voor een groot deel. Geef je paard goed en vezelrijk voer. Dit kan in de vorm van muesli ‘s en mixen. Maar ook via de grote vezelrijke brokken zoals die gemaakt worden door Voermeesters en Masters Paardenvoer.

  Zorg daarnaast voor zo min mogelijk stress en zoveel mogelijk een vaste dagelijkse structuur. Geef je paarden altijd rustig de tijd om te eten en laat elk paardengebit regelmatig nakijken door een deskundige.

 2. Geef je paard voldoende beweging en afwisseling
  Paarden zijn van origine ook gewend aan veel en rustige beweging. Langzaamaan de hele dag door wat grazen en bewegen houdt de darmen actief en voorkomt daarmee verstoppingen. Elke dag veel bewegen is daarom belangrijk voor de gezondheid van paarden. Bewegen zorgt samen met voldoende ruwvoer voor continu wat beweging in de darmen.


 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,5