Fokkerij

Op onze webshop vind je een uitgebreid assortiment paardenvoer speciaal voor de fokkerij. Zoals voeding voor dragende en lacterende merrie, voor veulens en voor jonge paarden in de opfok. Je bestelt jouw paardenvoer voor de fokkerij eenvoudig online. Lees verder

Tonen als Foto-tabel Lijst

11 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Paardenvoer voor de fokkerij

Bij alle paarden is het natuurlijk belangrijk om te ondersteunen met het juiste paardenvoer, maar voor de fokkerij is dit misschien wel nog belangrijker. Dit begint al bij de voeding van een dragende merrie. Want goede voeding is in dat geval niet alleen belangrijk voor de merrie, maar ook voor het ongeboren veulen. Maar ook zodra het veulen eenmaal geboren is, is het belangrijk dat hij op de juiste leeftijd de juiste voeding krijgt, zodat het zichzelf kan ontwikkelen tot een gezond en volgroeid paard. 

Paardenvoer voor dragende en lacterende merries 

De eerste 7 maanden van de dracht van je merrie voer je in principe op dezelfde manier als buiten de dracht. Belangrijk is wel om het gewicht van de merrie goed in de gaten te houden en waar nodig aanvullen of bij overgewicht misschien juist te verminderen in het krachtvoer. Vanaf 8 maanden staat het lichaam van de merrie in topsportstand. Vanaf dat moment groeit het veulen enorm en gaat de merrie zich klaarmaken voor de lactatieperiode. Belangrijk is dat de merrie in die periode voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is dan ook het moment om over te stappen naar een merriebrok, bijvoorbeeld die van Subli, Voermeesters, Masters of Cavalor. Merriebrok bevat namelijk veel eiwitten en het percentage aan mineralen zoals mangaan, magnesium, zink, calcium en fosfor zijn hoger dan in standaard voer. Ook zit er meer koper in merriebrokken, een mineraal wat erg belangrijk is voor het voorkomen van OCD bij het veulen. 

Tijdens de laatste paar weken van de dracht is het van belang dat er voldoende vitamine A, vitamine E en selenium in het voer van de merrie zit. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat de biest voldoende beschermede stoffen bevatten, die je veulen beschermen teken ziektes. Zodra het veulen geboren is stijgt de behoefte aan energie en eiwitten verder. Geef daarom ook gedurende de lactatie periode voldoende merriebrok of eiwitrijkemuesli zoals de Kern-Fok van Masters of Cavalor Probreed Mix

Wil je nog meer weten over de voeding van dragende en lacterende merrie? Je leest het hier

Paardenvoer voor veulens 

De eerste 24 uur na de geboorte zijn erg belangrijk voor een veulen. Het is belangrijk dat hij in de eerste uren de moedermelk (ook wel biest genoemd) bij de moeder gaat drinken en hier voldoende van binnenkrijgt. De biest bevat namelijk een hoog gehalte aan afweerstoffen die het veulen in de eerste maanden zal beschermen tegen infecties. Al vrij snel na de geboorte zal het veulen ook interesse krijgen in ruwvoer en gras en na enkele weken (het ene veulen is hiermee als het andere) zal de veulen bij zijn moeder in de voerbak duiken en mee knabbelen. Zodra je zient dat het veulen serieus mee begint te eten, is het advies om het veulen zijn eigen voeding aan te bieden, middels veulenbrokjes. Meer weten? Lees hier meer over voeding voor veulens. 

Paardenvoer voor jonge paarden in de opfok

Vanaf een maand of zes worden de meeste veulens gespeend en gaan ze naar de opfok, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je ervoor kiest het veulen thuis te houden. In de periode na het afspenen groeit een veulen nog best hard. Daardoor heeft hij een verhoogde behoefte aan energie, eiwit, vitaminen en mineralen. Daarnaast is het van belang dat de voeding de juiste verhouding magnesium, calcium en fosfor bevat. Dit is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van gezonde botten en spieren. Maar ook koper, zink en mangaan zijn belangrijke elementen. Er zijn diverse soorten voer op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor opgroeiende paarden en deze elementen bevatten, zoals Voermeesters Opfok, Masters Opfok en Cavalor Juniorix. In deze blog vind je nog meer informatie over voeding voor opgroeiende paarden. 

Welke voeding is nou het beste? 

Wij begrijpen dat het lastig is om een keuze te moeten maken aan het grote aanbod in voeding voor merries, veulens en opgroeiende paarden. Kom je er niet uit? Geen probleem; wij denken graag met je mee! Vraag geheel vrijlblijvend bij ons een voedingsadvies aan. Wij kijken dan naar jouw specifieke situatie en je ontvangt van ons gratis een voedingsadvies op maat. 

 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3