×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

 

Nu ook verkrijgbaar: NAF supplementen & verzorgingsproducten
Klik hier voor het assortiment

Senior

Paardenvoer voor oude paarden

Niet alleen mensen worden ouder, maar ook veel paarden bereiken steeds vaker een respectabel hoge leeftijd dankzij goede verzorging en voeding. Afhankelijk van hun gezondheid en conditie kunnen oudere paarden ook nog steeds (licht) getraind worden. Regelmatige arbeid helpt om fitter en vitaler oud te worden. Lees meer > 

Filter
Van hoog naar laag sorteren

5 producten

per pagina
Tonen als Grid Lijst
Filter
Van hoog naar laag sorteren

5 producten

per pagina
Tonen als Grid Lijst

Toch is het belangrijk om je te realiseren dat het lichaam van een paard vanaf ongeveer 20 jaar leeftijd langzaam verandert. De stofwisseling en vertering bijvoorbeeld worden minder efficiënt. Hierdoor vermindert ook het goed opnemen van eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels uit voeding. Het gevolg is dat de bespiering van een ouder paard langzaam afneemt. De vetreserves nemen af en het wordt moeilijker om met het normale rantsoen het oude paard op gewicht te houden. Ook de weerstand neemt af bij oudere paarden, waardoor ze vatbaarder worden voor kwalen of ziekten. Eventuele gebitsproblemen door ouderdom, bijvoorbeeld slijtage van het gebit of het verlies van tanden, versterken op hun beurt de verminderde opname van voedingsstoffen. Een aangepast rantsoen voor je oudere paard is dus zeker geen overbodige luxe. Het helpt je vierbenige senior juist om langer voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, waardoor hij ook zijn laatste jaren zo gezond mogelijk kan doorbrengen.

Welke voedingsbehoefte heeft een oud paard?  

Om de bespiering en conditie op peil te houden heeft een ouder paard behoefte aan meer en goed verteerbaar eiwit   in het rantsoen.   Daarnaast hebben oudere paarden extra behoefte aan energie. Alles kost oudere paarden namelijk wat meer moeite en oude paarden hebben, vooral in de winter, meer moeite om zichzelf warm te houden. Ook hebben oudere paarden meer behoefte aan hogere gehaltes vitaminen , mineralen en sporenelementen  .

Omdat het spijsverteringsstelsel door de jaren heen meer moeite krijgt met een optimale vertering van bijvoorbeeld taaie plantenvezels, zullen oudere paarden de voorkeur krijgen voor gemakkelijker te verteren vezels, in geval van krachtvoer, lichter verteerbare grondstoffen. De voedingsstoffen uit licht verteerbare grondstoffen worden door oudere paarden beter opgenomen. Waar je jonge en volwassen paarden prima grof en structuurrijk ruwvoer kan aanbieden, geef je oude paarden het beste wat zachter, bladrijker ruwvoer, zoals zacht hooi en vers weidegras. Bladrijk ruwvoer is gemakkelijker te kauwen en te verteren en het eiwitgehalte is vaak hoger.

Welk rantsoen is het beste voor een oud paard?

Elk paard verdient de beste voeding, en dat geldt zeker voor oudere paarden. Welk voer het beste is voor je oude paard, hangt af van de conditie en algemene gezondheid van je senior. Ook bij oudere paarden blijft goed ruwvoer de basis van het rantsoen. Heb je een fitte senior die je extra wil ondersteunen in zijn algehele conditie en gezondheid, dan kan je het ruwvoerrantsoen aanvullen met bijvoorbeeld Masters Senior-Muesli. Dat is een smakelijke muesli met licht verteerbare granen en postbiotica om de weerstand op peil te houden.

Wat voer ik een oud paard met gebitsproblemen?

Oudere paarden met gebitsproblemen hebben meer moeite met kauwen en het opnemen van voldoende voedingsstoffen. Een speciale seniorenslobber of slobberbrok helpt deze paarden om toch voldoende voeding binnen te krijgen. Masters Senior slobberbrok bijvoorbeeld is een volledig krachtvoer voor oudere paarden en/of paarden met gebitsproblemen. Deze brok, die je geweekt in water moet voeren, bevat veel goed verteerbare vezels.

Kan je oude paard of pony (bijna) geen ruwvoer meer eten? Dan kies je voor Subli Seniores Priores, de enige slobber die zowel krachtvoer als ruwvoer in het rantsoen volledig vervangt. Let op: hoewel sommige oude paarden veel moeite hebben met het opnemen van ruwvoer, is het wél belangrijk om altijd ruwvoer aan te blijven bieden. Door de kauwbewegingen maakt het paard speeksel aan, wat zorgt voor een neutraliserende werking van het maagsap. Ook zorgt het ervoor dat voedsel beter door het spijsverteringskanaal getransporteerd wordt.

Wat voer ik een mager oud paard?

Oudere paarden vermageren omdat zij minder energie opnemen dan zij eigenlijk nodig hebben. Vaak valt bij oude paarden dan meteen de bespiering weg. Je zult dit moeten opvangen door extra eiwit en vet (energie) te voeren. Omdat je meer eiwit voert, heeft je oude paard ook meer energie nodig om dit goed te verteren. Houd daar dus rekening mee bij het samenstellen van het rantsoen.

Bied je oude paard het liefst onbeperkt zacht ruwvoer aan, zoals vers gras of een eerste snede goede kwaliteit zacht hooi. Het ruwvoerrantsoen kan je vervolgens aanvullen met bijvoorbeeld Subli Omnia. Deze muesli ondersteunt de darmflora voor een optimale spijsvertering. De muesli kan je ook aanlengen met water, waardoor ook paarden die moeite hebben met goed kauwen de muesli goed kunnen opnemen.

Hoe help ik mijn oude paard gezond de seizoenen door?

In de herfst en winter worden de dagen korter en wordt het kouder. Oudere paarden ontwikkelen vaak een flinke wintervacht, maar het kost ze vaak veel energie om zichzelf warm te houden. Bied je oude paard daarom altijd voldoende ruwvoer aan over de gehele dag en nacht, zodat zijn ‘verbrandingsmotor’ aan blijft en hij zelf meer warmte produceert. Een warme deken voorkomt dat je oude paard onnodig veel energie moet steken in het warm houden van zijn lijf. 

Het gras in de weide bevat in de winterperiode weinig voedingswaarde, vitaminen en mineralen. Veel oude paarden vermageren dan snel en ook hun weerstand gaat achteruit. Dit kun je opvangen door extra eiwit en vet en voldoende vitaminen en mineralen aan het rantsoen toe te voegen.

In het voorjaar knappen veel oudere paarden op van het verse weidegras met veel energie en eiwit. Laat ook je oudere paard rustig wennen aan vers voorjaarsgras, omdat oude paarden extra gevoelig zijn voor grote veranderingen in spijsvertering en stofwisseling.

Ook in de zomer is het belangrijk om je senior goed in de gaten te houden. Met de huidige warme, droge zomers zijn er veel oudere paarden die vermageren als het een langere periode niet regent. De voedingswaarde van het gras holt dan namelijk achteruit. Hier moet je met een senior op inspelen door zelf via ruwvoer of krachtvoer meer energie en eiwit te verstrekken.