×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Graszaad

Vanwege de overstap naar een nieuw systeem hebben wij te maken met vertraging in de leveringen. 
Onze excuses voor het ongemak.

Graszaad voor de paardenweide

Niets is beter en natuurlijker voor een paard dan grazen in de weide. Vers gras is voor heel veel paarden en pony’s een belangrijk onderdeel van het rantsoen, zeker in de zomermaanden. Maar veel weides in Nederland bevatten snelgroeiende grassoorten, die voor paarden vaak te rijk zijn aan eiwit, suiker en energie. Ook kunnen deze weides soms minder goed tegen kort afgrazen en vertrapping. Op Paardenvoer.nl bieden we daarom een graszaadmengsel aan dat goed past bij de specifieke voedingsbehoeften en het graasgedrag van paarden en pony’s.

Filters
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
Tonen als Grid Lijst
Filters
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
Tonen als Grid Lijst

Wat is het verschil tussen graszaad voor de paardenweide en regulier graszaad?

Graszaad dat speciaal is ontwikkeld voor de paardenweide bevat structuurrijke grassoorten  met een lager suikergehalte. De grassen hebben bovendien een laag groeipunt. Dat wil zeggen dat deze grassen ook bij het heel kort afgrazen zoals paarden dat doen, weer herstellen en opnieuw zullen groeien. De gebruikte rassen vormen samen bovendien een heel sterke zode en een dichte grasmat. Daardoor kan een met ‘paardengras’ ingezaaide weide veel beter tegen de soms krachtige vertrapping van paardenhoeven dan een regulier ingezaaide weide. Bovendien herstelt de zode zich sneller na beschadiging. Dit voorkomt dat onkruid de kans krijgt op open of kale plekken en zo het gras verdringt.

Graszaad voor de paardenweide bevat tenslotte grassoorten die kunnen groeien op relatief weinig bemesting, in tegenstelling tot reguliere grasmengsels op weides voor (rund)vee. Deze weides worden doorgaans intensiever bemest voor meer grasgroei.

Wanneer moet je je paardenweide inzaaien?

Een paardenweide kun je inzaaien vanaf februari tot en met oktober. Het inzaaien in het najaar heeft de voorkeur. De bodemtemperatuur is dan nog relatief hoog. Bovendien zullen eventuele onkruiden die nog in de bodem zitten, een lagere kiemkracht hebben dan in het voorjaar. De zomermaanden zijn minder geschikt om een paardenweide in te zaaien.

Het zaaiklaar maken en inzaaien van grote percelen doe je het beste in overleg met een loonwerker. Kleine percelen kun je eventueel met de hand inzaaien. Nadat de grasplanten een hoogte van ongeveer 15 centimeter hebben bereikt, maai je het eerst een keer af. Dit stimuleert het steviger wortelen van de grasplanten en verdichten van de grasmat. Wacht tenminste  … maanden voordat je paarden op het nieuw ingezaaide perceel laat grazen.

Hoeveel graszaad heb je nodig voor de paardenweide?

Voor het inzaaien van een nieuwe paardenweide gebruik je circa 80 kilogram graszaad per hectare. Soms is nieuw inzaaien niet nodig, maar kies je voor doorzaaien. Met doorzaai versterk je de bestaande grasmat met nieuwe grassen en zorg je dat kaal geworden plekken (open zodes) weer dichtgroeien met gras. Wil je een bestaande paardenweide doorzaaien, dan gebruik je 40 kilogram graszaad per hectare.

Houd je paardenweide in topconditie

Van een goed verzorgde paardenweide hebben je paard en jij langer plezier. Als je je paardenweide mooi groen en fris wilt houden voor je paard, dan hebben we een paar tips voor je:

  • Voor het behouden van voldoende groeikracht van het gras is het aan te raden om de paardenweide minimaal één keer per jaar te bemesten met drijfmest of een speciale kunstmest voor de paardenweide.
  • Verwijder regelmatig de paardenmest uit de weide. Dit kan met de mestvork of door de mestplekken te slepen. Het verwijderen van de mest is niet alleen belangrijk om een wormbesmetting bij paarden te voorkomen, maar ook om het ontstaan van grote ‘bossen’ (plekken waar paarden niet willen grazen) te voorkomen.
  • Maai ontstane bossen in de paardenweide af om een voldoende dichte zode te behouden. In plaats van maaien kan je ook een poosje schapen laten weiden op het perceel. Deze zullen de bossen gras kort eten en versterken door hun kleine hoefjes bovendien de graszode.
  • Voorkom overbegrazing en vertrapping van de graszode door het weiden van teveel paarden op een te kleine oppervlakte.