Ruwvoer

Ruwvoer voor het paard

Ruwvoer is de basisvoeding voor je paard. Ruwvoer is het verzamelwoord voor de voedingsmiddelen van het paard en onderscheidt zich van krachtvoer door de vezellengte van gemiddeld 8mm. Hier vallen gras, hooi, luzerne, kuilgras, timothee, esparcette en stro onder. De kortere voedingsmiddelen vallen onder krachtvoer. Ruwvoer maakt voor 70% tot 100% deel uit van het rantsoen van het paard. Een paard is gemiddeld 14 tot 24 uur per dag bezig met het verzamelen en eten van ruwvoer.  Hiermee is ruwvoer het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse voeding van je paard en zorgt het er overigens ook voor dat het paard gezond blijft.

Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Waarom ruwvoer voor je paard?

Ruwvoer stimuleert vooral de gezondheid van het paard. Zo wordt de speekselaanmaak bevorderd wanneer het paard kauwt op de ruwvoer. De stimulering van de speeksel zorgt voor soepele verwerking van het voedsel én neutraliseert het de zure maagsap. Hiermee voorkomt het paard maagklachten, zoals maagzweer. Ook is ruwvoer gunstig voor de darmen van het paard. De ruwvoervezels voeden namelijk de bacteriën in de blinde- en dikke darm. Dit noemen we fermentatie en zorgt voor een evenwichtige darmflora. Bovendien is het voeren van ruwvoer aan paarden effectief voor paarden die moeite hebben om in conditie te blijven. De extra aanvulling van ruwvoervezels zijn effectiever dan het voeren van krachtvoer.

Wat kan ik het beste aanschaffen voor mijn paard?

De meest gebruikte soorten ruwvoer voor paarden zijn hooi en kuilgras. Beide soorten ruwvoer voor paarden zijn geschikt voor dagelijkse consumptie. Toch zijn er wel een aantal verschillen. Hooi is namelijk een stuk droger dan kuilgras en bevat een droge stof percentage van meer dan 80%. Als het niet droog genoeg is wordt het stof stoffig en schimmelig. Het is dus belangrijk om het hooi goed droog te laten. Kuilgras, wat ook wel voordroog wordt genoemd, is in principe gelijk aan hooi, alleen wordt het korter gedroogd. Dit soort ruwvoer is dus wat vochtiger dan het hooi. Ook wordt kuilgras in tegenstelling tot hooi dicht geseald in plastic folie.

Echter, de kwaliteit van ruwvoer kan zeer verschillen. Deze kwaliteitsverschillen hebben een grote invloed op het totale rantsoen van jouw paard. Een paard dient namelijk een bepaalde hoeveelheid ruwvoer per dag binnen te krijgen. Indien je te maken hebt met gras, hooi, stro of kuilgras van een lage kwaliteit, kun je het rantsoen van jouw paard of pony aanvullen met ruwvoer producten uit het assortiment van Paardenvoer.nl. Benieuwd wat de welke waarde ons ruwvoer kan toevoegen aan de kwaliteit van ruwvoer? Onze experts helpen je graag met voeradvies op maat

Online ruwvoer kopen

Ruwvoer voor het paard kun je eenvoudig bestellen in onze webshop. Ons ruwvoerassortiment bestaat uit luzerne, Luzernemix Speciaal en Ruwvoermix Royaal. Met het ruwvoer van Paardenvoer.nl voldoet het rantsoen van je paard aan de dagelijks benodigde hoeveelheid. Plaats vandaag nog je bestelling en het ruwvoer voor jouw paard wordt in twee werkdagen al afgeleverd. Vanaf 300 kilogram bezorgen wij de ruwvoerders zelfs geheel gratis binnen Nederland!

Persoonlijk voeradvies nodig of heb je vragen over ons assortiment of voorwaarden? Neem dan contact met ons op voor meer informatie!

 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3