×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Ruwvoer

Ruwvoer voor paarden

Ruwvoer is de belangrijkste voeding voor je paard. Een paard is namelijk een echte herbivoor, oftewel een planteneter. Het spijsverteringsstelsel van een paard is dan ook perfect afgestemd op het verteren van lange plantaardige vezels. Dat verteren en opnemen van voedingsstoffen uit die (vaak stevige) plantenvezels is best een klus flinke klus. Daarvoor hebben planteneters zoals paarden een lang spijsverteringsstelsel. Wist je dat de totale lengte van het maag-darmkanaal bij een volwassen paard bijna 40 meter is? En dat één hap gras wel 36 tot 72 uur over deze weg kan doen? Voor de beste en meest constante vertering in dit ingenieuze verteringsstelsel, eet een paard zeker 14 tot 24 uur per dag steeds kleine beetjes. Het natuurlijke gedrag van paarden bestaat dus ook voor een groot deel uit het verzamelen, eten en kauwen van ruwvoer. Lees verder > 

Filter
Van hoog naar laag sorteren

7 producten

per pagina
Tonen als Grid Lijst
Filter
Van hoog naar laag sorteren

7 producten

per pagina
Tonen als Grid Lijst

Wat is ruwvoer? 

Ruwvoer is het verzamelwoord voor voedingsmiddelen met een vezellengte van gemiddeld 8 millimeter. Hieronder vallen gras, hooi, luzerne, kuilgras, timothee, esparcette en stro. Voedingsmiddelen met een vezellengte korter dan 8 millimeter   vallen onder krachtvoer.   

Een ander aspect waaraan je ruwvoer van krachtvoer kan onderscheiden is de energiewaarde. Ruwvoer heeft namelijk een lagere energetische waarde dan krachtvoer.

Tegenwoordig worden in paardenvoer ook verschillende vezelmengelingen gebruikt. Dat zijn verschillende soorten vezelrijke grondstoffen, waaronder dus ook (gehakseld) ruwvoer. Meestal worden deze mengelingen toegevoegd als onderdeel van muesli’s. Een vezelmengeling is armer aan energie dan het meer geconcentreerde krachtvoer.

Waarom is ruwvoer belangrijk?

Het spijsverteringsstelsel van een paard is helemaal afgestemd op het verteren van lange plantaardige vezels. Hiermee is ruwvoer ook meteen het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse voeding van het paard. Maar liefst 70 tot 100% van het totale dagrantsoen moet dan ook uit ruwvoer bestaan om je paard gezond te houden. Ruwvoervezels voeden namelijk de goede bacteriën in de blinde en dikke darm en zorgen zo voor een evenwichtige darmflora. Het langdurige, vele kauwen op (stengelige) plantendelen stimuleert daarnaast het aanmaken van speeksel. Het speeksel zorgt voor een goede vertering én neutraliseert het zure maagsap in de maag. Dat voorkomt maagklachten, zoals maagzweren. Een gezond en goed werkend spijsverteringsstelsel door ruwvoer als basis, helpt paarden bovendien om goed op gewicht te blijven en de voedingsstoffen uit krachtvoer efficiënter op te nemen.

Welke soorten ruwvoer voor paarden zijn er?

De vaakst gebruikte soorten ruwvoer voor paarden zijn vers gras, hooi, voordroogkuil en stro. 

Gras
Gras is voor paarden heel goed verteerbaar en het bevat relatief veel eiwit en energie. Wel is dat afhankelijk van het seizoen. Naarmate het groeiseizoen vordert, wordt gras ouder en stengeliger en daalt de energiewaarde.

Hooi 
Hooi is gemaaid gras dat 3 tot 7 dagen is gedroogd in de buitenlucht. Het heeft een drogestofpercentage van ongeveer 85%  . Een goed droogproces is bij hooi erg belangrijk. Op de juiste manier gedroogd hooi hoeft niet in plastic te worden verpakt en kan je, droog opgeslagen, ruim een jaar bewaren. Is het hooi onvoldoende gedroogd, dan kan het stoffig en schimmelig worden. Welk hooi voer je aan je paard? Hooi geoogst van relatief jong voorjaarsgras heeft vaak een hoger eiwitgehalte en voelt zacht aan. Dit is erg geschikt voor jonge veulens, hoogdrachtige merries en oudere paarden die moeite hebben met kauwen. Grofstengelig hooi is in een later stadium geoogst en bevat vaak veel vezels, maar minder voedingsstoffen. Dit ‘armere’ hooi is voor veel paarden geschikt, maar vooral voor paarden die kampen met overgewicht. 

Voordroogkuil
Voordroogkuil is ook gedroogd gras, maar het is minder lang gedroogd. De droogtijd van voordroogkuil ligt tussen dat van hooi (3 tot 7 dagen) en graskuil in (1 tot 2 dagen). Voordroogkuil heeft een drogestofpercentage tussen de 50 en 84%. Het bewaren gebeurt door het te sealen in plastic folie. Daardoor voorkom je verdere blootstelling aan zuurstof. Bij het ingepakte product kan er beperkt fermentatie optreden. Hoeveel fermentatie er optreedt, wordt bepaald door het vochtgehalte: hoe droger, hoe minder fermentatie. In tegenstelling tot kuilgras is er geen sterke pH-daling nodig om een stabiele conservering  van het gras te bereiken. Er wordt dus ook geen melkzuur geproduceerd. Voordroogkuil is vaak iets vochtiger dan hooi   en daardoor stofarmer bij het voeren. Bijkomend voordeel van het sealen in plastic is dat je de balen in de buitenlucht kan opslaan. Het droogproces is bij voordroogkuil overigens net zo belangrijk als bij hooi. Verloopt dit niet optimaal, dan kan ook voordroogkuil schimmels en stof bevatten.

Kuilgras  
Kuilgras is gedroogd gras met een zeer korte droogtijd op het land van slechts 1 tot 2 dagen. Kuilgras wordt geconserveerd door het gemaaide gras bij een drogestofpercentage van 15 tot 35% in sleufsilo’s te rijden en af te dekken. Vervolgens treedt er fermentatie op. Hierbij wordt melkzuur geproduceerd en daalt de PH van het product. Kuilgras blijft relatief rijk aan vocht. Het uiteindelijke drogestofpercentage van kuilgras ligt altijd lager dan 50%. Kuilgras is heel geschikt voor melkvee, maar minder geschikt voor paarden. 

Luzerne   
Luzerne is een vlinderbloemige plant. De plant is smakelijk en rijk aan vezels met een hoog eiwitgehalte van goede kwaliteit. Luzerne is dan ook heel geschikt om bij te voeren aan sportpaarden of merries die melk moeten geven. Luzerne bevat ook relatief veel calcium. Door het hoge calciumgehalte heeft luzerne een bufferende werking op zuur maagsap. Het is daarom heel geschikt om te voeren aan paarden met maagklachten. Luzerne is vooral geschikt als onderdeel van het ruwvoerrantsoen. Het is minder geschikt als volledig ruwvoerrantsoen. 

Esparcette
Esparcette is net als luzerne een vlinderbloemige plant. De plant is erg smakelijk en bevat veel goed verteerbare eiwitten. De stengel is iets houtiger dan de stengel van luzerne en is daarom wat harder. Naast goed verteerbare eiwitten bevat esparcette veel antioxidanten, wat bevorderlijk is voor de stofwisseling van het paard. In esparcette zit ook een kleine hoeveelheid tannine, wat de gezondheid van paarden positief kan beïnvloeden. Tannine staat namelijk bekend om zijn ontstekingsremmende werking en ondersteuning van de darmflora. Ook bevordert tannine het sneller herstellen van weefsel. Hoewel het niet wetenschappelijk is vastgesteld, lijkt de tannine in esparcette ook een wormafdrijvende werking te hebben. Net als luzerne is esparcette geschikt als onderdeel van het ruwvoerrantsoen, maar niet als volledig ruwvoerrantsoen.

Stro 
Stro is het restproduct uit de productie van graan. Hoewel het vooral als bodembedekker wordt gebruikt, vinden paarden voornamelijk gerstestro erg lekker. Stro bevat weinig voedingsstoffen en kan daarmee een prima onderdeel zijn van een rantsoen voor bijvoorbeeld paarden met overgewicht. Door de grote hoeveelheid onverteerbare vezels in stro is een volledig strorantsoen minder geschikt, vanwege het risico op verstopping(skoliek).

Hoeveel ruwvoer geef ik mijn paard?

Hoeveel gras, hooi of kuil heeft je paard nodig? De hoeveelheid voedingsstoffen (eiwitten, energie, vitaminen en mineralen) in ruwvoer verschilt per ruwvoersoort en zelfs per maai- en oogstmoment. Deze kwaliteitsverschillen hebben een grote invloed op het totale rantsoen van jouw paard. Een paard moet namelijk een bepaalde hoeveelheid ruwvoer per dag binnen te krijgen, zonder dat het teveel of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt   . De richtlijn is dat paarden tenminste 1,25% van hun lichaamsgewicht nodig hebben aan ruwvoer in droge stof. Een paard van 600 kilogram heeft dus 6 tot 7,5 kilogram drogestof nodig. Omgerekend naar bijvoorbeeld voordroogkuil met een drogestofpercentage van 80%, betekent dit 7,5 tot bijna 9,5 kilogram voordroogkuil per dag.  

Is het ruwvoerrantsoen voor je paard niet genoeg voor zijn behoefte? Dan kun je het rantsoen aanvullen met de ruwvoerproducten van Paardenvoer.nl, bijvoorbeeld met luzerne, Luzernemix Speciaal en Ruwvoermix Royaal. Wil je het liefst persoonlijk advies voor jouw paard of pony, vraag dan onze voedingsdeskundigen om een voedingsadvies op maat. 

Tabel 1. Richtlijn dagelijkse ruwvoerbehoefte paard. Let op: de hoeveelheid ruwvoer zegt niets over de kwaliteit en voedingswaarden van het ruwvoer.

Soort ruwvoer Gewicht paard  Kg ruwvoer in DS Kg ruwvoer in product
Hooi (ds-percentage 85%)   600  6 – 7,5 kg   7 – 9 kg
Voordroogkuil (ds-percentage 80%)  600 6 – 7,5 kg 7,5 – 9,5 kg
Voordroogkuil (ds-percentage 60%)  600 6 – 7,5 kg 10 – 12,5 kg

    

Ruwvoer voor je paard online bestellen

Ruwvoer voor je paard of pony bestel je eenvoudig in de webshop van Paardenvoer.nl. Wij leveren je bestelling binnen circa twee werkdagen bij je thuis of op stal. Vanaf een bestelling van 300 kilogram ruwvoer, of een combinatie van ruwvoer en andere voeders, bezorgen wij jouw order binnen Nederland geheel gratis.