×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Krachtvoer

Krachtvoer voor paarden 

Krachtvoer is paardenvoer waarin meer energie zit dan ruwvoer (gras, hooi etc.). De grondstoffen waarmee krachtvoer wordt gemaakt, hebben namelijk een hogere energiewaarde dan ruwvoer. Krachtvoer is daarmee perfect voor paarden die extra energie nodig hebben voor rijden, mennen of andere manieren van trainen. Ook drachtige en zogende merries en paarden die herstellen van ziekte hebben naast de basis van gras of hooi vaak extra energie nodig. Lees verder > 

Filter
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-20 van 45

Pagina
per pagina
Tonen als Grid Lijst
Filter
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-20 van 45

Pagina
per pagina
Tonen als Grid Lijst

Wat is krachtvoer voor paarden? 

Paardenvoer verdeel je in drie soorten: ruwvoer, krachtvoer en aanvullende voeders zoals supplementen en traktaties. Ruwvoer is het verzamelwoord voor plantaardige voedingsmiddelen met een langere vezellengte van ongeveer 8 millimeter. Dit zijn bijvoorbeeld gras, hooi, luzerne, kuilgras, timothee, esparcette en stro. Krachtvoer heeft een kortere vezellengte dan 8 millimeter en bestaat uit andere, vooral energierijke grondstoffen zoals granen en oliën. Vaak is krachtvoer ook aangevuld met vitaminen, mineralen en sporenelementen. 

Krachtvoer voor paarden kan bestaan uit paardenbrokken of paardenmuesli. Bij brokken zijn de verschillende grondstoffen gemalen en geperst in kleine, gelijke brokjes van 5 tot 10 millimeter dikte. Bij muesli vormen de losse grondstoffen met elkaar een krachtvoermix. Beide varianten zijn vaak een volledig en uitgebalanceerd krachtvoer voor paarden en ze kunnen ook dezelfde (lage of hoge) energiewaardes hebben.  

Wanneer voer ik mijn paard krachtvoer? 

Je voert je paard of pony krachtvoer bij als hij uit het basisrantsoen van ruwvoer niet voldoende energie kan halen voor zijn behoefte of voor de inspanningen die hij levert. Ook welke soort krachtvoer je bijvoert hangt van verschillende factoren af. Er bestaan zeer energierijke muesli’s en brokken voor paarden die zware sportprestaties leveren, krachtvoer voor merries die drachtig zijn of hun veulen moeten zogen. Ook zijn er krachtvoeders die precies de juiste energie leveren voor licht werk, bijvoorbeeld een wekelijkse buitenrit. 

Paardenhouders geven vaak ook krachtvoer om de vitaminen- en mineralenbehoefte van paarden- en pony’s af te dekken. Krachtvoeders zijn namelijk zo ontwikkeld dat zij ook op dit vlak kunnen aanvullen waar ruwvoer tekort komt. Maar om tegemoet te komen aan de vitaminen- en mineralenbehoefte is het geven van krachtvoer niet per se noodzakelijk. Het ruwvoer is bijvoorbeeld ook aan te vullen met een (energiearme) vitaminen- en mineralenbalancer.

Hoeveel krachtvoer geef ik mijn paard? 

De hoeveelheid krachtvoer die je voert is afhankelijk van meerdere factoren. Het is afhankelijk van de soort en hoeveelheid ruwvoer die je paard of pony krijgt, en van de hoeveelheid inspanning en beweging die een paard dagelijks krijgt. Natuurlijk spelen ook de stokmaat en het gewicht van het paard of de pony een rol. Om je op weg te helpen staat op een zak krachtvoer vaak al een passend voeradvies. Gemiddeld genomen zul je je paard of pony dan circa 1,5 tot 2 kilo krachtvoer per dag geven. Wil je minder krachtvoer geven, let dan op of de vitaminen- en mineralenbehoefte van je paard of pony wel voldoende wordt gedekt. Als je energie en eiwit niet hoeft aan te vullen, zou je dan  kunnen kiezen voor het geven van een vitaminen- of mineralenbalancer. Of je kan kiezen voor een krachtvoeder waar een hogere dosering vitaminen in zit, zoals bijvoorbeeld Masters Sereen of Voermeesters Sport Vitaal.

Voor de meest optimale vertering en benutting van de hoge voederwaardes van krachtvoer, voer je tijdens een voerbeurt het beste eerst het ruwvoer en daarna het krachtvoer. Op deze manier wordt de spijsvertering van je paard of pony al wat gestimuleerd en neemt hij de voedingsstoffen uit het krachtvoer beter op. Een paard is een echte ruwvoer-eter, voer daarom niet meer dan 2 kilogram krachtvoer per keer en verdeel de krachtvoergift over bijvoorbeeld 2 of drie porties per dag. 

Hoe kies ik het juiste soort krachtvoer voor mijn paard?

Bij het kiezen van een krachtvoersoort voor je paard of pony kijk je naar leeftijd, gewicht, het basisrantsoen ruwvoer en hoeveel inspanning hij verricht. Voor elke type paard en elke specifieke behoefte bestaat er namelijk een uitgebalanceerd krachtvoer. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om onderhoudsbrok voor geen tot heel lichte arbeid, of sportbrok en prestatiebrok voor (zeer) zware prestaties. Aan een aantal van deze krachtvoersoorten zijn weer extra grondstoffen toegevoegd die je paard of pony op een bepaald gebied extra kan ondersteunen. Voor merries, paarden in de groei of paarden die herstellen van ziekte zijn aparte krachtvoersoorten ontwikkeld. 

Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan ons team van voedingsdeskundigen om advies. Zij helpen je graag bij het maken van de best passende keuze. 

Krachtvoer voor paarden online bestellen

In de webshop van Paardenvoer.nl bestel je op eenvoudige manier elke gewenste krachtvoersoort uit het grote assortiment. Binnen circa 2 werkdagen leveren wij je bestelling aan huis of op je staladres. Bij bestellingen vanaf 300 kilogram is de bezorging zelfs geheel gratis. Wil je graag persoonlijk voeradvies of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.