×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Esparcette

Esparcette voor paarden

Esparcette is een heel gezonde, eiwitrijke en erg smakelijke toevoeging aan het rantsoen van je paard. De Engelse naam voor esparcette is sainfoin, wat weer is afgeleid van de Franse benaming sain foin, wat ‘gezond hooi’ betekent. Lees verder> 

Filter
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
Tonen als Grid Lijst
Filter
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
Tonen als Grid Lijst

Wat is esparcette?

Esparcette (Onobrychis viciifolia) is een plantensoort uit de familie van de vlinderbloemen. Dat is een groep eiwitrijke planten, waartoe bijvoorbeeld ook de plant luzerne behoort. Esparcette werd vroeger al heel lang gebruikt als goede kwaliteit hooi voor paarden die hard moesten werken op het land. Door de lage productiviteit van esparcette en de trage hergroei na maaien is de plant in de vergetelheid geraakt en vervangen door sneller groeiende gewassen zoals luzerne en raaigras. De laatste jaren is het gebruik van esparcette juist weer wat toegenomen, omdat de plant belangrijke voedingseigenschappen bezit. Esparcette is bijvoorbeeld erg smakelijk en staat bekend als een rijke eiwitbron met goede gezondheidseigenschappen.        

Waarom is esparcette zo goed voor je paard?

Esparcette bevat allereerst veel eiwit van een hoogwaardige kwaliteit. Ook bevat de plant van nature gezonde tannines (looizuren). Er bestaan meerdere soorten tannines. Anders dan bijvoorbeeld giftige tannines in eikels, zijn de tannines uit esparcette juist heel gezond. Ze hebben namelijk een natuurlijke ontstekingsremmende werking in het lichaam en ondersteunen het herstel van weefsels. Hoewel luzerne tot dezelfde familie (vlinderbloemigen) behoort als esparcette, bevat luzerne deze gezonde tannines niet.

De tannines uit esparcette zouden ook preventief werken tegen wormen, zoals bloedworm, hoewel dit niet wetenschappelijk is aangetoond. Bij schapen is de preventieve werking tegen wormen door esparcette wel aangetoond. Naast de gezondheidseigenschappen bevat esparcette veel vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien eten paarden het ontzettend graag vanwege de heerlijke geur. Ook kieskeurige eters vinden esparcette vaak erg lekker.

Waarom is eiwitrijk voer goed voor je paard?

Het bijzondere aan de familie van vlinderbloemige planten, waartoe esparcette behoort, is dat zij zelf  stikstof uit de lucht kunnen binden om te gebruiken als voedingsstof voor de plant. Net als andere vlinderbloemigen heeft esparcette daardoor een hoger eiwitgehalte dan niet-vlinderbloemigen. De eiwitten zitten voornamelijk in het blad van de plant en zijn voor paarden van heel goede kwaliteit.

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsbron voor een goede spieropbouw bij paarden. Een goede spierontwikkeling is belangrijk voor paarden in de groei, paarden die getraind worden en paarden die bijvoorbeeld in een revalidatietraject zitten. Ook zijn hoogwaardige eiwitten belangrijk voor zogende merries om kwalitatief goede melk te produceren voor hun veulen.

Hoe voer je esparcette aan paarden?

Esparcette voer je het beste als aanvulling op het hoofdbestanddeel ruwvoer in het rantsoen. Een voorbeeld is Voermeesters Ruwvoermix Royaal, dat naast andere ruwvoersoorten een uitgebalanceerde hoeveelheid esparcette bevat. Net als luzerne is esparcette minder geschikt om als enkelvoudig ruwvoer te geven.