Als paardenbezitter wil je natuurlijk niets liever dan het beste voor je paard of pony. Eén van de belangrijkste aspecten van een gezond rantsoen voor je paard is de kwaliteit van het ruwvoer. Echter, een zorgwekkende trend is al enige tijd zichtbaar: ruwvoer met een laag eiwitgehalte en een hoog suikergehalte. Dit kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard of pony. In deze blog bespreken we waarom je je ruwvoer zou moeten laten analyseren en hoe je het rantsoen van je paard kunt aanpassen voor een optimale gezondheid.
Als paardenbezitter wil je het beste voor je paard, en het monitoren van de fructaanindex speelt hierbij een cruciale rol. Deze index geeft het gehalte aan fructanen in gras en hooi weer, wat belangrijk is omdat fructanen bij paarden tot gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid kunnen leiden. Fructanen worden in de dikke darm gefermenteerd en kunnen de darmflora verstoren. Door de fructaanindex te monitoren, kun je het rantsoen van je paard beter beheren en risico’s verminderen. Zelfs als je paard niet gevoelig is voor hoefbevangenheid, draagt een lage fructaanniveaus bij aan een gezonde spijsvertering.
Als paardenbezitter wil je natuurlijk je paard of pony beschermen tegen alle mogelijke gevaren, inclusief giftige planten en bloemen. Het is daarom belangrijk om te weten welke planten en bloemen giftig zijn voor paarden, wat de symptomen van vergiftiging zijn, en welke stappen je kunt nemen om het te voorkomen. In deze blog bespreken we welke bloemen en planten giftig zijn voor paarden, wat je moet doen als je paard deze heeft gegeten, en hoe je kunt voorkomen dat je paarden hiermee in aanraking komen.
Met regelmaat krijgen we vragen over het nieuwe product Masters Alpacabrok Compleet, en dan met name ook over de te voeren hoeveelheid. Onze advies is namelijk om 500 gram alpacabrok te voeren. Misschien is jouw reactie wel: “Dat is toch veel te veel!”, en denk je daarom dat dit product niets voor jou is. Jouw mening is dat je er teveel van moet voeren en bent bang dat dit effect heeft op de gezondheid van jouw alpaca’s. Maar als je op zoek bent naar een brok waarbij het mogelijk is te variëren in de hoeveelheid die je voert, zonder tekorten te voeren en je niet met meerdere producten aan de slag hoeft, dan is de Masters Alpacabrok wellicht wel iets voor je. We lichten het graag verder voor je toe in dit artikel.
De schaatsen konden afgelopen week weer uit de kast; dat betekent dat de winter nu echt aangebroken is. Maar deze koude wintermaanden brengen ook risico’s mee voor je paard of pony. Eén van die risico’s is winterbevangenheid. Wellicht het minder bekende broertje van hoef- en spierbevangenheid, maar verdient zeker net zoveel aandacht. In deze blog gaan we wat dieper in op wat het is, hoe je het kunt herkennen en wat je preventief kunt doen om het risico te verkleinen
De grootse nachtmerrie van paardenbezitters; je komt op stal en je paard ligt te rollen en is onrustig. Alle alarmbellen beginnen te rinkelen, want het lijkt verdacht veel op koliek? Maar wat is nou precies koliek, welke verschijnselen hebben ze én het belangrijkste: wat te doen als je paard of pony koliek heeft? Het is namelijk essentieel om te weten wat koliek is, hoe je het kunt herkennen en hoe je adequaat kunt handelen om de gezondheid en het welzijn van je paard te waarborgen. In deze blog vertellen we je er alles over!