De grootse nachtmerrie van paardenbezitters; je komt op stal en je paard ligt te rollen en is onrustig. Alle alarmbellen beginnen te rinkelen, want het lijkt verdacht veel op koliek? Maar wat is nou precies koliek, welke verschijnselen hebben ze én het belangrijkste: wat te doen als je paard of pony koliek heeft? Het is namelijk essentieel om te weten wat koliek is, hoe je het kunt herkennen en hoe je adequaat kunt handelen om de gezondheid en het welzijn van je paard te waarborgen. In deze blog vertellen we je er alles over!
PPID (in de volksmond ook wel de ziekte van Cushing genoemd) is een veelvoorkomende hormonale aandoening die vooral oudere paarden en pony’s treft. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een disfunctie van de hypofyse, een klier in de hersenen die verantwoordelijk is voor de productie van verschillende hormonen. In deze blog zullen we dieper ingaan op PPID; de symptomen, of er behandeling mogelijk is en de mogelijke invloed van voeding.
Luzerne is een zeer voedzaam gewas dat veel voordelen biedt voor paarden. Het wordt al eeuwenlang wereldwijd verbouwd als voedingsbron voor dieren, en het is vooral geliefd bij paardeneigenaren vanwege de vele positieve eigenschappen. In deze blog zullen we dieper ingaan op het product, welke kenmerken luzerne heeft, voor welke paarden het geschikt is, hoeveel je moet voeren én waarom de luzerne producten een uitstekende keuze zijn in het rantsoen van je paard of pony.
We weten allemaal dat gras een essentieel onderdeel in het rantsoen van een paard is. Echter, niet alle soorten gras is gelijk en het is afhankelijk van veel factoren, zoals onder andere de periode van het jaar en de weersomstandigheden. De afgelopen periode hebben we te maken gehad met een lange periode van droogte, waardoor het gras ‘gestrest’ is. Maar wat is nou precies gestrest gras en wat is de relatie met hoefbevangenheid bij paarden? In deze blog gaan we er dieper op in.
Het voorjaar staat voor de deur en is de tijd van het verharen ook weer begonnen. De dagen worden langer en de winterharen maken plaats voor een korte zomervacht. Normaal gesproken duurt dit een week of twee, maar bij oudere paarden of paarden met een verminderde weerstand kan dit wat langer duren. Een periode die je paard of pony meer energie kost, maar je goed kunt ondersteunen met de juiste voeding en verzorging. Maar waar te beginnen? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over verharen bij paarden.
Maagzweren bij paarden komen vaker voor dan je misschien zou denken. Recent onderzoek wijst uit dat 60% van de sportpaarden en 90% van de renpaarden lijdt aan maagzweren. Ook recreatiepaarden en zelfs veulens kunnen kunnen er echter last van hebben. Een zeer bekende kwaal dus, die gelukkig wel te voorkomen is.