Biotine zorgt voor meer dan alleen goede hoeven

Biotine zorgt voor meer dan alleen goede hoeven

Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding. Toch zijn er paarden en pony’s die baat hebben bij het krijgen van extra biotine. Hieronder lees je waarom dat zo is.

Wat is biotine?

Biotine is een voor elk paard onmisbare B-vitamine. In dit geval gaat het om vitamine B8, ook wel vitamine H genoemd. Deze stof lost makkelijk op in water en daarmee is het een supplement dat je makkelijk met het voer mee kunt geven. En alles wat je paard per ongeluk misschien teveel binnen krijgt gaat heel eenvoudig met de urine mee weer naar buiten.

Biotine heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van een eiwit met de naam keratine. Deze vezelachtige keratine eiwitten vormen de basis van allerlei zaken in een paardenlichaam, waaronder huid, haren en hoeven. Paarden met droge hoeven, brokkelhoeven, of huid- en vachtproblemen hebben vaak baat bij een betere ontwikkeling van keratine. Biotine helpt daarbij.

Waar haalt een paard biotine uit?

In principe halen gezonde paarden voldoende biotine uit hun gras of ruwvoer. Ook maken specifieke micro-organismen in het achterste deel van de paardendarmen nog wat extra biotine aan. Deze hoeveelheden biotine zorgen normaalgesproken voor het goed laten verlopen van allerlei lichaamsprocessen, zoals de groei van hoeven, vacht en huid.

Mogelijke oorzaken van een biotinetekort

Dat biotine een positieve invloed heeft op de groei van vacht en hoeven werd in 1930 ontdekt tijdens wetenschappelijk onderzoek bij ratten. Een kunstmatig opgewekt biotinetekort liet problemen met huid en vacht zien. Al snel na die ontdekking werd biotine een heel populair middel tegen broze nagels en huidproblemen bij mensen en later ook bij paarden.

Mogelijke oorzaken van een biotinetekort zijn:

  • Een tekort aan gras en ruwvoer
  • Wisselende biotinegehaltes in het ruwvoer
  • Een niet optimaal functionerende darmwerking

Hierdoor wordt er onvoldoende biotine vanuit de darmen opgenomen in het bloed.

Je herkent een mogelijk tekort aan biotine aan verschillende huidproblemen. Denk aan een doffe vacht of een allergie zoals zomereczeem. Maar ook aan droge hoeven of erg snel afbrokkelende hoeven.

Biotine als supplement

Bij het voeren van biotinesupplementen is het belangrijk dat je een hoogwaardig en vakkundig samengesteld supplement met een juiste hoeveelheid biotine erin geeft. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan de speciale Biotine Mix van Subli. Of een product van Cavalor met biotine voor de hoeven.

Ook paarden en pony’s met een gevoelige huid hebben baat bij het binnenkrijgen van extra biotine. De werkzame stof heette vroeger meestal vitamine H. Waarbij de ‘H’ afkomstig is van het Duitse woord ‘Haut’, wat huid betekent. Vitamine voor de huid dus. Biotine stimuleert de stofwisseling en zorgt ervoor dat de huid sterker wordt. Een compleet voer voor paarden met een gevoelige huid waar extra biotine aan toegevoegd is geef je het makkelijkst in de vorm van Voermeesters Huid Vitaal.

Biotine samen met hoefverzorging

Een paardenhoef groeit vanaf de kroonrand steeds opnieuw van boven naar beneden toe aan. Biotine maakt alleen nieuw te vormen hoef, huid en haar sterker. Een paardenhoef groeit met zo’n 3 centimeter per half jaar vrij langzaam. Wat meteen de reden is waarom je extra biotine wel 8 tot 12 maanden lang moet voeren voordat je het uiteindelijke effect ervan terugziet.

Biotine voeren is niet het enige wat je kunt doen voor gezondere hoeven. Een goede algemene hoefverzorging is minstens zo belangrijk. Combineer biotinesupplementen voor slechte hoeven daarom ook altijd met de volgende maatregelen:

  •  Regelmatig bekappen van de hoeven
  • Zorgen voor voldoende beweging voor optimale doorbloeding van de hoeven
  •  Zorgen voor een goede vochthuishouding in hoeven, wei en stal

Heb je nog vragen? Bijvoorbeeld over of je het beste kunt kiezen voor een los supplement of juist voor een compleet paardenvoer met extra biotine erin? Vraag het eens precies na bij één van de deskundige vakmensen van de klantenservice. Zij bekijken graag samen wat het beste plan en voer voor de situatie van jouw paarden is. 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,5