×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Heeft een drachtige merrie altijd speciaal voer nodig?

Heeft een drachtige merrie altijd speciaal voer nodig?

Stel een voerplan op

De dracht van een merrie brengt denkwerk met zich mee. Vaak begint het al met het zoeken van een passende hengst en het bepalen van het beste moment voor dekking. Het voer is daarna ook een belangrijk onderdeel van het totale denkwerkpakket. Al in de baarmoeder van de merrie legt je veulen de basis voor al zijn latere gezondheid en prestaties. Met een goed doordacht voerplan zorg je voor de best mogelijke basis voor het veulen.

Voeding merrie tot 7 maanden dracht

In principe voer je de eerste 7 maanden van de dracht je merrie op dezelfde manier als wanneer ze niet drachtig zou zijn. Het veulen groeit langzaam en is nog klein.
Houd in de eerste maanden van de dracht vooral het gewicht van je merrie in de gaten. Kijk naar en voel aan haar ribben. Zie je ze direct onder de huid zitten? Dan is het paard mager. Voel je een dikke vetlaag op de ribben? Dan mag het best een beetje minder met het (kracht)voer. Zorg wel altijd voor voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Voeding merrie vanaf 8 maanden dracht

Vanaf 8 maanden dracht, staat het lichaam van de merrie in topsport-stand.
Het veulen groeit vanaf deze maand enorm en de merrie maakt zich klaar voor de lactatieperiode. Daarnaast moet ze natuurlijk ook voldoende voedingsstoffen binnekrijgen om zelf gezond te blijven. Door deze ontwikkelingen heeft je merrie (en het ongeboren veulen) behoefte aan een ander type krachtvoer: merriebrok.

Vanaf dit stadia heeft de merrie veel eiwit nodig. Eiwitten dragen bij aan het ontwikkelen van een dichte botstructuur en een stevig skelet. Het veulen heeft in deze periode ook een grotere behoefte aan calcium en fosfor. Zitten deze stoffen onvoldoende in het voer? Dan maakt de merrie deze stoffen vrij uit haar eigen lichaam, wat haar gezondheid op de lange termijn niet ten goede komt.

Overgaan op een speciale merriebrok zoals die van Subli, Masters of Voermeesters is in deze periode het beste voor merrie en veulen. De merriebrok bevat veel eiwitten en het percentage aan mineralen zoals mangaan, magnesium, zink, calcium en fosfor zijn hoger dan in standaard voer. Ook zit er meer koper in merriebrokken, een mineraal wat erg belangrijk is voor het voorkomen van OCD bij het veulen.

Het veulen groeit vanaf maand 8 steeds harder en de darmen van je merrie krijgen daardoor minder ruimte. Je doet er vanaf nu verstandig aan om je merrie fijner (en daarmee vaak ook meteen eiwitrijker) ruwvoer te geven in veel kleine porties. Fijn ruwvoer verteert ze makkelijker, het neemt minder ruimte in door het geven van meerdere en  kleinere porties en het voorkomt zo darmverstoppingen.

Voeding merrie vanaf 10 maanden dracht

In de laatste paar weken van de dracht is het belangrijk dat er voldoende vitamine A, vitamine E en selenium in het voer van de merrie zitten. Deze stoffen zorgen ervoor dat er in de eerste melk van de merrie (biest) voldoende beschermende stoffen komen welke het veulen beschermen tegen ziektes na de geboorte. Zorg er ook voor dat je voldoende voorraad hebt van het ruwvoer dat je in de laatste periode van de dracht aan je merrie geeft. Voer je dit ruwvoer nog steeds nadat het veulen geboren is? Dan voorkom je darmproblemen bij het veulen als gevolg van verandering van de melksamenstelling van de merrie.

Paardenvoeding tijdens het zogen

Als het veulen er eenmaal is stijgt de energie- en eiwitbehoefte van een merrie nog verder. Ze zal melk produceren en dat kost veel energie. Geef je de merrie te weinig energierijk voer met onvoldoende eiwitten erin? Dan zal ze gaan ‘interen’ en mager worden.

Geef daarom ook tijdens de hele lactatie (zoog)periode voldoende merriebrok en laat je ruwvoer controleren door middel van een ruwvoeranalyse. Op die manier weet je of er voldoende eiwitten in het ruwvoer zitten. Zo niet, dan heeft je merrie nog meer aanvulling nodig via haar krachtvoer. Bijvoorbeeld met een eiwitrijke muesli zoals de Kern-Fok van Masters.

Het veulen eet al vanaf de eerste of tweede week een beetje met de merrie mee. Voedzame merriemelk blijft in de eerste weken natuurlijk de allerbelangrijkste energiebron voor je veulen. Maar je kunt zodra het veulen een week oud is, beginnen met het geven van speciale veulenbrokken zoals de Subli Veulenbrok. Kleine brokken met daarin een hoog gehalte aan goed verteerbare eiwitten. Maar ook de extra vitaminen, mineralen en sporenelementen dragen bij aan de zo gezond mogelijke ontwikkeling van het veulen.

Meer informatie over merrie- en veulenbrokken? Onze specialisten van de klantenservice voorzien je graag van een deskundig en persoonlijk advies.