×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Waarom adviseert Masters om 500 gram Alpacabrok te voeren?

Waarom adviseert Masters om 500 gram Alpacabrok te voeren?

Met regelmaat krijgen we vragen over het nieuwe product Masters Alpacabrok Compleet, en dan met name ook over de te voeren hoeveelheid. Onze advies is namelijk om 500 gram alpacabrok te voeren. Misschien is jouw reactie wel: “Dat is toch veel te veel!”, en denk je daarom dat dit product niets voor jou is. Jouw mening is dat je er teveel van moet voeren en bent bang dat dit effect heeft op de gezondheid van jouw alpaca’s. Maar als je op zoek bent naar een brok waarbij het mogelijk is te variëren in de hoeveelheid die je voert, zonder tekorten te voeren en je niet met meerdere producten aan de slag hoeft, dan is de Masters Alpacabrok wellicht wel iets voor je. We lichten het graag verder voor je toe in dit artikel.

Laten we dit artikel beginnen met een open deur door te benoemen dat het hoofdaandeel van het rantsoen van een alpaca uit ruwvoer moet bestaan. Het is belangrijk dat je elke partij ruwvoer laat onderzoeken, zodat je weet wat er in zit. Doe je dit altijd trouw? Dan is het terecht dat je nieuwsgierig bent naar onze beweegredenen rondom het voeradvies van onze Masters Alpacabrok. Laat je je ruwvoer niet onderzoeken? Dan houdt het in dat je niet weet wat er in het voornaamste deel van het rantsoen van je dieren juist. En juist dit deel is het meest variabel voor wat betreft de voederwaarde. Dan is terecht de vraag: Waarom maken we ons zo druk om het kleine deel krachtvoer wat we voeren, terwijl je niet eens weet wat er in het grootste aandeel van het rantsoen zit? Het krachtvoer is tenslotte het kleinste deel van het rantsoen, wat bovendien het meest constant is in voederwaarde, omdat iedere partij grondstoffen geanalyseerd wordt en we eisen stellen aan de nutriënten die voor een alpaca belangrijk zijn.

Ons voeradvies

De geadviseerde hoeveelheid is een richtlijn en hoeft niet strikt gevolgd te worden. Dit omdat er veel factoren zijn die variëren en daardoor effect hebben op de te voeren hoeveelheid, zoals bijvoorbeeld de lichaamsconditie, mate van activiteit, levensfase van het dier, kwaliteit van het ruwvoer, de beschikbaarheid en kwaliteit van gras en de omgevingstemperatuur.

Wanneer je weet wat de voederwaarde van jouw ruwvoer is, omdat je daadwerkelijk ruwvoeronderzoek hebt laten doen bij een gerenommeerd laboratorium, kun je voeren naar de behoefte van jouw alpaca’s. Bij een geanalyseerde, goede kwaliteit ruwvoer is het zeker mogelijk minder alpacabrok te voeren dan wij adviseren.

Gras is over het algemeen voedzamer dan ruwvoer. Dit betekent dat uit eenzelfde hoeveelheid gras, op droge stofbasis, een alpaca meer nutriënten kan opnemen, dan uit eenzelfde hoeveelheid hooi. Wanneer jouw dieren in de zomer de beschikking hebben over voldoende weidegang, is het mogelijk dat er minder alpacabrok gevoerd hoeft te worden. Let er wel op dat overbegrazing, lange perioden van droogte en bodemkwaliteit ervoor kunnen zorgen dat gras gestrest raakt en hierdoor fructaan gaat produceren. Deze fructanen worden door de darmflora gefermenteerd en zorgen dat deze darmflora verstoord raakt.

Problemen met de maag

Een alpaca heeft een bijzondere maag. In tegenstelling tot een koe bestaat deze uit drie compartimenten in plaats van uit vier. Een alpaca behoort daardoor niet tot de herkauwers, maar ze herkauwen wel.

Het eerste compartiment is het zogenaamde fermentatievat. Hier bevindt zich de darmflora welke gevoed wordt door vezelrijk ruwvoer. De darmflora produceert vluchtige vetzuren die als belangrijkste energiebron voor de alpaca dienen.

Bij gezonde dieren is deze darmflora in balans, maar verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de darmflora uit balans raakt, waarvan we er hierboven al eentje hebben benoemd. Andere factoren die hierbij een rol kunnen spelen zijn:

  • Samenstelling van het voer
    Hierbij is belangrijk om te kijken naar de opsomming van de ingrediënten. De eerstgenoemde grondstof is de grondstof met het hoogste aandeel. Wanneer in de opsomming veel granen (gerst(-vlokken), mais(-vlokken), tarwe en haver) voorkomen, zijn de snelle suiker- en zetmeelwaarde van de brok hoog. Deze snelle suikers en zetmeel zorgen er, net als fructaan voor, dat de darmflora uit balans raakt. Vergelijk hierbij niet alleen de labelwaarden (deze zijn namelijk per kg) met elkaar, maar houdt hierbij ook rekening met het opgegeven voeradvies (deze verschilt per producent).
  • Hoeveelheid voer
    Zoals hierboven al genoemd, is het altijd belangrijk te kijken naar het voeradvies in relatie tot de waarden op het voerlabel en hoeveel de dieren dus uiteindelijk binnenkrijgen. Een hoge waarde van een nutriënt op het label kan er bij een laag voeradvies voor zorgen dat een alpaca uiteindelijk niet benodigde hoeveelheid van dit nutriënt binnenkrijgt.
  • Stress
    Stress kan er ook voor zorgen dat de darmflora uit balans raakt. Oorzaken van stress kunnen te maken hebben bijvoorbeeld met de plaats die een dier inneemt binnen de kudde, weideoppervlakte en voedselcompetitie bij de voergoot. Door een wat hoger voeradvies aan te houden, ligt er wat meer brok in de voergoot en hebben de dieren die lager in de rangorde staan ook een kans om te eten.

Wist-je-dat?
Masters Diervoeders is voornamelijk bekend als producent van paardenvoer en voer voor hobbydieren. Maar wist u dat wij al jarenlang grazers en browsers bij verschillende Europese dierentuinen voeren? Daarom weten wij wat voor deze dieren belangrijk is en wat zij nodig hebben. Daarin proberen wij onderscheidend te zijn, maar altijd weloverwogen keuzes te maken.