×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Bescherm je paard tegen winterbevangenheid

Bescherm je paard tegen winterbevangenheid

De schaatsen konden afgelopen week weer uit de kast; dat betekent dat de winter nu echt aangebroken is. Maar deze koude wintermaanden brengen ook risico’s mee voor je paard of pony. Eén van die risico’s is winterbevangenheid. Wellicht het minder bekende broertje van hoef- en spierbevangenheid, maar verdient zeker net zoveel aandacht. In deze blog gaan we wat dieper in op wat het is, hoe je het kunt herkennen en wat je preventief kunt doen om het risico te verkleinen

Wat is winterbevangenheid?

Bij pijnlijke voeten van je paard of pony wordt er vaak gedacht aan hoefbevangenheid, maar wanneer er geen sprake is van hoefbevangenheid, maar je paard last heeft van pijnlijk voeten, kan er sprake zijn van winterbevangenheid. Winterbevangenheid is een aandoening waarbij de doorbloeding naar de hoeven van een paard of pony wordt verminderd, vaak als reactie op lage temperaturen. Wanneer de temperatuur namelijk plotseling daalt, maken de bijnieren meer cortisol aan. Dit is een hormoon wat een vernauwend effect heeft op de bloedvaten. Hierdoor zal doorbloeding in de hoeven dan ook afnemen. Ook produceert het lichaam meer schildklierhormonen, om de strijd met de kou aan te gaan. Ook hierdoor zal de bloedtoevoer naar de hoeven verminderen. Deze verminderde doorbloeding zal pijn gaan veroorzaken. Wanneer je dan ook nog eens te maken hebt met een harde en bevroren ondergrond, zal het nog pijnlijker zijn.

Hoe herken ik winterbevangenheid?

Winterbevangenheid herken je met name, doordat je paard of pony moeilijk gaat lopen. Vaak zien we kreupelheid, stijfheid, kort lopen of ook wel het ‘op eieren lopen’.
Een paard of pony met winterbevangenheid heeft geen koorts, geen warme hoeven en geen pulsatie in de ondervoet.

Welk paard of pony loopt risico?

Met name paarden met PPID of insulineresistentie kunnen last krijgen van winterbevangenheid. Ook paarden of pony’s die in het verleden hoefbevangen zijn geweest, hebben een hoger risico op winterbevangenheid, doordat ze beschadigde bloedvaten hebben. Het is juist bij deze groep paarden en pony’s héél belangrijk dat je hier alert op bent! 

Preventieve maatregelen

Natuurlijk wil je voorkomen dat je te maken krijgt bij winterbevangenheid bij je paard of pony. Daarom is het goed om preventieve maatregelen te nemen, om het risico zoveel mogelijk te verkleinen. Wij geven je een aantal preventieve maatregelen:

  1. Zorg voor een uitgebalanceerd rantsoen dat afgestemd is op de winterse omstandigheden. Belangrijk is om het suiker- en zetmeelgehalte zoveel mogelijk te beperken, wanneer je paard of pony gevoelig is voor bevangenheid.
  2. Geef je paard of pony voldoende beweging, ook al is dat soms lastig met de winterse omstandigheden. Beweging bevordert de bloedcirculatie.
  3. Je paard of pony warmhouden met een deken is aan te raden, zeker bij gevoelige, oudere, zieke of schrale dieren. Het lichaam hoeft dan minder bloed naar de organen te sturen, waardoor bloedvaten in de benen minder hoeven samen te trekken. Kortom, de doorbloeding in de benen en hoeven blijven dus beter.
  4. Ook transportbeschermers met een voering of hoefschoenen kunnen het verschil maken wanneer je een risicopaard of -pony hebt.
  5. Zorg dat je paard of pony de gehele dag voldoende ruwvoer tot zijn beschikking heeft. Wanneer ze weinig tot niets te eten hebben, kan hyperlipidemie (ook wel bloedvervetting) optreden. Dit veroorzaakt vaatvernauwing, wat het risico op winterbevangenheid weer vergroot.
  6. Vermijd stress, want dit kan weer zorgen voor een verhoogde aanmaak van cortisol.

Help, ik vermoed winterbevangenheid!

Wanneer je vermoedt dat je paard of pony winterbevangen is, zorg voor een omgeving me een zachte ondergrond, doe eventueel hoefschoenen aan en probeer je paard wat te laten bewegen. Dit is goed voor de doorbloeding van de voeten.

Neem daarnaast natuurlijk even contact op met je dierenarts, om vast te stellen of het om winterbevangenheid gaat en een behandelplan op te stellen.

Indien het gaat om winterbevangenheid, zal de dierenarts waarschijnlijk een medische behandeling opstarten.

Winterbevangenheid is een pijnlijke aandoening die je natuurlijk wilt voorkomen. Door het bewustzijn hiervan te vergroten, preventieve maatregelen te nemen en tijdig in te grijpen, kan je het risico op winterbevangenheid zoveel mogelijk beperkt worden.

Ben je benieuwd wat wij qua paardenvoeding hierin kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en laat je adviseren door één van onze voedingsadviseurs. Zij denken graag met je mee!