×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Wanneer heeft een paard elektrolyten nodig?

Wanneer heeft een paard elektrolyten nodig?

Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium. In principe haalt je paard deze mineralen voldoende uit de dagelijkse voeding. Toch kan er soms een elektrolytentekort ontstaan. Lees hieronder wanneer je paard extra elektrolyten nodig heeft.

Zwetende paarden

Wanneer je paard zwaar werk doet, gaat het zweten. Dat is vrij logisch en normaal. Met zweten verliest een paard vocht en daarmee ook een deel van zijn elektrolyten voorraad. Een gezond paard dat af en toe een keer zweet vult dit verlies zelf weer keurig aan vanuit een gezond en normaal voederrantsoen. Toevoegen van extra elektrolyten is dan niet nodig. Geef je paard eventueel een liksteen van KNZ, dan kan het dier zelf kiezen voor extra zout en mineralen.

Het nodig hebben van elektrolyten wordt anders wanneer een paard heel regelmatig druipt van het zweet. Bijvoorbeeld als gevolg van transport, wedstrijden of zware trainingen. Of wanneer het urenlang zwetend rondloopt in de hete zon. Dankan er wel  een tekort aan elektrolyten ontstaan.

Wat is het effect van een elektrolytentekort?

Is er een tekort aan vocht en elektrolyten? Dan droogt je paard uit en dit is nadelig voor een goede aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen. Een teveel aan afvalstoffen in de spieren zorgt ervoor dat spieren slecht herstellen na inspanning. Precies het tegenovergestelde van wat jij als eigenaar wilt nadat je paard inspanning geleverd heeft. Het geven van extra elektrolyten voorkomt het van slag raken van de vochthuishouding en zorgt voor beter spierherstel.

Twijfel je eraan of je paard extra elektrolyten nodig heeft? Check dan het volgende rijtje eens en bedenk voor jezelf of één of meerdere factoren gelden voor je paard:

  •         Ziekte
  •         Langdurig op (warm) transport zijn
  •         Regelmatig leveren van zware en/of langdurige inspanningen met veel zweet
  •         Heel warme of klamme weersomstandigheden
  •         Het zogen van een veulen

Voldoet je paard aan één of meerdere van deze punten? Dan is het geven van extra elektrolyten  verstandig. 

Geef altijd voldoende water

Paarden horen dag en nacht voldoende fris water te kunnen drinken. Dit geldt zeker voor paarden die extra elektrolyten krijgen. Elektrolyten verplaatsen zich via lichaamsvocht  door het lichaam van een paard. Vocht bevindt zich door het hele lichaam heen en doet dienst als een soort ‘snelweg’ voor mineralen zoals elektrolyten. Daarbij komt dat je paard diezelfde elektrolyten juist ook nodig heeft voor het ‘onderhoud’ van een gezonde vochthuishouding. Water en elektrolyten zijn daarom altijd met elkaar verbonden. Daarnaast wordt een eventueel overschot aan elektrolyten via de urine van je paard weer afgevoerd, wat de aanwezigheid van voldoende water ook onmisbaar maakt.

Elektrolyten-timing voor beter spierherstel

Het moment waarop je elektrolyten aan je paard geeft bepaalt voor een groot deel het succes ervan. Een paard heeft direct na het leveren van zware arbeid met veel zweten als gevolg de meeste behoefte aan extra elektrolyten. Direct na inspanning is de hoeveelheid aan melkzuur (afvalstof van verbranding) in de spieren van je paard het grootst. Het zo snel mogelijk afvoeren van melkzuur zorgt voor optimaal spierherstel. Elektrolyten ondersteunen het lichaam bij het afvoeren van die afvalstoffen. Wanneer je dus direct na inspanning je paard water en elektrolyten geeft, dan heeft je paard daar het meeste profijt van.

Wil je paard na zware inspanning helemaal niets eten of drinken? Probeer dan eens de Elektrolytenslobber van Voermeesters. Slobber lusten de meeste paarden heel graag en op momenten dat ze geen trek hebben nemen ze dit vaak nog wel. Je slaat dan twee vliegen in één klap: je paard krijgt op het perfecte moment extra elektrolyten binnen. En omdat je slobber altijd moet aanmaken met water, ook meteen extra vocht.

Wil je deskundige informatie over elektrolyten van mensen die zelf ook (sport)paarden hebben? Lees dan het volgende artikel van Voermeesters door of neem contact op met de klantenservice van Paardenvoer.nl.