We weten allemaal dat gras een essentieel onderdeel in het rantsoen van een paard is. Echter, niet alle soorten gras is gelijk en het is afhankelijk van veel factoren, zoals onder andere de periode van het jaar en de weersomstandigheden. De afgelopen periode hebben we te maken gehad met een lange periode van droogte, waardoor het gras ‘gestrest’ is. Maar wat is nou precies gestrest gras en wat is de relatie met hoefbevangenheid bij paarden? In deze blog gaan we er dieper op in.
Gestrest gras verwijst naar gras dat onder verschillende omstandigheden groeit en die de voedingswaarde en kwaliteit van het gras negatief beïnvloeden. Gestrest gras heeft vaan een veranderende samenstelling en bevat veel suikers , wat de veroorzaker is van hoefbevangenheid bij paarden die hier gevoelig voor zijn. Factoren die stress bij gras kunnen veroorzaken zijn onder andere overbegrazing, droogte, koude temperaturen, overbemesting en blootstelling aan zonlicht.
Hoefbevangenheid is een pijnlijke en potentieel ernstige aandoening waarbij er ontsteking optreedt in de lamellen van de hoef, wat kan leiden tot ernstige kreupelheid. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband kan zijn tussen het eten van gestrest gras, en dan met name door het hoge fructaan gehalte, en het optreden van hoefbevangenheid bij paarden. Het hoge suikergehalte in gestrest gras kan leiden tot een verstoring van de insulinehuishouding en ontstekingsreacties in het lichaam, wat de ontwikkeling van hoefbevangenheid kan bevorderen.
Het verband tussen gestrest gras en hoefbevangenheid is dus een belangrijk aspect om in gedachten te houden wanneer je paard op de weide staat. Door bewust te zijn van de factoren die stress bij gras veroorzaken en preventieve maatregelen te nemen, kun je het risico op hoefbevangenheid verminderen. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een dierenarts of voedingsdeskundige voor meer informatie met betrekking tot het rantsoen en de zorg voor paarden met gevoeligheid voor hoefbevangenheid.