Wat je moet weten over giftige planten en bloemen voor paarden
Wat je moet weten over giftige planten en bloemen voor paarden
Wat je moet weten over giftige planten en bloemen voor paarden
Als paardenbezitter wil je natuurlijk je paard of pony beschermen tegen alle mogelijke gevaren, inclusief giftige planten en bloemen. Het is daarom belangrijk om te weten welke planten en bloemen giftig zijn voor paarden, wat de symptomen van vergiftiging zijn, en welke stappen je kunt nemen om het te voorkomen. In deze blog bespreken we welke bloemen en planten giftig zijn voor paarden, wat je moet doen als je paard deze heeft gegeten, en hoe je kunt voorkomen dat je paarden hiermee in aanraking komen.
Welke bloemen en planten zijn giftig voor paarden?
Om vergiftiging te kunnen voorkomen is het belangrijk om te weten welke planten en bloemen giftig zijn voor paarden of pony’s. Hieronder hebben we er een aantal uitgewerkt:
Jacobskruiskruid
Bloeitijd: juni - oktober
Jacobskruiskruid is een van de gevaarlijkste planten voor paarden. Deze plant bevat pyrrolizidine-alkaloïden, die ernstige leverschade kunnen veroorzaken. Het gevaar schuilt in de cumulatieve schade; zelfs kleine hoeveelheden, gegeten over een langere periode, kunnen uiteindelijk leiden tot ernstige leverproblemen en mogelijk de dood. Jacobskruiskruid is herkenbaar aan zijn heldergele bloemen en groeit vaak op weilanden en langs wegen. Wanneer Jacobskruiskruid in de wei groeit, laten paarden het vaak wel staan, maar eenmaal gedroogd in het ruwvoer, zal je paard het zo opeten. Belangrijk is dus om goed te informeren waar je ruwvoer vandaan komt, en of er geen Jacobskruiskruid in verwerkt zit. Het is namelijk erg lastig om te zien, wanneer het eenmaal gedroogd in het ruwvoer zit.
Taxus
Bloeitijd: hele jaar door
De taxus of venijnboom is extreem giftig voor paarden. Alle delen van de plant, inclusief de bessen, bevatten taxine, een dodelijk gif. Zelfs een kleine hoeveelheid kan fataal zijn, met symptomen zoals trillen, moeite met ademhalen en hartfalen. Het is cruciaal om taxusbomen ver weg van paardenweides te houden.
Buxus
Bloeitijd: hele jaar door
Buxus is een veelvoorkomende plant in tuinen. De loof, zaden en bast van deze plant bevatten giftige stoffen voor paarden. Zo’n 750 gram buxus kan al dodelijk zijn. Inname van buxus kan leiden tot onderdrukking van het centrale zenuwstelsel en tast het maagdarmkanaal aan. Het kan leiden tot symptomen zoals diarree, koliek toevallen en in ernstige gevallen dus tot de dood. Buxus is vaak aantrekkelijk voor paarden vanwege de groene bladeren, vooral in de wintermaanden wanneer er minder andere planten beschikbaar zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat buxus niet in de buurt van het graasgebied van je paard staat en om te voorkomen dat snoeiafval van deze plant in hun bereik komt.
Heermoes (paardenstaart)
Bloeitijd: april - mei
Heermoes, ook bekend als paardenstaart, is een hardnekkig onkruid dat vaak wordt aangetroffen op vochtige, zandige gronden. Er zijn veel soorten Heermoes, maar een groot gedeelte deze soorten giftig voor paarden. Deze bevat namelijk enzymen die vitamine B1 afbreekt in het lichaam van het paard. In gedroogde vorm is deze plant dan wel minder giftig, desondanks treedt vergiftiging vaak op door het eten van hooi.
Symptomen van heermoesvergiftiging zijn onder andere schrikachtig, spiertrillingen, coördinatieproblemen en in ernstige gevallen zenuwaandoeningen en de dood. Het is belangrijk om heermoes te verwijderen uit weidegebieden en ervoor te zorgen dat je ruwvoer vrij is van deze plant.
Eikenbladeren en -eikels
Bloeitijd: met name najaar
Eikenbomen zelf zijn niet direct schadelijk, maar het groene blad en groene eikels vormen wel een groot risico voor paarden. Ze bevatten tannines, die maag- en darmproblemen kunnen veroorzaken zoals koliek en diarree. Bij langdurige inname kan er nierbeschadiging optreden. Vooral in de herfst, wanneer eikels op de grond liggen, is het risico groter.
Helaas zijn ook nog meer giftige planten en bloemen. Onderstaand vind je een lijst met nog meer giftige planten of bloemen. Maar let op, dit is nog niet de volledige lijst. Twijfel je over een bepaalde plant of bloem? Zorg en dan altijd voor dat je paard of pony het niet binnen krijgt! Of laat een botanisch onderzoek doen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Boterbloem
Brem
Gevlekte scheerling
Gouden regen
Hondsdraf
Klimop
Levensboom
Liguster
Nachtschade
Paardenstaart
Rhododendron
Rode Esdoorn
Sint-Janskruid
Varen
Wolfsmelk
Wat moet je doen als je paard iets giftigs gegeten heeft?
Helaas is vergiftiging niet altijd te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat je symptomen van vergiftiging herkend. Afhankelijk van de plant kunnen symptomen variëren, maar algemene tekenen zijn speekselen, diarree, koliek, veranderingen in hartslag en ademhaling, zwakte, ataxie en lusteloosheid. Snel handelen kan het verschil maken tussen leven en dood.
Wanneer je vermoedt dat je paard een giftige plant heeft gegeten, is het essentieel om direct te handelen! Haal je paard of pony direct weg van de bron van de giftige plant en neem direct contact op met je dierenarts. Geef zoveel mogelijk informatie, zoals de plant die het paard mogelijk heeft gegeten, de hoeveelheid en de tijd die is verstreken sinds de inname. Probeer niet zelf te behandelen zonder advies van een dierenarts, omdat dit de situatie kan verergeren.
Hoe kan je vergiftiging voorkomen?
Beheer je weides
Het beheren van weides is cruciaal om te voorkomen dat paarden in aanraking komen met giftige planten. Regelmatige inspectie van weides op de aanwezigheid van giftige planten en bloemen is een belangrijke stap. Verwijder deze planten onmiddellijk en gebruik veilige methoden voor onkruidbeheer, zoals mechanische verwijdering of veilige bestrijdingsmiddelen. Het wisselen van weides voorkomt overbegrazing, wat de opkomst van ongewenste planten kan bevorderen.
Laat jezelf voorlichten
Het is belangrijk om jezelf en andere paardenhouders bewust te maken van de giftige planten die een risico vormen voor paarden. Leer hoe je deze planten kunt herkennen en zorg ervoor dat iedereen die toegang heeft tot de weides en de zorg van de paarden begrijpt welke planten giftig zijn.
Voer veilig
Voer nooit snoeiafval van bomen en struiken aan paarden, omdat dit vaak delen van giftige planten kan bevatten. Zorg ook voor veilige omheiningen om te voorkomen dat paarden bij giftige planten buiten hun weide komen.
Alternatieve beplanting
Kies voor veilige beplanting in en rond de weides, zoals grasachtige soorten die niet giftig zijn. Overweeg het gebruik van natuurlijke barrières, zoals hagen van veilige planten, om paarden weg te houden van giftige soorten.
Het beschermen van je paard tegen giftige planten en bloemen vergt voortdurende aandacht en zorg. Door bewust te zijn van welke planten giftig zijn, snel te handelen bij vergiftigingsverschijnselen en preventieve maatregelen te nemen, kun je de gezondheid en veiligheid van je paard waarborgen.