×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Mijn paard eet eikels. Kan dit kwaad?

w

Vanwege de Paasdagen geldt er een dag extra levertijd

Mijn paard eet eikels. Kan dit kwaad?

Het is weer de tijd van het jaar. De herfst is aangebroken en de bladeren vallen van de bomen. Ook die tijd dat de eikels van de bomen vallen. Wanneer je bomen rondom of in je weiland of paddock hebt staan, kan het gebeuren dat deze eikels in het land terecht komen. Maar kan dit nou kwaad?

Vooral de onrijpe groene eikels en de groene bladeren van de eik bevatten tannine. De stof tannine die in de onrijpe eikels en de bladeren zit zijn schadelijk voor paarden. En zeker in de herfstperiode, waarbij het gras toch wat minder is geworden, is het risico dat paarden de eikels eten groter. Hierdoor ontstaat de kans op eikelvergiftiging.

Bij eikelvergiftiging laat het paard ziekteverschijnselen zien, zoals een verminderde eetlust, koliekverschijnselen, sufheid en een koffiekleurige urine. Daarnaast kan het paard last hebben van (bloederige) diarree en een gevoelige buikstreek.

Voorkom eikelvergiftiging:
- Laat je paard niet grazen in de buurt van eikenbomen
- Heb je toch last van eikels in de wei of paddock? Verwijder dan de eikels en bladeren!
- Geef je paard voldoende ruwvoer.
- Zorg voor schoon drinkwater, die vrij is van bladeren en eikels

Heb je toch het vermoeden dat jouw paard of pony een eikelvergiftiging heeft? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.