×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Wat is de juiste voeding voor een veulen?

Wat is de juiste voeding voor een veulen?

Het Paasweekend ligt inmiddels weer achter ons en ook al laat het voorjaar nog even op zich wachten, het veulenseizoen is inmiddels begonnen. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw veulen uitgroeit tot een gezond en sterk paard? In deze blog vertellen we je graag meer over het belang van de juiste veulenvoeding.

De eerste 24 uur

Laten we beginnen bij het begin, want de eerste 24 uur na geboorte zijn ontzettend belangrijk. In deze uren zal het veulen de eerste moedermelk, ook wel biest genoemd, bij de moeder gaan drinken. Het is van essentieel belang dat het veulen deze biest ook echt drinkt en voldoende binnen krijgt. De biest bevat namelijk een hoog gehalte aan afweerstoffen die het veulen de eerste maanden beschermt tegen infecties. Na 24 uur sluit de darm zich voor de opname van afweerstoffen uit de biest, dus hou goed in de gaten of jouw veulen in deze periode goed drinkt. Is dit niet het geval en heeft jouw veulen in de eerste drie uur nog niet gedronken? Dan is het verstandig om een dierenarts in te schakelen. Zorg er intussen wel voor dat de biest niet verloren gaat, omdat deze eerste moedermelk van essentieel belang is. Je kunt er dan voor kiezen om de merrie te melken, zodat de biest bewaard blijft.

De eerste weken

De eerste periode zal het veulen vooral bij zijn moeder drinken en hiermee alle voedingstoffen binnenkrijgen. Maar vanaf wanneer is dan het moment dat je het veulen krachtvoer aan gaat bieden? Het is lastig om daar een exacte leeftijd aan vast te hangen. Dit hangt heel erg af van het veulen. Het ene veulen is veel nieuwsgieriger als het andere en zal binnen enkele weken al bij zijn moeder de voerbak in duiken en mee gaan knabbelen. Zodra je ziet dat het veulen serieus met zijn moeder mee begint te eten, adviseren wij om het veulen zijn eigen voeding aan te bieden in de vorm van veulenbrok.

Een veel gestelde vraag die wij krijgen: “Maar kan mijn veulen niet gewoon met de moeder mee eten?” Dit is geen goed idee! In veulenbrok zitten namelijk goed opneembare en verteerbare grondstoffen. Deze grondstoffen zijn specifiek afgestemd op de behoeftes van een veulen. De dosering krachtvoer is per veulen verschillend, afhankelijk van het ras of formaat.

Zodra het veulen zijn eigen krachtvoer zal gaan eten, neemt de behoefte aan moedermelk af. Dit komt doordat het veulen de juiste voedingsstoffen al via de veulenbrokken binnenkrijgt. Schrik hier dus niet van; dit is heel normaal! Daarnaast is dit ook het moment om drinkwater aan het veulen aan te bieden.

Een veulen wat goed gewend is aan brokjes en hooi is uiteindelijk makkelijker te spenen dan een veulen  die alleen nog maar bij hun moeder drinken en wat gras eet.

Ruwvoer

Al vrij snel na de geboorte zal het veulen ook interesse krijgen in ruwvoer en gras. Hoe snel dit zal zijn, is ook weer afhankelijk van de nieuwsgierigheid van het veulen. In het begin kunnen ze hier nog niet heel veel mee, doordat de kiezen nog niet goed functioneren. Toch is het goed dit wel onbeperkt ter beschikking te stellen.

Vier maanden en ouder

Vanaf vier maanden kan het veulen gespeend worden, maar verstandiger is om dit één tot twee maanden later te doen. Je kunt dan vanaf de vierde maand het veulen gaan voorbereiden op de afspeenperiode. Het is belangrijk dat het veulen in deze periode voldoende veulenbrok eet, zodat hij niet terug zal vallen in conditie. Maar let op dat je ook niet te veel voert, waardoor het veulen te hard zal groeien. Dit heeft weer een negatieve invloed op de gewrichten en botten. En is het veulen afgespeend? Dan kan het krachtvoer aangepast worden naar een opfokbrok.

Kortom; je doet er dus goed aan jouw veulen tijdig kennis te laten maken met veulenbrokken en ruwvoer, zodat hij uit kan groeien tot een gezond en sterk paard! Op zoek naar veulenbrokken? Kijk eens naar de Subli Veulenbrok, Voermeesters Veulen of Masters Veulen.

En heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op!