×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Luzerne, het voedzame voedingsmiddel voor paarden

Luzerne, het voedzame voedingsmiddel voor paarden

Luzerne is een zeer voedzaam gewas dat veel voordelen biedt voor paarden. Het wordt al eeuwenlang wereldwijd verbouwd als voedingsbron voor dieren, en het is vooral geliefd bij paardeneigenaren vanwege de vele positieve eigenschappen. In deze blog zullen we dieper ingaan op het product, welke kenmerken luzerne heeft, voor welke paarden het geschikt is, hoeveel je moet voeren én waarom de luzerne producten een uitstekende keuze zijn in het rantsoen van je paard of pony.

Wat is luzerne?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is luzerne nou precies? Luzerne is een plant die behoort tot de vlinderbloemenfamilie en wordt gekenmerkt door zijn diepgewortelde systeem, waardoor het rijk is aan voedingsstoffen diep in de bodem. De plant heeft een hoog eiwitgehalte, evenals essentiële voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, magnesium, kalium en vitamine A, D en E.

Kenmerken van luzerne

  • Hoog eiwitgehalte
    Luzerne bevat een hoog eiwitgehalte, wat essentieel is voor de spierontwikkeling en het herstel van paarden. Het is daardoor vooral een geschikt product voor sportpaarden en paarden die extra eiwitten nodig hebben in hun rantsoen.
  • Vezelrijk
    Luzerne bevat een goede hoeveelheid ruwe vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en de darmgezondheid bevordert. Vezels zijn belangrijk voor een goede opname van voedingsstoffen en helpen bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen zoals koliek. Daarnaast is het effectief voor de behandeling van maagzweren.

  • Calciumrijk
    Luzerne is rijk aan calcium, wat belangrijk is voor de ontwikkeling en het behoud van sterke botten en tanden bij paarden. Het is met name belangrijk voor jonge paarden in de groeifase en voor drachtige merries. Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat luzerne twee keer zoveel calcium bevat als gewenst. Je leest verderop in de blog hier meer over.

  • Laag suikergehalte
    Hoewel luzerne van nature enige suikers bevat, heeft het over het algemeen een stuk lager suikergehalte in vergelijking met hooi of gras. Dit maakt het een geschikt product voor paarden en pony’s die gevoelig zijn voor suiker-gerelateerde aandoeningen, zoals insulineresistentie of hoefbevangenheid.

Voor welke paarden is luzerne geschikt?

Luzerne is in principe geschikt voor ieder paard of pony, maar voor sommige is dit product een ideale aanvulling in het rantsoen.

Sportpaarden
Vanwege het hoge eiwitgehalte is luzerne een uitstekende keuze voor paarden die voor de sport ingezet worden en waar regelmatig intensief mee getraind wordt. Door het hoge eiwitgehalte ondersteunt het bij de spierontwikkeling en het herstel na inspanning.

Oudere paarden
Luzerne kan oudere paarden met een goed gebit helpen bij het behouden van een gezonde spijsvertering en het aanvullen van voedingsstoffen die ze mogelijk minder efficiënt opnemen. Het kan ook helpen bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht. Voor oudere paarden met een slecht gebit is luzerne lastiger te eten. Doordat het een stengelig gewas is, wat moeilijker te kauwen is wanneer ze een slecht gebit hebben.

Drachtige merries
Tijdens de dracht en lactatie hebben merries een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Luzerne kan helpen bij het voorzien in deze voedingsbehoeften en ondersteunt een gezonde ontwikkeling van veulens. Let wel op! Voor een gezonde ontwikkeling van het veulen, wel uitkijken met een scheve calcium/fosforverhouding.

Paarden met gewichtsproblemen
Luzerne kan worden gebruikt als onderdeel van een strategie voor gewichtsbeheersing bij paarden. Het biedt voedingsstoffen zonder de overmatige calorieën en kan helpen bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht.

Hoeveel luzerne moet je voeren?

De hoeveelheid in behoefte van luzerne verschilt per paard. Sommige paardenbezitters geven een paar handje, om te mengen door het krachtvoer, waar anderen enkele kilo’s per dag voeren. Ons advies is om niet meer dan de helft van het ruwvoerrantsoen aan luzerne te geven. Dus krijgt je paard normaliter 12 kg hooi of kuil, dan geef je je paard niet meer dan 6 kg luzerne.

Hoewel luzerne veel voordelen biedt, is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke risico's als je te veel luzerne voert. Enkele risico's van overmatig luzernegebruik zijn:

  1. Calcium-fosfor onbalans: Luzerne heeft een hoog calciumgehalte en kan de calcium-fosforbalans in het rantsoen beïnvloeden. Dit kan problematisch zijn als het paard al een onevenwichtige calcium-fosforverhouding heeft. Het is belangrijk om de voedingsstoffen in het totale rantsoen in overweging te nemen en indien nodig aanpassingen te maken.
  2. Nierproblemen: Overmatig eiwitgebruik, inclusief overmatige inname van luzerne, kan de nieren belasten. Paarden met een reeds bestaande nieraandoening moeten voorzichtig zijn met de inname van eiwitten en met de hoeveelheid luzerne die ze ontvangen.

Het is altijd verstandig om de voedingsbehoeften van je paard te bespreken met een voedingsdeskundige of dierenarts. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid luzerne en het samenstellen van een passend rantsoen dat voldoet aan de individuele behoeften van je paard. Het monitoren van het gewicht en de algemene gezondheid van je paard is ook essentieel om ervoor te zorgen dat ze optimaal profiteren van de voordelen van luzerne zonder de risico's van overmatig gebruik.

Luzerne producten op Paardenvoer.nl

In het assortiment van Paardenvoer.nl hebben we meerdere hoogwaardige luzerne producten, waaronder de grote balen luzernehooi en de kleinere luzernebalen van Subli en Masters. Deze producten zijn zorgvuldig samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van paarden en verkrijgbaar in balen van 20 kg.

Het is belangrijk om de voedingsbehoeften van jouw paard te begrijpen en een passend rantsoen te bieden. Raadpleeg indien nodig een voedingsdeskundige of dierenarts om ervoor te zorgen dat het voer van jouw paard aan zijn specifieke behoeften voldoet. Dus heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact op met één van onze voedingsspecialisten.