Zorgwekkende trend ruwvoer: Laag eiwit, hoog suiker
Als paardenbezitter wil je natuurlijk niets liever dan het beste voor je paard of pony. Eén van de belangrijkste aspecten van een gezond rantsoen voor je paard is de kwaliteit van het ruwvoer. Echter, een zorgwekkende trend is al enige tijd zichtbaar: ruwvoer met een laag eiwitgehalte en een hoog suikergehalte. Dit kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard of pony. In deze blog bespreken we waarom je je ruwvoer zou moeten laten analyseren en hoe je het rantsoen van je paard kunt aanpassen voor een optimale gezondheid.
Het belang van een ruwvoeranalyse
Ruwvoer vormt de basis van het rantsoen van ieder paard of pony. Het levert essentiële voedingsstoffen en vezels die noodzakelijk zijn voor een goede spijsvertering en algemene gezondheid. Veel paardeneigenaren gaan ervan uit dat het ruwvoer wat ze hebben van goede kwaliteit is, wanneer het er op het oog goed uitziet – goede kleur en geur en vrij van schimmel. Echter, zonder een gedegen analyse weet je nog steeds niet wat er precies in zit.
Waarom je ruwvoer laten analyseren?
Onverwachte nutriëntenwaarden: Zelfs het mooiste ruwvoer kan verborgen ‘problemen’ hebben, zoals een hoog suikergehalte of onvoldoende eiwitten.
Gezondheidsrisico’s voorkomen: Door je ruwvoer te analyseren, kun je gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid, insulineresistentie en overgewicht, die kunnen worden veroorzaakt door te veel suiker, beperken of zelfs voorkomen.
Aangepast rantsoen: Een analyse geeft je de informatie die je nodig hebt om het rantsoen van je paard precies af te stemmen op zijn behoeften, waardoor je kunt zorgen voor een optimale gezondheid en aansluitend natuurlijk optimale prestaties.
Het gevaar van een hoog suikergehalte in ruwvoer
Zoals je wellicht weet kan ruwvoer met een hoog suikergehalte leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij paarden en pony’s. Hierbij moet je denken aan hoefbevangenheid of insulineresistentie. Of misschien heb je wel een paard of pony die al te kampen heeft met dergelijke gezondheidsproblemen. Het is dan van essentieel belang dat je weet wat er in je ruwvoer zit, want ruwvoer met een hoog suikergehalte, kan grote problemen geven.
Gelukkig zijn er manieren om het suikergehalte in het ruwvoer te verlagen, zodat je paard een gezond rantsoen kan behouden. Eén daarvan is je ruwvoer laten weken of stomen. Dit zijn beide effectieve methodes om het suikergehalte in ruwvoer te verlagen. Helaas werkt het weken niet bij alle soorten ruwvoer goed, zoals bij grof hooi. Dit omdat het doorgaans weinig wateroplosbare suikers en fructanen bevat.
Hoe werkt het weken van ruwvoer?
Stap 1: Plaats je ruwvoer in een hooinet
Stap 2: Plaats het hooinet in een bak met water, zodat al het ruwvoer onder water ligt. Wil je het proces wat versnellen? Gebruik dan warm water.
Stap 3: Week het ruwvoer voor dit doel bij voorkeur minstens drie uur. Hoe langer het ruwvoer wordt geweekt, hoe sterker de verlaging van suikers en fructaan. Zeker niet langer dan twaalf uur weken, want na negen uur neemt bacteriegroei toe.
Stap 4: Laat het ruwvoer maximaal tien minuten uitlekken
Stap 5: Biedt het ruwvoer direct aan je paard aan na uitlekken
Gebruik voor het weken wel iedere keer vers water. Dit in verband met bacteriegroei
Waarom werkt het? Door het ruwvoer te weken, lossen de oplosbare suikers op in het water, waardoor het totale suikergehalte in het voer dat je paard binnenkrijgt, afneemt.
Wat gebeurt er bij een eiwittekort?
Eiwit is een voedingsstof die ieder paard of pony nodig heeft. Hoewel de meeste paarden een relatief lage eiwitbehoefte hebben, kan het belangrijk zijn om het eiwitgehalte in het ruwvoer goed in de gaten te houden en eventueel aan te vullen. Met name sportpaarden, senioren, drachtige en lacterende merries en jonge groeiende dieren hebben behoefte aan extra eiwitten. Maar ook dieren die in de kliniek behandeld zijn voor spijsverteringsproblemen vallen onder deze groep. Een tekort aan eiwitten kan problemen geven in de gezondheid.
Mogelijke symptomen van te weinig eiwit in het rantsoen:
Vertraagde of verminderde groei bij jonge paarden
Gewichtsverlies
Lusteloosheid
Slechte vachtkwaliteit
Verminderde melkproductie
Verminderde prestaties
Hoe verhoog je het eiwit in het rantsoen?
Blijkt dat je ruwvoer een laag eiwitgehalte, dan is het belangrijk om dit tekort aan te vullen. Het aanvullen kan middels:
Eiwitrijk krachtvoer
Wanneer je paard juist extra eiwitten nodig heeft, maar het ruwvoer een verlaagd eiwitgehalte bevat, kan je dit aanvullen met krachtvoer wat extra eiwitten bevat. Te denken valt aan bijvoorbeeld aan: Subli Atleet, Voermeesters Sport Torso, Masters Sport Extra HE of Subli Dieetmix. Wel is het belangrijk je goed te laten informeren, zodat je ruwvoer en eventuele tekorten met het juiste krachtvoer wordt aangevuld, naar de behoefte van je paard of pony.
Luzerne
Ook luzerne is een uitstekende bron van eiwitten en kan gemakkelijk worden toegevoegd aan het rantsoen van je paard.
Soja
Sojaschroot is een andere goede bron van plantaardige eiwitten. Het kan worden toegevoegd aan het rantsoen van je paard om het eiwitgehalte te verhogen.
Hoe werkt het analyseren van ruwvoer?
Verzamel een monster: Neem een representatief monster van je ruwvoer. Heb je een grote partij ruwvoer, pak dan een baal uit het midden en haal daar een monster uit. Heb je verschillende partijen? Dit betekent dat je van verschillende balen een klein deel pakt om een goede gemiddelde waarde te krijgen.
Stuur op naar een laboratorium: Gebruik een gerenommeerd laboratorium dat gespecialiseerd is in het doen van ruwvoeranalyses. Zij kunnen een gedetailleerd rapport geven van de nutriëntenwaarden, inclusief energie en suikergehaltes.
Beoordeel de resultaten: Uit de analyse moet blijken wat de kwaliteit van je ruwvoer is. Kom je er zelf niet uit? Laat je bij het beoordelen van de resultaten bijstaan door een voedingsdeskundige voor paarden.
Overleg met een voedingsdeskundige
Een voedingsdeskundige kan je helpen bij het samenstellen van een rantsoen dat rekening houdt met de specifieke behoeften van je paard of pony. Kan je hier hulp bij gebruiken? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.
Door bewust te zijn van de kwaliteit van je ruwvoer en actie te ondernemen op basis van een gedegen analyse, kun je het rantsoen van je paard optimaliseren, wat natuurlijk bedraagt aan een gezond paard. Vergeet niet: een gezond paard begint bij goed ruwvoer!