Wat is het verschil tussen slobber, brok en muesli?

Wat is het verschil tussen slobber, brok en muesli?

De ene paardeneigenaar zweert bij muesli en slobber, de ander wil niks anders geven dan brokken. Over welk soort paardenvoer nu echt het beste is houden mensen soms hele discussies. Heel begrijpelijk ook, want de keuze is reuze. Hieronder vind je uitleg over de belangrijkste verschillen tussen slobber, brokken en muesli.

Slobber

Slobber bestaat in hoofdzaak uit tarwezemelen en bietenpulp. Pulp is een grondstof die sterk uitzet als er vocht bijkomt. Week slobber in tegenstelling tot brokken en muesli daarom ook altijd heel goed voor, voordat je het geeft. Dit weken voorkomt dat de slobber in de darmen van je paard nog uitzet, waar de zemelen in ongeweekte vorm verstoppingen zouden veroorzaken.

Tarwezemelen zijn rijk aan vezels. Qua voedingswaarde levert slobber daardoor veel minder energie op dan bijvoorbeeld brokken of muesli. Voer slobber daarom niet als een basiskrachtvoer zoals je dat zou doen met brokken of muesli, maar geef het als extra aanvulling.

Gezonde traktatie voor je paard

De vezels in slobber stimuleren de darmwerking van je paard enorm en zijn daarmee een hele gezonde aanvulling. Zeker wanneer je paard wat moeite heeft met kauwen of het innemen van medicatie. Voeg je de medicijnen toe aan slobber, dan verdwijnen ze meestal zonder morren en morsen in de paardenmaag. Vraag wel altijd eerst even aan je dierenarts of je de medicatie in combinatie met voer mag geven.

Paarden eten graag slobber, wat het ook een ideaal voer maakt voor na zware inspanningen. Vaak hebben paarden dan weinig trek in brokken en muesli, terwijl ze slobber wel eten. Voeg je aan de slobber voedingsstoffen toe die bijdragen aan het (spier)herstel van je paard, dan heb je met slobber het ideale voer te pakken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Voermeesters Elektrolytenslobber.

Meer informatie? Ga naar de Voermeesters pagina met extra uitleg over slobber.

Voordelen van slobber

 • Licht verteerbaar
 • Paarden eten het graag
 • Rijk aan vezels
 • Traktatie voor paarden
 • Meest ideale voer na zware inspanningen of tijdens ziekte

Muesli

Muesli wordt steeds populairder in Nederland. Het is een mengvoeder waarin je alle ingrediënten nog goed kunt herkennen. Je ziet wat je aan je paard geeft en dit is voor veel mensen een geruststellende gedachte. De grove en losse structuur van muesli ’s zorgt ervoor dat paarden er goed op moeten kauwen, wat gemiddeld zorgt voor wel 300 extra kauwbewegingen per kilo muesli ten opzichte van een kilo brokken.

Kauwen zorgt voor een betere werking van de spijsvertering doordat er extra veel speeksel vrijkomt. Daarnaast ruiken veel muesli ‘s door toevoegingen van bijvoorbeeld kruiden heel lekker en eten paarden het graag.

Voordelen van muesli:

 • Paarden eten het graag
 • Grove structuur zorgt voor veel speeksel
 • Goed voor de spijsvertering
 • Ingrediënten zijn duidelijk herkenbaar

Paardenbrok

Het productieproces van brokken is tot aan het malen en persen gelijk aan dat van muesli. De ingrediënten van brokken en muesli zijn dan ook vrijwel hetzelfde. Brokken bevatten vaak wel iets meer melasse. Melasse is een soort stroop die afkomstig is van suikerproductie uit suikerbieten. Melasse vind je vaak ook terug in muesli ‘s, maar niet in allemaal en vaak ook in iets andere verhoudingen. Melasse zorgt ervoor dat de fijngemalen ingrediënten van de brokken na het persen aan elkaar blijven plakken.

Voordelen van brokken:

 • Per kilo vaak het goedkoopste product
 • Goed als bulkproduct verkrijgbaar
 • Voedingswaarde en ingrediënten gelijk aan muesli

Je persoonlijke keuze maakt het verschil

Of je kiest voor brokken of muesli als krachtvoer voor je paard hangt van je persoonlijke voorkeur af. Qua voederwaarde en ingrediënten verschillen deze twee paardenvoeders in elk geval nauwelijks. Grootste verschil is dat brokken vermalen en geperst zijn waardoor ze per kilo minder ruimte innemen en daardoor vaak net iets goedkoper zijn.

Slobber is een smakelijke aanvulling op het paardenrantsoen. Het is dan ook niet zozeer een volwaardig krachtvoeder. Je geeft het als traktatie en/of als makkelijk verteerbaar extraatje bij ziekte, inspanning of aan een ouder paard dat moeilijk kan kauwen.

Ben je op zoek naar brokken, muesli of slobber? Op Paardenvoer.nl vind je een groot aanbod van verschillende soorten en verschillende merken. Kijk zelf het volledige assortiment brokken, muesli en slobber eens rustig door. Heb je vragen over welk soort voer het beste bij je paarden past? Neem dan contact op met de deskundigen van Paardenvoer voor een betrouwbaar en persoonlijk advies. 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,5