Paarden en pony’s met eczeem hebben in veruit de meeste gevallen last van zomereczeem. Ook wel staart- en maneneczeem (SME) genoemd. De manenkam en staartwortel zijn dan ook de plaatsen waar deze vorm van eczeem zich het vaakst laat zien in de vorm van enorme jeuk aan de paardenhuid. Heeft je paard echt veel last? Dan heeft hij ook jeuk aan de buiknaad en het hoofd. Het aanpassen van hun voeding lijkt voor steeds meer paarden en pony’s de meest effectieve weg naar vermindering van hun jeuk.
Paarden en zeker pony’s neigen snel naar het opslaan van een net iets te stevige vetvoorraad. Biologisch gezien was dit in de tijden dat paarden nog op de steppen leefden een prima overlevingsmechanisme. Uitermate geschikt voor het overleven van lange en voedselarme winters. Die laag vet opbouwen lukt de paarden in onze tijd nog steeds wel. Maar dat weer afvallen tijdens de winters? Hoe je een dik paard op een gezonde manier weer slank krijgt lees je hier.
Het rantsoen van de meeste in Nederland gehouden paarden en pony’s bestaat uit een combinatie van ruw- en krachtvoer. Heel kort door de bocht genomen bestaat de dagelijkse paardenvoeding in ons land uit krachtvoer en gras of hooi. Wat paarden in een paar porties per dag gevoerd krijgen. De combinatie klinkt misschien vrij eenvoudig, maar toch zijn er in verband met paardenvoeding een aantal belangrijke aandachtspunten.
Artrose is een chronische vorm van een gewrichtsontsteking. Het kan in allerlei gewrichten voorkomen, maar je ziet artrose het meest terug in het koot- of hoefgewrichten aan de voorbenen van paarden. Ook in de ruggenwervels komt artrose voor. Bij artrose verdwijnt er langzaamaan kraakbeen uit een gewricht. In een verder gevorderd stadium leidt dit tot ontstekingen aan de gewrichtskapsels. Kraakbeen dat eenmaal weggesleten is komt niet meer terug. Het is daarmee een zogenaamde ‘progressieve’ aandoening en veroorzaakt na verloop van tijd steeds meer en vaker pijn bij een paard.
Het spijsverteringsstelsel van een paard is erg gevoelig en erop ingericht om de hele dag en nacht door relatief kleine beetjes vezelrijk en schraal plantenmateriaal te verteren. Waarbij het paard urenlang langzaam wat rondloopt met het hoofd omlaag. In de dagelijkse praktijk op stal verloopt dit natuurlijke voedingspatroon vaak toch net even anders. Met regelmatige problemen met het goed verteren van voer als gevolg. Wat zijn die problemen zoal en waardoor ontstaan ze?
Hoefbevangenheid is heel pijnlijk en wordt veroorzaakt door ontstekingen in de hoeflederhuid. De hoeflederhuid bevindt zich in de hoef in de vorm van langwerpige lamellen tussen de hoefwand en het hoefbeen. Is de verbinding tussen de verschillende onderdelen van de hoef echt heel slecht? Dan kan het hoefbeen verzakken of in ernstige gevallen zelfs kantelen.