×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

De 5 meest voorkomende problemen bij de vertering van paardenvoer

w

Vanwege de Paasdagen geldt er een dag extra levertijd

De 5 meest voorkomende problemen bij de vertering van paardenvoer

Het spijsverteringsstelsel van een paard is erg gevoelig en erop ingericht om de hele dag en nacht door relatief kleine beetjes vezelrijk en schraal plantenmateriaal te verteren. Waarbij het paard urenlang langzaam wat rondloopt met het hoofd omlaag. In de dagelijkse praktijk op stal verloopt dit natuurlijke voedingspatroon vaak toch net even anders. Met regelmatige problemen met het goed verteren van voer als gevolg. Wat zijn die problemen zoal en waardoor ontstaan ze?

  • Kauwproblemen
    Kauwen staat aan het begin van de spijsvertering en juist hier gaat het in sommige gevallen al mis. Vooral oudere paarden of paarden met een slecht gebit hebben soms moeite met het goed vermalen en opeten van al hun voer. Laat daarom de dierenarts of een gespecialiseerde paardentandarts regelmatig naar het gebit van je paard kijken. Helpt dit onvoldoende? Dan is het aanpassen van het voer een optie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan makkelijk te kauwen voer zoals de Senioren Slobberbrok van Masters of de Subli Omnia en Seniores Priores van Subli.
  • Slokdarmverstopping
    Gemiddeld doet een paard een half uur over een kilo hooi. Het opeten van een kilo krachtvoer (brokken, granen, muesli ’s) kost ongeveer 10 minuten tijd. Waar schuilt hier het probleem? Wanneer een paard niet heel lang op zijn voer hoeft te kauwen, dan blijft het voer grof en komt er weinig speeksel bij.

    Het niet goed gekauwde en nog vrij droge voer blijft dan soms vastzitten in de slokdarm. Dit gebeurt ook als paarden voer krijgen dat op een verkeerde manier bereid is. Denk aan onvoldoende of niet voorgeweekte grasbrokken of bietenpulp. Oplossingen zijn het ervoor zorgen dat een paard lang moet kauwen en dat hij zijn voer altijd op de juiste manier aangereikt krijgt.

    Kies altijd voor brokken, die speciaal voor paarden ontwikkeld zijn. Door het voeren van kwaliteits paardenbrokken zoals je die op Paardenvoer.nl vindt verklein je het risico op verstopping. Lees ook de aanwijzingen op de verpakking altijd goed door. En vul krachtvoer in brokvorm het liefst nog aan met bijvoorbeeld muesli met extra vezels of een paar handjes van een ruwvoermengsel zoals Subli luzerne. Of leg een platte steen in de voerbak, dit voorkomt dat het paard te grote hoeveelheden voer in één keer pakt en doorslikt.
  • Maagzweren
    En een paardenmaag produceert continu kleine beetjes zuur wat nodig is voor het verteren van (ruw)voer. Deze zuurproductie gaat ook door op momenten dat er geen voedsel in de maag aanwezig is. Wanneer een paardenmaag uren zonder vulling zit, dan heeft het zuur een negatieve invloed op de maagwand. Wat, in combinatie met nog andere factoren zoals de zuurtegraad en stress, de kans op het ontstaan maagzweren en daarmee spijsverteringproblemen flink verhoogt. Het geven van voer waar paarden goed op moeten kauwen gaat het schadelijke effect van maagzuur tegen. Hoe langer een paard kauwt op voer, hoe meer speeksel het aanmaakt. Het speeksel gaat met het voer mee naar de maag en buffert daar de zuurproductie. Hoe meer speekselproductie gedurende de dag, hoe minder kans op maagzweren.
  • Koliek en diarree
    De spijsvertering van paarden werkt op basis van gisting en de inwerking van enzymen. Een paardenspijsvertering is erg afhankelijk van een heel groot aantal schimmels, bacteriën en andere micro-organismen. De verhouding tussen die organismen noem je de darmflora. De samenstelling van de darmflora stabiel houden is voor het voorkomen van problemen met de vertering van voer heel belangrijk. Wijzig je samenstelling van het voer? Dan zullen er na verloop van tijd ook in de darmflora van je paard veranderingen optreden. De micro-organismen passen zich aan aan het soort voer om de vertering zo goed mogelijk te houden. Dit aanpassen kost over het algemeen wel een paar weken tijd.

Gaan de wijzigingen in samenstelling van de voeding sneller dan dat de darmflora dit bij kan houden? Dan treden er vaak problemen met de vertering van het voer op, met een sterk verhoogde kans op koliek (buikpijnen) en diarree als gevolg.

Bewust omgaan met paardenvoeding

Niet alles wat je als mens logisch lijkt is goed voor elk paard. Ook ras, beweging en type paard hebben nogal wat invloed op de spijsvertering. Een pony van een sober ras ‘dicht bij de natuur’ de hele dag ineens in een vette wei zetten brengt bijvoorbeeld onherroepelijk problemen met zich mee. Denk aan diarree, (gas)koliek, hoefbevangenheid en het ontstaan overgewicht. Een paard precies op de juiste manier en zo diervriendelijk mogelijk voeren is dus best wel een hele kunst. 

Wil je deskundig advies van iemand met verstand van paarden, pony’s en hun specifieke voedingsbehoefte? Vraag het eens na bij de ervaren voedingskundige van de Paardenvoer.nl klantenservice. Zij bekijken graag samen met je wat het allerbeste voersysteem is voor de situatie en mogelijkheden van jouw paarden.