Haver is al eeuwenlang één van de meest gevoerde soorten krachtvoer. De Romeinen zouden de eersten geweest zijn die het aan paarden gaven als extra energiebron. Ook in onze tijd is haver nog altijd een veel toegepaste grondstof voor paardenvoer. Maar wel één die voor een heel aantal paarden toch wat minder geschikt is. Waar dit door komt en wat je kunt doen als je paard gevoelig is voor haver lees je hieronder.
Paarden en pony’s hebben energie nodig voor het in stand en op temperatuur houden van hun lichaam. Ook het leveren van (sport)prestaties, het zogen van een veulen of het wisselen van een vacht vraagt om energie. De energie die hiervoor nodig is halen paarden uit hun voeding. Lees hier hoe ze dat doen en welke soorten energiebronnen een paard gebruikt.
Het woord ruwvoer is ‘hot’. Je hoort en leest het overal en bijna iedereen in paardenland heeft er een mening over. De ene zegt dat je een paard altijd en onbeperkt ruwvoer moet geven. De ander verklaart je voor gek als je dat doet en beweert dat je paard obesitas krijgt van onbeperkt ruwvoer. Weet jij nog wat wel en wat niet goed is? Hieronder vind je informatie over de laatste, wetenschappelijke richtlijnen voor het geven van ruwvoer.
In principe loopt een paard dat voldoende krachtvoer krijgt en gemiddelde prestaties en inspanningen levert weinig risico op een tekort aan zout. Het is een andere zaak wanneer het paard extreem veel zweet. Bijzondere omstandigheden hebben soms bijzondere effecten op een paardenlijf. Jezelf even goed verdiepen in de zouthuishouding van je eigen paarden is daarom altijd goed.
Het woord slokdarmverstopping drukt op zich al precies uit wat er aan de hand is: de slokdarm is afgesloten voor voer, speeksel en water. In de meeste gevallen is dit het gevolg van een ophoping van voer. Een verstopping treedt meestal in acute vorm op en je ziet dan ook vaak dat een paard dat aanvankelijk gewoon lekker stond te eten daar ineens mee ophoudt. Hij kan niets meer doorslikken en probeert daar iets tegen te doen door zijn hals uit te strekken. Daarbij maakt een paard bewegingen die nog het meest lijken op kokhalzen terwijl er slijm uit de neus en mond loopt.
De ene paardeneigenaar zweert bij muesli en slobber, de ander wil niks anders geven dan brokken. Over welk soort paardenvoer nu echt het beste is houden mensen soms hele discussies. Heel begrijpelijk ook, want de keuze is reuze. Hieronder vind je uitleg over de belangrijkste verschillen tussen slobber, brokken en muesli.