In principe loopt een paard dat voldoende krachtvoer krijgt en gemiddelde prestaties en inspanningen levert weinig risico op een tekort aan zout. Het is een andere zaak wanneer het paard extreem veel zweet. Bijzondere omstandigheden hebben soms bijzondere effecten op een paardenlijf. Jezelf even goed verdiepen in de zouthuishouding van je eigen paarden is daarom altijd goed.
Heel kort door de bocht omschrijven mensen elektrolyten in de volksmond vaak alleen maar kortweg als ‘zout’. Maar, elektrolyten omvatten nog veel meer dan alleen zout. Elektrolyten zijn een samenstelling van allerlei essentiële mineralen zoals:
Natrium (Na) |
Magnesium (Mg) |
Kalium (K) |
Calcium (Ca) |
Chloride (Cl) |
Al deze mineralen vind je terug in de meeste typen krachtvoer voor paarden. Dit is nodig omdat paarden de stoffen vaak niet voldoende uit hun ruwvoer halen. Wanneer is er kans op een zouttekort?
Levert je paard normale prestaties, geef je hem genoeg krachtvoer en zijn ook de overige omstandigheden zoals het weer gemiddeld? Dan is de kans op een zouttekort klein. Paarden en pony’s lopen wel een risico op tekorten op zout en elektrolyten als sprake is van één of meer van de onderstaande omstandigheden:
In alle bovenstaande gevallen zweten de dieren veel meer dan ze normaal doen. Juist in het overmatig zweten schuilt een risico op zouttekorten.
Een paard dat zweet verliest elektrolyten en vocht. De elektrolyten zijn verantwoordelijk voor het transport van vocht door het hele paardenlichaam en brengen vocht tot in de spieren aan toe. Is er een gebrek aan elektrolyten ontstaan doordat er te veel verloren ging via zweet? Dan loopt het paard kans op uitdroging. Wat dan weer nare gevolgen voor alle lichaamsprocessen en herstel daarvan heeft.
Het hele rare is dat een vermoeid en uitgedroogd paard met een tekort aan elektrolyten ook nog eens meestal helemaal geen dorst krijgt. Dit is het gevolg van allerlei chemische lichaamsprocessen die met de elektrolytenhuishouding samenhangen. Water laten drinken door een paard dat er zelf geen trek in heeft is op zijn zachts gezegd een hele uitdaging. Of er nu extra elektrolyten aan toegevoegd zijn of niet, het paard neemt ze niet. Terwijl ze wel nodig zijn om uitdroging tegen te gaan.
Allereerst door het geven van goed krachtvoer met voldoende vitaminen en mineralen. Als je paard vaak veel zweet is een voer waar extra elektrolyten aan toegevoegd zijn verstandig. Denk aan de Prestatiebrok van Masters.
Krachtvoer kun je eventueel nog aanvullen met een mineralenliksteen. Je paard elke dag ‘zomaar’ wat extra keukenzout extra geven voegt niets toe in een eventuele strijd tegen een zouttekort. Het gaat immers niet om alleen zout, maar om het complete pakket aan elektrolyten.
Geef met elektrolyten verrijkte voeding of supplementen op de momenten dat er een tekort is of dreigt te ontstaan. Dat zijn de momenten in het jaar dat je paard extreem veel zweet.
Extra zout en mineralen geven in de vorm van slobber werkt voor de meeste paarden heel goed. Zeker op momenten dat ze water weigeren willen ze vaak nog wel slobber opeten. Op deze manier geef je water, voeding én elektrolyten tegelijk. De Elektrolytenslobber van Voermeesters is daar speciaal voor ontwikkelt door mensen die vanuit hun eigen ervaring weten met welke problemen paardeneigenaren in de praktijk te maken hebben.
Nog meer informatie lezen over elektrolyten lees je in het artikel over de Elektrolytenslobber van Voermeesters.