Mijn paard is gevoelig voor haver. Wat nu?

Mijn paard is gevoelig voor haver. Wat nu?

Haver is al eeuwenlang één van de meest gevoerde soorten krachtvoer. De Romeinen zouden de eersten geweest zijn die het aan paarden gaven als extra energiebron. Ook in onze tijd is haver nog altijd een veel toegepaste grondstof voor paardenvoer. Maar wel één die voor een heel aantal paarden toch wat minder geschikt is. Waar dit door komt en wat je kunt doen als je paard gevoelig is voor haver lees je hieronder.

Havergevoelige paarden en pony’s

Gevoeligheid voor haver uit zich op verschillende manieren. Dit zijn meestal reacties op wat er tijdens en na het spijsverteringsproces met haver gebeurt. De meest voorkomende gevallen van haver gevoeligheid zijn:

  •  Allergische reactie
  •  Intolerantie
  •  Overmatig energieniveau

Hieronder lees je hoe je de verschillende vormen van gevoeligheid opmerkt bij je paard. En hoe je die reacties vermindert of wegneemt.

Allergische reactie

Haver is een graan waar paarden over het algemeen prima tegen kunnen. Allergische reacties komen relatief weinig voor, maar ze zijn er wel af en toe. Krijgt je paard kleine bultjes op of net onder huid? Of heeft het onverklaarbare jeuk? Dat zouden symptomen van een allergische reactie kunnen zijn. Haver hoeft natuurlijk niet meteen dé oorzaak daarvan te zijn. Je komt erachter of haver de oorzaak is door bloedonderzoek. Of door haver even helemaal uit het menu van je paard weg te laten. Liefst aan de hand van een plan dat je samen met je dierenarts opstelt. Dit voorkomt ongezonde verstoringen in de darmflora van je paard.

Wil je voer geven zonder haver? Geef je paard dan bijvoorbeeld de Voermeesters Sereen brok. Als je paard gevoelig is voor haver zullen de bultjes en jeuk na een week of 2 à 3 afnemen. En juist toenemen als je weer haver aan je paard geeft. Zo niet? Dan is er waarschijnlijk een andere oorzaak voor de klachten en zul je samen met je dierenarts nog even verder moeten zoeken.

Intolerantie

Bij een intolerantie zie je symptomen die erg kunnen lijken op die van een allergie, zoals jeuk en bultjes. Maar een intolerantie leidt soms ook tot darmklachten met vermagering, dunne mest of zelfs koliekaanvallen als gevolg. Een intolerantie voor haver betekent dat de maag en darmen van je paard de haver slecht verteren. Terwijl haver in principe juist een graan is dat een paard heel makkelijk en ook relatief snel verteert. Het gevoelig reageren op haver door de darmen kan bijvoorbeeld ontstaan door ontstekingen in de darmen. Overleg altijd even met je dierenarts als je paard gezondheidsproblemen laat zien.

Overmatig energieniveau

Van alle gevoeligheden voor haver is het bij vrijwel alle ruiters en amazones bekende ‘stuiterbaleffect’ misschien wel het meest opvallende. Reageert jouw paard ook zo overenthousiast op een portie haver? Dan heb je waarschijnlijk een paard dat gevoelig reageert op het vrijkomen van zogenaamde ‘snelle suikers.’

Haver bevat van alle granen het hoogste percentage aan ruwe celstof. Dit zijn vezels afkomstig van het kaf (vlies) rondom de haverkorrel. Door die vezels moet een paard lang kauwen op haver en komt het na het doorslikken lekker fijngemalen aan in de maag. Doordat het al zo fijngekauwd is hoeft er in de maag weinig meer aan te gebeuren qua vertering, waardoor haver snel doorgaat naar de dunne darm. Haver bestaat uit een voor paarden heel makkelijk verteerbaar type zetmeel. Fijngekauwd én makkelijk verteerbaar? Dat betekent dat de energie van haver al heel snel na het eten ervan vrijkomt. Je kunt haver eigenlijk een beetje vergelijken met wat een energiedrankje voor mensen is. Lees meer over het vrijkomen van energie in het blog over energiebronnen van paardenvoer.

Pas de energiebron aan

Door het hoge en snel vrijkomende energieniveau is haver uitstekend geschikt voor wat flegmatieke types die een energieboost wel kunnen gebruiken. Maar voor toch al temperamentvolle dieren is haver vaak juist een bron voor over-enthousiasme. Reageert jouw paard of pony ook zo overmatig energiek op haver? Kies dan liever voor energierijk krachtvoer zonder haver, zoals de Subli Zonder muesli of de Masters Sereen brok.

Kies voor (sport)paarden die  extra energie nodig hebben, maar  gevoelig reageren op haver bijvoorbeeld een voer met een hoog vetpercentage of voeg zelf wat plantaardige olie toe aan het rantsoen. Vet is net zoals haver ook een hele rijke energiebron, maar dan in een langzaam vrijkomende vorm. Het voeren van krachtvoer of een supplement met een hoog vetpercentage werkt natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan de Subli Omega 369 Mix of de Masters Omega Plus brokken.

Doe ook eens een bewegingscheck

Aanpassen van voer en het verwijderen van haver uit het menu is een goede oplossing voor het wegnemen van gevoeligheid voor haver. Maar, kijk ook eens serieus naar het bewegingsschema van je paard. Paarden hebben elke dag veel beweging nodig voor het laten afvloeien van hun energie. Kan je paard onvoldoende energie kwijt met beweging? Dan zal het waarschijnlijk een ‘stuiterbal’ blijven. Hoe weinig haver je het paard ook geeft.

Wil je meer informatie en uitleg over soorten krachtvoer met en zonder haver? Onze voerspecialisten bekijken graag samen met je wat het beste voer is voor je paarden en pony’s. Vraag het eens na bij de klantenservice en krijg een vrijblijvend, persoonlijk en helder advies. 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,5