×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Belangrijke aandachtspunten en tips voor het voeren van paarden

w

Vanwege de Paasdagen geldt er een dag extra levertijd

Belangrijke aandachtspunten en tips voor het voeren van paarden

Het rantsoen van de meeste in Nederland gehouden paarden en pony’s bestaat uit een combinatie van ruwvoer en krachtvoer. Heel kort door de bocht genomen bestaat de dagelijkse paardenvoeding in ons land uit krachtvoer en gras of hooi. Wat paarden in een paar porties per dag gevoerd krijgen. De combinatie klinkt misschien vrij eenvoudig, maar toch zijn er in verband met paardenvoeding een aantal belangrijke aandachtspunten

Verhouding tussen ruw- en krachtvoer

Een paard heeft per dag ongeveer 1 – 1,5 kg droge stof aan ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Goed gedroogd hooi bestaat meestal voor 85% uit droge stof. De rest van het gewicht is vocht. In het geval van kuilgras of voordroog hooi is het vochtpercentage nog hoger. Alleen maar het gewicht van de hoeveelheden ruwvoer die je geeft, bepalen, is onvoldoende voor het correct bepalen van de benodigde hoeveelheid ruwvoer per paard. Hou altijd rekening met het gewicht van vocht. En voer iets meer ruwvoer dan je op basis van het lichaamsgewicht afweegt. Weet je niet zeker of je paard voldoende ruwvoer binnenkrijgt? Het voeren van extra vezelrijk krachtvoer draagt ook bij aan het verhogen van het ruwvoertotaal. Denk hierbij aan Structovit van Masters of de Vezels & Kruiden muesli van Voermeesters.

Naast het ruwvoer als basis is nog een aanvulling met krachtvoer nodig voor het voorzien in onder andere vitaminen, mineralen, sporenelementen en eventueel extra energie. Extra energie uit krachtvoer is nodig als je regelmatig flinke lichamelijke inspanning van je paard vraagt. Een jong paard dat groeit en/of intensief werkt heeft over het algemeen energierijker krachtvoer nodig dan een oude pony die in de wei van zijn pensioen geniet.

Opslag van voer: voorkom schimmels en bacteriën

Zelfs het allerbeste voer verliest zijn voederwaarde als je het niet goed bewaart. Verontreiniging van voer door schimmels en bacteriën ligt altijd op de loer. Dit geldt met name voor ruwvoer, maar ook in vochtig geworden krachtvoer ontwikkelen zich na verloop van tijd schimmels en bacteriën. Vaak herken je schimmelvorming wel aan een verkleuring van het voer, maar niet alles is met het blote oog waarneembaar en juist dat brengt het risico op gezondheidsproblemen met zich mee.

Let daarom altijd goed op het vochtgehalte van elk soort voer dat je geeft en bewaar je voer zo droog mogelijk. Denk aan voertonnen en kisten voor het krachtvoer en een overdekte opslag voor je hooi. Voorkom beschadigingen van verpakkingen door vervoer, vogels of ongedierte en controleer regelmatig of je voer nog droog is.

Beperkte voorraden en het regelmatig laten checken van de kwaliteit van je ruwvoer door analysebureaus voorkomt dat je paarden en pony’s koliek of diarree krijgen van hun voer. Zelf krijg je door aan het voer te ruiken al wel een eerste indruk van de kwaliteit. Goed voer ruikt fris, niet muf.

Voldoende schoon water

Goed voer is één ding, maar goed water is het volgende. Een gezond en gemiddeld paard van rond de 500 kg drinkt elke vier uur een beetje water en komt per dag uit op tussen de 20 en 30 liter water totaal. De exacte hoeveelheid hangt van allerlei factoren af. Denk aan zaken zoals de grootte van je paard, maar ook de luchtvochtigheid en de mate van inspanning. Een paard dat veel zweet heeft ook veel water nodig om zijn vochthuishouding op peil te houden. En een goede vochthuishouding is belangrijk voor bijvoorbeeld het verteren van voer, maar ook voor het afvoeren van afvalstoffen via de urine.

Zorg er daarom voor dat je paarden en pony’s de hele dag en nacht door genoeg schoon drinkwater ter beschikking hebben. Ook in de winter.

Pas op met water na inspanning

Er is wel één uitzondering op de regel dat je paard altijd en overal voldoende water ter beschikking moet hebben. Geef een paard na zware inspanningen juist even relatief weinig water.

Na zware inspanning en veel zweten heeft een paard vaak veel dorst. Je zou misschien denken dat het dier dan wel 3 emmers water achter elkaar op wil drinken. Wat juist niet goed zou zijn voor het dier, want een paardenmaag kan niet uitrekken en qua maaginhoud maximaal 6 tot 10 liter water of voer tegelijkertijd bevatten. Wat gelijk staat aan op zijn hoogst de inhoud van één emmer. Maar let op! Geef je een dorstig paard na inspanning een hele emmer water van 10 liter in één keer? Dan is de maag ineens helemaal vol. Dit vergroot het risico op koliek (ernstige buikpijn) hier kan een interne link naar het blog over koliek aanzienlijk. Geef een dorstig paard daarom nooit veel water in één keer, maar spreid de totale hoeveelheid die ze willen drinken over meerdere drinkbeurten uit.