×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Hoe verminder ik op gezonde wijze het gewicht van mijn paard?

w

Vanwege de Paasdagen geldt er een dag extra levertijd

Hoe verminder ik op gezonde wijze het gewicht van mijn paard?

Paarden en zeker pony’s neigen snel naar het opslaan van een net iets te stevige vetvoorraad. Biologisch gezien was dit in de tijden dat paarden nog op de steppen leefden een prima overlevingsmechanisme. Uitermate geschikt voor het overleven van lange en voedselarme winters. Die laag vet opbouwen lukt de paarden in onze tijd nog steeds wel. Maar dat weer afvallen tijdens de winters? Hoe je een dik paard op een  gezonde manier weer slank krijgt lees je hier.

Bepaal eerst de conditie

Heb je het idee dat je paard of pony te zwaar is? Vraag voordat je gaat beginnen aan een dieetplan altijd eerst je dierenarts om advies. Ga nooit op eigen houtje en inzicht aan gewichtsverlies van je paard werken.

In grote lijnen geldt de stelregel dat een paard waarbij je de ribben net niet kunt zien, maar met je vingertoppen wel makkelijk net onder de huid kunt voelen ‘goed op conditie’ is. Niet te dik en niet te dun dus. Die stelregel is een fijne indicatie. Net zoals de paardenwelzijnscheck dat is. Door middel daarvan ontdek je in grote lijnen of de Body Condition Score (BCS) van jouw paard hoog of laag is. Is de score +1 of +2? Dan is je paard te dik en is afvallen de enig gezonde optie. Heb je zelf een beeld van de conditie van je paard gevormd? Bekijk dan daarna samen met je dierenarts of een gewichtsconsulent met een weegschaal of je paard echt last heeft van overgewicht of niet. Vetophopingen voelen zij bijvoorbeeld ook in de nek, op de schoft, bij de staart, de lendenen en achter de ellebogen.

Een paard met overgewicht heeft extra veel kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid, EMS, obesitas en insulineresistentie.

Werk stapsgewijs

Een gezond gewichtsverlies verloopt met een percentage van 0,5 tot 2% van het lichaamsgewicht per week. Let op! Elk paard ‘aan de slanke lijn’ heeft natuurlijk wel voldoende voedingsstoffen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nodig. Geef je een paard of een pony in één keer veel minder voer dan voorheen? Dan is de kans op problemen groot. Denk aan de volgende zaken:

  • Darmproblemen door wijzigingen in de darmflora
  • Koliek door wijzigingen in het rantsoen
  • Maagzweren door overtollig maagzuur bij gebrek aan maagvulling
  • Stalondeugden door verveling en honger

Problemen ontstaan doordat het spijsverteringsstelsel van paarden heel gevoelig is voor veranderingen. Juist daarom is overleg met een deskundige dierenarts tijdens het afvallen zo belangrijk. Streef er in overleg met de paardenarts naar om de energie- en voerinname van je paard geleidelijk aan met 25 tot 40% te verminderen. Reken uit wat de energiewaarde van je voer nu is en pas dat stapsgewijs aan naar de nieuwe situatie. Kies voor een paard dat moet afvallen het liefst voor grof en schraal ruwvoer. Een ruwvoeranalyse van het ruwvoer geeft je het meeste inzicht over wat de energiewaarde van het voer is.

De energiebalans bijstellen

Zolang je voldoende rekening houdt met de bovenstaande feiten, dan kan het ‘echte werk’ beginnen. Ja paard af laten vallen doe je door hem minder energie binnen te laten krijgen dan hij verbruikt. Dit doe je onder andere met de volgende maatregelen:

  • Laat je paard elke dag voldoende tot veel bewegen
    Alles wat je paard op een gezonde manier in beweging houdt is goed. Denk aan rijden, grondwerken,  wandelen, joggen, longeren, een stapmolen of het paard inspannen voor een kar.
  • Beperk weidegang of laat je paard alleen in een hele schrale wei. Eventueel met een   graasmasker.
    Dit houdt uiteraard niet in dat je paard dan maar de hele dag in een stal moet blijven staan. Is het vrij rondlopen in een schrale of afgezette wei niet mogelijk? Zet het dier dan wel dagelijks minimaal een paar uur samen met een soortgenootje in een paddock of iets dergelijks.
  • Weeg de porties voer af
    Precies afwegen hoeveel kilo ruwvoer en (passend) krachtvoer je paard nodig heeft om maximaal 70% van zijn normale dagelijkse behoefte binnen te krijgen is belangrijk. Het geeft je overzicht en controle over het dieet. Bepaal de benodigde hoeveelheid voer het liefst samen met een deskundige zoals je dierenarts. Of vraag persoonlijk en helder advies aan één van de medewerkers van onze klantenservice.
  • Blijf je paard monitoren
    Afvallen tot de gewenste conditie en gewicht duurt bij paarden en pony’s vaak maanden tot wel een half jaar. Hou in de tussentijd wel goed bij of het afvallen op schema ligt. En of je paard er goed gezond bij blijft. Afvallen is belangrijk voor paarden met overgewicht, maar gezond afvallen met behoud van voldoende essentiële voedingsstoffen voor een goede gezondheid is nog veel belangrijker. Twijfel je eraan of je paard nog wel voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt? Vraag tijdens het hele traject regelmatig deskundig advies je dierenarts.