×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Vermindert goed voeren de kans op hoefbevangenheid?

Vermindert goed voeren de kans op hoefbevangenheid?

Hoefbevangenheid is heel pijnlijk en wordt veroorzaakt door ontstekingen in de hoeflederhuid. De hoeflederhuid bevindt zich in de hoef in de vorm van langwerpige lamellen tussen de hoefwand en het hoefbeen. Is de verbinding tussen de verschillende onderdelen van de hoef echt heel slecht? Dan kan het hoefbeen verzakken of in ernstige gevallen zelfs kantelen. 

Herkennen van hoefbevangenheid

Een hoefbevangen paard loopt kreupel, ‘op eieren’ of wil helemaal niet meer lopen. Paarden proberen ook vaak de voeten te ontlasten door ze ver voor zich uit plaatsen. In ernstig gevallen gaan ze het liefst liggen. Hoefbevangenheid komt ook voor in een chronische vorm, waarbij verdikte ‘ringen’ op de hoef vaak een duidelijk herkenbaar signaal zijn.

Oorzaken van hoefbevangenheid

De aandoening kan diverse oorzaken hebben, zoals:

  • Aanwezigheid van ziekten
    Denk aan ziektes zoals het EMS-syndroom of PPID. Deze ziektes verstoren de stofwisseling of de hormoonbalans van paarden en vergroten daarmee de kans op hoefbevangenheid aanzienlijk.
  • Overgewicht
    Te zware dieren hebben vaak last van een bepaalde mate van insuline resistentie. Het bloed van een paard bevat daardoor te veel suikers (glucose), wat ervoor zorgt dat de lamellen van de hoeflederhuid langzaamaan langer en slapper worden.
  • Overbelasting van de paardenvoet
    Als gevolg van bijvoorbeeld langdurige overbelasting of juist een acuut trauma van de hoef kunnen de doorbloeding of de verbindingen binnenin de hoef verminderen of beschadigen.
  • Niet tijdig en goed bekappen (beslaan) door goede bekapper/ hoefsmid
    Door onbalans in de hoef is de doorbloeding slechter, werkt het hoefmechanisme minder of slecht, en komen er drukpunten op verkeerde plekken.

Behandeling van hoefbevangenheid

Het inschakelen van de dierenarts is noodzakelijk. Laat als het om een acuut geval gaat je paard zo min mogelijk tot het liefst helemaal niet meer lopen, zorg dat het kan gaan liggen en koel de voeten af met water. Deze maatregelen stimuleren de doorbloeding en voorkomen verdere schade aan de hoef zoveel mogelijk. De dierenarts zal allereerst pijnstillers en ontstekingsremmers geven. Daarna moet gekeken worden naar verdere mogelijkheden. In het beste geval kom je met rust, medicijnen, speciaal hoefbeslag (hoefschoenen) en verandering van het dieet heel ver. In het ergste geval is euthanasie de enig mogelijke uitkomst.

Voorkomen van hoefbevangenheid

De juiste voeding en stalmanagement zijn bij het voorkomen van hoefbevangenheid essentieel. Ook als je paard of pony hoefbevangen is geweest doe je er goed aan als je de onderstaande maatregelen direct doorvoert:

  • Vermijd weidegang in weides met een hoog fructaan (suiker uit gras) gehalte
    Fructaan komt van nature voor in gras en is voor paarden moeilijk afbreekbaar. Het fructaangehalte in gras hangt onder andere van het weer af. Zeker na koude voorjaarsnachten in de ochtend en op warme zomerdagen met weinig zon in de middag zit er veel fructaan in het gras.
  • Beperk de inname van suikers en zetmeel uit krachtvoer
    Kies bij paarden die gevoelig zijn voor suikers voor krachtvoer met weinig suikers in de vorm van zetmeel. Granen zoals maïs en tarwe bevatten van nature veel suikers, dus kies liever niet voor voer op basis van tarwe en maïs.
  • Voorkom overgewicht
    Voorkomen dat je paard (weer) dik wordt voorkomt ook problemen met insulineresistentie. Voor veel dieren is het geven van alleen schraal hooi en beperkte weidegang de beste optie

Wil je deskundig en persoonlijk advies over het aanvullen van die vitamines en mineralen? Of over welk aanvullend voer met lage zetmeel- en energiewaardes voor jouw paarden het beste geschikt is? Kijk dan eens rond op de websites van Subli, Masters of Voermeesters. Of neem vrijblijvend contact op met één van de ervaren medewerkers van onze vaste klantenservice. Bij ons werken mensen uit de paardenbranche, waardoor ze precies weten waar jouw vragen over gaan. Waardoor jij altijd direct een helder en betrouwbaar advies krijgt.