De samenhang tussen eczeem en voeding 

De samenhang tussen eczeem en voeding 

Paarden en pony’s met eczeem hebben in veruit de meeste gevallen last van zomereczeem. Ook wel staart- en maneneczeem (SME) genoemd. De manenkam en staartwortel zijn dan ook de plaatsen waar deze vorm van eczeem zich het vaakst laat zien in de vorm van enorme jeuk aan de paardenhuid. Heeft je paard echt veel last? Dan heeft hij ook jeuk aan de buiknaad en het hoofd. Het aanpassen van hun voeding lijkt voor steeds meer paarden en pony’s de meest effectieve weg naar vermindering van hun jeuk.

Paardenvoeding en zomereczeem

Na veel onderzoek is eigenlijk nog altijd het enige dat echt vaststaat over zomereczeem dat de jeuk voortkomt uit een allergie voor een specifiek eiwit. Dit eiwit komt vrij wanneer een paard gebeten wordt door een knut. Een bijna onzichtbaar klein mugje van maximaal 2mm grootte, dat paardenbloed nodig heeft voor de voortplanting. Het op allerlei manieren tegengaan dat een paard door knutten gebeten wordt was jarenlang zo goed als de enige mogelijkheid in de strijd tegen zomereczeem.

Toch lijkt het er steeds vaker op dat ook andere voeding een belangrijke rol speelt bij het verminderen van de allergische reacties. En daarmee ook het verminderen van de jeukklachten. Kleine aanpassingen in het menu hebben in praktijk opvallend vaak een bijzonder positief effect op het verminderen van de gevolgen van zomereczeem.

Sobere ras? Sober voeren

Bepaalde sobere ponyrassen zoals Shetlanders, IJslanders of Haflingers lijken gevoeliger voor zomereczeem. Deels waarschijnlijk genetische aanleg, maar deels lijkt ook voeding juist bij sobere rassen meer belangrijk dan bij de minder sober ingestelde soortgenoten.

Sobere dieren gaan heel efficiënt om met voedingsstoffen. Juist sobere rassen lijken in de strijd tegen eczeem veel baat te hebben bij een weinig rijk voedingspatroon. Schraal en weinig voedzaam ruwvoer en krachtvoer zoals de Subli Dieetmix zonder veel energie in de vorm van granen, suikers en zetmeel helpt hen aanzienlijk.

Alles wat je sobere rassen meer aan voedingsstoffen geeft dan echt noodzakelijk slaan ze op als reserves. Hierdoor liggen overmatige vetopslag en overgewicht op de loer. Beide zaken lijken sobere rassen extra gevoelig te maken voor een allergie voor het knutten-eiwit. Sober voeren van sobere rassen lijkt een grote stap in de goede richting.

Betere weerstand, minder jeuk

Allergieën komen voort uit te grote reacties van het immuunsysteem op bepaalde stoffen. Verhoog je de weerstand van paarden en pony’s? Dan verlaag je daarmee meteen bovenmatige allergische reacties. De invloed van Omega-3 en Omega-6 vetzuren lijkt hierbij essentieel. Er komt steeds meer bewijs vanuit de praktijk dat het geven deze twee immuunsysteem ondersteunende voedingsstoffen allergieën en de daarbij horende jeuk flink vermindert.

Bij al het voer dat je op Paardenvoer.nl vindt staat het bevorderen van de gezondheid van de paarden en pony’s voorop. Jarenlange ervaring in het samenstellen van specifieke paardenvoeders zorgt ervoor dat je hier voor elk paard en elke pony het perfect passende voer vindt.

Denk hierbij in het geval van (zomer)eczeem en huidproblemen aan speciaal weerstand verhogend voer zoals de Voermeesters Huid Vitaal brok. Speciaal ontwikkelt voor het verminderen van jeukklachten bij paarden en pony’s met eczeem en andere huidproblemen.

Wil je nog extra informatie over zomereczeem? Lees dan het artikel van Voermeesters over zomereczeem ook eens door. Voor meer informatie over weerstand verhogend voer staan de deskundigen van de klantenservice elke werkdag voor je klaar met een helder en persoonlijk advies. 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,5