×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Wat is artrose en heeft voer hier invloed op?

Wat is artrose en heeft voer hier invloed op?

Artrose is een chronische vorm van een gewrichtsontsteking. Het kan in allerlei gewrichten voorkomen, maar je ziet artrose het meest terug in het koot- of hoefgewrichten aan de voorbenen van paarden. Ook in de ruggenwervels komt artrose voor. Bij artrose verdwijnt er langzaamaan kraakbeen uit een gewricht. In een verder gevorderd stadium leidt dit tot ontstekingen aan de gewrichtskapsels. Kraakbeen dat eenmaal weggesleten is komt niet meer terug. Het is daarmee een zogenaamde ‘progressieve’ aandoening en veroorzaakt na verloop van tijd steeds meer en vaker pijn bij een paard.

Oorzaken van artrose

De wetenschap tast eigenlijk nog een beetje in het duister over het waarom van het ontstaan van artrose. Wat wel vaststaat, is dat het meestal voortkomt uit een combinatie of één van de volgende factoren:

  • Dagelijks gebruik en daardoor slijtage van het gewrichtskraakbeen
  • Herhaaldelijk optreden van acute trauma’s (bijvoorbeeld verstappen of vallen)
  • Erfelijke aanleg voor artrose en de lichaamsbouw van een paard

Leeftijd lijkt ook een rol te spelen omdat artrose vaker bij oudere dan bij jonge paarden gezien wordt, maar dit zegt niet alles. Er zijn ook voorbeelden van 4 en 6-jarige paarden met artrose. 

Vaststellen van artrose

In het beginstadium merk je aan een paard met artrose vaak nog niet zo veel. In het geval van rugartrose zal het dier wat minder nageeflijk worden of meer moeite krijgen met galopperen, zijgangen en/of het inbuigen van de rug. Artrose aan de benen ontdek je meestal ook pas nadat het paard er kreupel op gaat lopen. 

De dierenarts stelt de aandoening vast door middel van plaatselijke verdovingen, röntgenfoto’s en echo’s van het kraakbeen. De allerbeste manier om inzicht te krijgen in de ernst van de kraakbeenaandoening is door middel van een MRI-scan of kijkoperatie. 

Behandeling van Artrose

Nadat de ernst van de artrose in beeld is start een behandeling. Daarbij is het doel om het paard zo lang mogelijk pijnvrij te laten bewegen op een niveau dat daarbij past. Vaak wordt een echt intensieve sportcarrière moeilijk. Een paard met artrose behandelen de meeste dierenartsen met:

  • Medicatie (bijvoorbeeld ontstekingsremmers)
  • Aangepast beslag
  • Aanpassingen in de belasting van het paard

Aangepast beslag ontlast het gewricht zoveel mogelijk van druk op bepaalde plaatsen, wat verdere slijtage beperkt. Daarnaast blijkt dat wanneer paarden heel regelmatig en heel geleidelijk aan bewegen dat de pijn na wat ‘opstartproblemen’ minder wordt. Een goede warming-up en cooling-down helpen je paard ook bij het soepeler en met minder pijn kunnen bewegen.

Specifieke voeding bij artrose

Heeft je paard eenmaal artrose, dan doe je er goed aan om ook door middel van voeding de werking van de gewrichten zo soepel mogelijk te maken. Een goed hulpmiddel hiervoor is de Glucosamine mix van Subli. Glucosamine is een bouwstof voor het ondersteunen van processen voor het verder zo gezond mogelijk houden van kraakbeen en gewrichtsvloeistoffen. Het supplement ondersteunt je paard in zijn strijd tegen de voortgang van de artrose. Het artroseproces stopt er niet door, maar het vermindert in veel gevallen wel de gevolgen ervan.

Botten, pezen en kraakbeen zijn allemaal elementen waarvan de basis al ligt in de baarmoeder van een merrie. Zorgen dat de ontwikkeling van een veulen zo optimaal mogelijk verloopt zorgt in elk geval voor een goed fundament voor latere belasting. Goed voer draagt zeker bij aan een sterke basis. Denk hierbij ook ver vooruit. Bijvoorbeeld door het geven van de merriebrok van Subli en de opfokbrok van Voermeesters