Je wilt graag dat je paard ook in het najaar en in de winter voldoende buiten komt. En dus laat je hem elke dag zoveel mogelijk in de paddock of in de wei lopen. ‘s Avonds voordat het donker wordt, haal je ‘m binnen en dan begint het… je paard vertoont tekenen van koliek. Zandkoliek.
De ziekte van Cushing, of PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction), is een ziekte die veel bij oudere paarden en pony’s voorkomt. Bekende symptomen zijn een lange, krullerige vacht en vetophopingen. Heeft jouw paard de diagnose Cushing gekregen, dan is dat vervelend, maar niet onoverkomeljk. Met goed management, aangepast voer en vaak ook medicatie, is de aandoening goed te beheersen en kan je paard nog jaren mee.
Wil je graag goed presteren samen met je sportpaard? Dan zorg je er natuurlijk voor dat je serieus traint en dat je deskundige begeleiding hebt. Daarnaast is het belangrijk dat jij en je paard mentaal en fysiek in vorm zijn voor een wedstrijd. Het juiste voermanagement draagt bij aan een fit en gezond paard dat graag met jou meewerkt.
Jij weet als paardenliefhebber en -eigenaar dat ruwvoer de basis is van het rantsoen van je paard of pony. Je kunt je paard nog zoveel krachtvoer of emmers vol supplementen geven, zonder kwaliteitsvol hooi zijn je paarden ‘nergens’. Ruwvoer bevat immers veel voedingsstoffen die je paard nodig heeft. Maar … hoe weet je of het ruwvoer dat je voert inderdaad ‘goed’ is?
De temperaturen lopen op, de dagen worden langer. Niet alleen wij hebben daar naar uitgekeken. Nu het gras groen wordt, staan de paarden te trappelen om na een lange winter op stal weer de wei op te gaan. Het buitenseizoen is begonnen!
“Wat is er toch aan de hand met Royal?”, zucht Esther. Haar 10-jarige paard zit duidelijk niet lekker in zijn vel en tijdens het rijden is hij continu gespannen. Stress bij paarden of pony's komt regelmatig voor. Maar welke gevolgen heeft deze spanning, hoe kan je deze stress voorkomen en welke rol speelt voeding hierbij? Je leest het in deze blog.