×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Heeft jouw paard Cushing? De juiste voeding helpt!

w

Vanwege de Paasdagen geldt er een dag extra levertijd

Heeft jouw paard Cushing? De juiste voeding helpt!

Heeft jouw paard Cushing? De juiste voeding helpt!

De ziekte van Cushing, of PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction), is een ziekte die veel bij oudere paarden en pony’s voorkomt. Bekende symptomen zijn een lange, krullerige vacht en vetophopingen. Heeft jouw paard de diagnose Cushing gekregen, dan is dat vervelend, maar niet onoverkomeljk. Met goed management, aangepast voer en vaak ook medicatie, is de aandoening goed te beheersen en kan je paard nog jaren mee.

Wat is Cushing?

Bij paarden is (bijna) altijd woekering van de hypofyse (pijnappelklier) de oorzaak van PPID, door bijvoorbeeld een tumor. De pijnappelklier geeft een hormoon af (ACTH) dat de bijnieren aanzet tot cortison productie, waardoor de hormoonhuishouding verstoord wordt.

Symptomen van Cushing

Hoe ouder een paard wordt, hoe meer de stofwisseling en de hormoonproductie verandert. Er kunnen problemen ontstaan als insulineresistentie, hoefbevangenheid, verminderde weerstand en dus gevoeligheid voor infecties, vermoeidheid en spier- en botafbraak. Slecht door het haar komen en vetophopingen boven de ogen bij oudere paarden kunnen symptomen zijn die wijzen op Cushing.

Bloedtest op ACTH

Vertoont je paard een aantal of meerdere van de genoemde symptomen, schakel dan je dierenarts in. Hij of zij zal bloed afnemen, waarna bij de aanwezige hoeveelheid van het hormoon ACTH de definitieve diagnose PPID (bij verhoogde waarde) gesteld kan worden. Omdat de aandoening meerdere lichaamssystemen aantast, is elk geval anders. Daarom is het belangrijk om te (blijven) overleggen over de behandeling van je Cushing-paard.

Cushing en voeding

PPID is (nog) niet te genezen. De behandeling van de aandoening is er daarom op gericht de symptomen te bestrijden en het leven voor je paard zo aangenaam mogelijk te maken. Naast medicatie speelt voeding een belangrijke rol. Vanwege insulineresistentie is het cruciaal dat je Cushing-paard niet teveel suikers binnenkrijgt via bijvoorbeeld te rijk of teveel gras. Dat veroorzaakt vooral bij Cushing-paarden hoefbevangenheid. Omdat het overgrote deel van het rantsoen uit ruwvoer bestaat, is een ruwvoeranalyse een must.  

Ruwvoer en suiker

Blijkt je ruwvoer teveel suiker te bevatten, kijk dan of je aan een partij hooi of kuil kunt komen die minder suikerrijk is. Er wordt beweerd dat het suikergehalte significant kan worden verlaagd door het hooi een kwartier te laten weken. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat dan ook belangrijke oplosbare mineralen, ruw eiwit en aminozuren verloren gaan. Hier zul je rekening mee moeten houden en met andere voedermiddelen moeten compenseren om alle lichaamsfuncties te ondersteunen. Bovendien vergroot weken de kans op bacteriegroei. Laat geweekt hooi dus niet liggen en voer het meteen.   

Eén ‘Cushing-voer’ bestaat niet

Er is geen one-type-fits-all-dieet voor paarden met Cushing. Factoren als leeftijd, gewicht, de mate waarin je paard nog actief is en lichaamsconditie spelen een rol bij het juiste voer voor je paard. Bij Subli/Voermeesters zijn diverse opties van voeders met minder suiker en zetmeel, om overgewicht te voorkomen en toch te voldoen aan de eiwit-, vitamine- en mineralenbehoefte.  

Voeding voor je Cushing-paard

Een paard met Cushing is gebaat bij voeding met een laag suiker- en zetmeelgehalte. Voorbeelden daarvan vind je bijgaand, verdeeld in verschillende groepen

< 10% suiker en zetmeel

10 – 15% suiker en zetmeel

> 15% suiker en zetmeel

Let wel op, want uiteindelijk gaat het om de hoeveelheid product (en dus suiker en zetmeel) per voerbeurt/maaltijd. Per voerbeurt krijg het paard namelijk een insulinepiek.

Behandelplan

Bespreek het behandelplan met je dierenarts, want soms kunnen ook medicijnen helpen. Daarnaast staan de voerconsulenten van Voermeesters voor je klaar om te bepalen welk dieet bij jouw paard kan passen. Samen zorgen we ervoor dat je Cushing-paard in een optimale conditie van zijn pensioen kan genieten. Benieuwd? Vraag hier gratis jouw persoonlijke voedingsadvies aan.