×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Ruwvoeranalyse: voor een optimale gezondheid van je paard

Ruwvoeranalyse: voor een optimale gezondheid van je paard

Ruwvoeranalyse: voor een optimale gezondheid van je paard

Jij weet als paardenliefhebber en -eigenaar dat ruwvoer de basis is van het rantsoen van je paard of pony. Je kunt je paard nog zoveel krachtvoer of emmers vol supplementen geven, zonder kwaliteitsvol hooi zijn je paarden ‘nergens’. Ruwvoer bevat immers veel voedingsstoffen die je paard nodig heeft. Maar … hoe weet je of het ruwvoer dat je voert inderdaad ‘goed’ is?

Met het blote oog weet je niet hoe de kwaliteit van je hooi (gras en voordroog) is, en of er genoeg voedingsstoffen in zitten. De vezels in het ruwvoer zorgen voor de energiebehoefte van je paard én het activeren van de speekselproductie. Dat is dan weer nodig voor een gezonde darmflora. Of je ruwvoer inderdaad in de behoefte van je paard voorziet, ontdek je via een ruwvoeranalyse.

Tekorten in ruwvoer compenseren

De voedingsstoffen waar je paard behoefte aan heeft, zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals ras, grootte, leeftijd, hoe vaak en hoe intensief hij wordt getraind. Tekorten in het ruwvoer kunnen opgevangen worden door te kiezen voor krachtvoer wat in die tekorten voorziet. Kan er niet voldoende gecompenseerd worden met krachtvoer, dan bieden supplementen in sommige gevallen een uitkomst 

Waarom ruwvoer analyseren?

Via een ruwvoeranalyse krijg je informatie over onder andere de energievoorziening (EWpa = EnergieWaarde Paard), het (ruwe) eitwitgehalte (VREp = Verteerbaar Ruw Eiwit paard) en het suikergehalte in het hooi. Daarnaast kom je bij een analyse ook de hoeveelheid mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en zwavel en sporenelementen zoals koper, zink en selenium te weten.

Balans in je voer

Al deze stoffen moeten in de juiste onderlinge verhouding in het dieet van je paard voorkomen; ze moeten elkaar als het ware in balans houden. Is er geen evenwicht, dan kun je er door middel van krachtvoer voor zorgen dat de balans klopt, en dat je paard zo de juiste (hoeveelheid) mineralen en sporenelementen binnenkrijgt.  

Te arm aan voedingsstoffen

Het is mogelijk dat goed ruwvoer alle voedingsstoffen bevat die je paard nodig heeft. Maar dat is niet altijd het geval; de kwaliteit van het ruwvoer is afhankelijk van zoveel factoren! Tijd van maaien, kwaliteit van het gras, herkomst van het hooi … Blijkt de kwaliteit van je ruwvoer niet goed te zijn – anders gezegd, bevat het niet voldoende voedingsstoffen - dan zul je het moeten aanvullen met krachtvoer en - eventueel - een aantal supplementen.

Te rijk aan voedingsstoffen

Het kan ook zijn dat jouw ruwvoer juist te ‘rijk’ is. En dat is ook weer niet goed. Een paard dat teveel voedingsstoffen krijgt, wordt immers te dik. En is het suikergehalte te hoog, dan wordt je paard een energiebommetje! Prima als hij al die energie verbruikt tijdens de training, maar de meeste paarden hebben niet al die suikers nodig. De voedingsstoffen in het ruwvoer moeten ‘matchen’ met de arbeid die je paard krijgt aangeboden. Bovendien… voer je teveel, dan betaal je ook teveel! Een ruwvoeranalyse laten uitvoeren, kan dus gunstig zijn voor je portemonnee.

Betere prestaties door goed ruwvoer

Niet alleen voor recreatiepaarden geldt dat ze voldoende goed ruwvoer nodig hebben, ook sportpaarden presteren beter als ze ruwvoer krijgen dat écht van goede kwaliteit is. Voor hun spieropbouw hebben paarden voldoende eiwitten nodig en die halen ze vooral uit ruwvoer. Een ruwvoeranalyse kan dus ook zorgen voor betere prestaties van je sportpaard. Voldoende en goed ruwvoer zorgt voor een tevreden en stressvrij paard en een betere spijsvertering. Ook draagt ruwvoer bij aan een gunstige spieropbouw. Heel veel supplementen worden overbodig als je slim voert, na het uitvoeren van een ruwvoeranalyse

Voermeesters ruwvoeranalyse  

Ben je ook benieuwd naar jouw ruwvoer en zou je graag een analyse laten maken? Dat is mogelijk met de ruwvoeranalyses van Voermeesters. Er zijn drie varianten: Voermeesters Ruwvoeronderzoek Basis, Voermeesters Ruwvoeronderzoek Plus en Voermeesters Compleet. Doordat er verschillen varianten beschikbaar zijn, kan je zelf bepalen of je alleen de standaard gehaltes wilt laten testen of deze wilt uitbreiden met mineralen en sporenelementen van het ruwvoer. Meer weten over de ruwvoeranalyses van Voermeesters? Lees er hier meer over.