×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Is jouw paard gevoelig voor stress? Help hem met de juiste voeding!

w

Vanwege de Paasdagen geldt er een dag extra levertijd

Is jouw paard gevoelig voor stress? Help hem met de juiste voeding!

Is jouw paard gevoelig voor stress? Help hem met de juiste voeding!

“Wat is er toch aan de hand met Royal?”, zucht Esther. Haar 10-jarige paard zit duidelijk niet lekker in zijn vel en tijdens het rijden is hij continu gespannen en reageert hij meer dan anders op zijn omgeving. Soms sprint hij er met een paar bokkensprongen vandoor. “Niet leuk meer, laatst lag ik er bijna naast, en ik begin nu zelf een beetje gespannen te worden voordat ik opstap, dat werkt natuurlijk niet ...”

Het paard van Esther is gevoelig voor stress. Als Esther aan het rijden is, laat de ruin zich flink afleiden door wat er om hem heen gebeurt. Hij is dan moeilijk te controleren. Reageert jouw paard ook vaak gespannen op zijn omgeving waardoor hij onvoorspelbaar is in de omgang en tijdens het rijden? Dat is niet alleen voor jou als ruiter vervelend, maar ook voor je paard zelf. Het betekent vaak dat je paard gevoelig is voor stress.

Spanning

Stress bij een paard komt vaak voort uit spanning. Die spanning kan zomaar ineens optreden; we spreken dan van acute stress. Een paard dat last heeft van acute stress kan dat uiten door te vluchten. Logisch, een paard is immers een vluchtdier en zijn primaire reactie bij spanning is misschien wel: wegwezen! Zit jij op dat moment op zijn rug, dan is dit – vaak onvoorspelbare en moeilijk te controleren – gedrag op z’n zachtst gezegd onhandig. Het kan zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Maar er zijn ook paarden die juist compleet andersom reageren en met vier voeten aan de grond genageld staan. Vaak voel je in dat geval ook een verhoogde hartslag bij het paard. Kortom; in beide situaties ervaart het paard stress.

Gevolgen van spanning bij paarden

Kan een paard zijn spanning kwijt door ervandoor te gaan, dan is dat eigenlijk voor hemzelf nog het meest ‘prettig’; hij kan zich immers afreageren. Staat een paard met stress op stal, dan kan hij daar niet  van weglopen. Je kunt bij een paard op stal merken dat hij stress heeft, doordat hij gaat zweten en/of trillen vanwege een verhoogde hartslag. Ook vaker mesten, met soms diarree of maagzweren tot gevolg, is een uiting van stress. Houdt de periode waarin het paard stress ervaart lang aan, dan kan het zelfs tot (ernstige) vermagering en stalondeugden zoals weven, luchtzuigen en kribbebuiten leiden.

Sociaal contact en vrije beweging

Je begrijpt dat het belangrijk is dat je paard zo weinig mogelijk stress ervaart. En daarin speelt paardenwelzijn een grote rol. We erkennen inmiddels allemaal het belang van sociaal contact en vrije beweging. Een paard is niet gemaakt om 23/7 alleen in een box te staan en hooguit een uurtje per dag met jou door te brengen. Een paard hoort veel te kunnen bewegen, liefst in de buitenlucht, samen met andere paarden die hij goed kent en bij wie hij zich veilig voelt.

Afwisseling in de training

Naast de beweging die je paard in de wei of paddock krijgt, heeft hij ook behoefte aan werk. Je traint met je paard: je rijdt dressuur, je springt of crosst met hem, je longeert hem… . Door afwisseling in de training aan te bieden maak je hem sterker én houd je hem fris ‘tussen de oren’. Bedenk dat de boog niet altijd gespannen kan zijn en maak ook eens een buitenrit. Negen van de tien paarden vinden het fijn om aan het werk te gaan, als ze op een verantwoorde manier getraind worden tenminste. Luister naar je paard: hij zal het aangeven als de training fysiek of mentaal te zwaar voor hem is: dat veroorzaakt immers weer stress!

De invloed van ruwvoerbehoefte op stress bij paarden

Een ander belangrijk aspect in het voorkomen van stress is voldoende ruwvoer. Het liefst bied je je paard onbeperkt ruwvoer aan. Goed hooi en een schoon strobed zorgen ervoor dat je paard altijd wat te knabbelen heeft. Dat houdt zijn darmflora gezond. Te weinig ruwvoer of lange tijd (langer dan vier uur) geen ruwvoer en wél (te)veel suikers en zetmeel kan maagzweren veroorzaken. Om zeker te weten of jouw ruwvoer de benodigde voedingsstoffen bevat, is het aan te bevelen een ruwvoeranalyse uit te laten voeren. De ruwvoeranalyses van Voermeesters kunnen je inzicht geven in de waardes van jouw ruwvoer.

Magnesium en selenium ter ondersteuning

Naast ruwvoer zijn het stoffen als Selenium en magnesium die een positieve invloed hebben op stressgevoelige paarden. Selenium is een antioxidant die het natuurlijk afweersysteem ondersteunt. Magnesium zorgt voor ontspanning in de zenuwen, spieren en bloedbanen en verhoogt de weerstand. Het paardenlichaam kan zelf geen magnesium aanmaken; dat moet dus uit voeding komen. Heb je te maken met een paard met spanning, dan is het de moeite waard om eens te kijken naar voeding die deze ondersteunende voedigsstoffen bevat. Een aantal producten die geschikt zijn voor stressgevoelige paarden:

Voemeesters Sereen

Voermeesters Sereen is speciaal ontwikkeld voor stressgevoelige paarden en pony’s. Met veel functionele vezels, extra magnesium en omega-3 en -6. Er is geen haver toegevoegd. Samen met probiotica zorgt dit voor meer rust bij het paard en ondersteuning van de spijsvertering.

Masters Sereen

Masters Sereen-brok en Masters Sereen-Muesli zijn geschikt voor zenuwachtige en temperamentvolle paarden. Het bevat een hoog aandeel ruwe celstof, probiotica, vitaminen en etra vitamine C, vitamine E, selenium en biotine. Ook aan Masters Sereen is geen haver toegevoegd.

Happy Horse

Voermeester Sereen en Masters Sereen kunnen Royal helpen om zich beter te ontspannen. Esther: “Ik ga Sereen zeker proberen, want ik wil heel graag dat Royal weer lekker in zijn vel steekt. Het belangrijkste voor mij is dat hij zich happy voelt. Pas dan krijg ik het plezier in het rijden weer terug!”