Welke grondstoffen zitten er in een standaard paardenbrok?

Welke grondstoffen zitten er in een standaard paardenbrok?

Paardenbrokken zijn een aanvullend krachtvoeder in geperste vorm en brokken bestaan in grote lijnen uit dezelfde basisgrondstoffen. Alleen de samenstelling ervan verschilt per soort brok wel sterk. Brokken voor sportpaarden hebben bijvoorbeeld een veel hogere energiewaarde uit suikers, zetmeel en vet dan brokken voor sobere rassen. Bekijk hieronder wat de meest gangbare basisgrondstoffen van paardenbrokken zijn.

Ruwe celstof

Omdat ruwe celstof (vezels) van nature een belangrijke energiebron voor paarden is bevatten paardenbrokken vezelrijke grondstoffen. De vezels zijn afkomstig van bijvoorbeeld voederbieten, knollen, stengels van vlinderbloemige planten zoals luzerne.

Maar ook de omhulsels (vliezen) van granen vormen een rijke bron van vezels, zeker in het geval van haver. In paardenbrokken vind je ruwe celstof daarnaast terug in de vorm van gerst, zemelen, haverkaf of zonnebloemzaadschroot. Veelal zijn dit bijproducten van de voedselproductie voor mensen. En daardoor meteen hele gezonde en betrouwbare grondstoffen.

Suikers en zetmeel

Naast vezels leveren granen ook energie in de vorm van zetmeel en suikers (koolhydraten). Vooral paarden die grote en relatief kortdurende lichamelijke inspanningen leveren hebben baat bij een hoog graangehalte in hun brokken. Dit komt doordat granen een prima bron voor snel vrijkomende energie zijn (lees meer over de energiebronnen van een paard). De granen die je in paardenbrokken het meest terugvindt zijn haver, spelt, maïs en gerst.

Plantaardige oliën en zaden

Een derde soort grondstoffen van paardenbrokken bestaat uit vetten. Die zijn afkomstig uit plantaardige olie, sojabonen en zaden zoals lijnzaad of zonnebloempitten. Het verteren van vetten neemt flink wat meer tijd in beslag dan bijvoorbeeld het verteren van granen en vormen een langzaam vrijkomende energiebron. Hierdoor zijn paardenbrokken met een hoog vetpercentage heel geschikt voor paarden die duurprestaties leveren zoals lange buitenritten of endurancewedstrijden.

Een erg hoog vetgehalte maakt paardenbrokken vaak wel minder stevig en smaakvol voor paarden. Wat ervoor zorgt dat er een maximum zit aan het vetpercentage van brokken. Heeft je paard meer plantaardig vet nodig dan er in standaard brokken zitten? Dan is het door het voer mengen vande Subli Omega 369 Mix een effectieve oplossing.

Ruwe eiwitten

Het vierde type grondstof bestaat uit eiwitten, veelal afkomstig van granen. Eiwitten zorgen voor onderhoud, herstel en opbouw van onder andere spieren en botten. Paarden halen in principe voldoende eiwit uit hun ruwvoer. Daarom is het eiwitgehalte in standaard paardenbrokken vrij laag ten opzichte van het aandeel vezels en koolhydraten.

Jonge, opgroeiende paarden, zogende merries en sommige oudere paarden hebben juist wel veel extra eiwit nodig voor de opbouw en het onderhoud van hun lichaam. Ook voor sportpaarden die grote inspanningen leveren is het voor spierherstel belangrijk dat ze voldoende eiwit in de vorm van aminozuren binnen krijgen. Kijk voor deze paarden eens naar de speciaal voor sportpaarden samengestelde aanvullingen met hogere eiwitgehaltes zoals bijvoorbeeld de Subli Atleet supplementbrokken.

Vitaminen, mineralen en sporenelementen

De vijfde grondstoffenpijler bestaat uit vitaminen, mineralen en sporenelementen. Ruwvoer bevat vaak onvoldoende van deze stoffen. Alleen al daarom zijn paardenbrokken een waardevolle aanvulling op elk paardenrantsoen. De grondstoffen met koolhydraten, vezels, vetten en eiwitten zijn allemaal van een natuurlijke en plantaardige oorsprong. Dit geldt niet voor alle vitaminen, mineralen en sporenelementen. Deze zijn soms wel van synthetische oorsprong. Wat zorgt voor een goed doseerbare, controleerbare en gezonde samenstelling van dit type grondstof.

Bindmiddel

Tot slot bevatten vrijwel alle paardenbrokken een vorm van melasse. Dit is een natuurlijk bindmiddel dat ervoor dat alle grondstoffen ook in geperste vorm stevig bij elkaar blijven. De meeste melasses zijn afkomstig van de verwerking van suikerbieten voor menselijke consumptie. Melasses zijn rijk aan  koolhydraten en vormen een zoetige grondstof die de meeste paarden en pony’s graag eten.

Wil je meer informatie over de herkomst en kwaliteit van grondstoffen in je paardenvoer? Neem contact op met de klantenservice en krijg een helder en deskundig antwoord op al je vragen. 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,5