Naast energie die nodig is voor het in leven blijven is er energie nodig voor extra zaken zoals het leveren van arbeid, dracht of melkgift. Een paard dat te weinig energie binnen krijgt wordt mager, groeit trager en verslechtert in conditie. Een paard dat te veel energie binnenkrijgt wordt dik doordat hij de overschotten als lichaamsvet opslaat. De energiebehoefte van je paard hangt samenvattend voor een groot deel af van zijn lichaamsgewicht en het werk dat hij verricht. Daarnaast spelen ook leeftijd, ras, stokmaat, temperament en conditie een rol.
De basis van een paardenmenu bestaat uit ruwvoer. Voor een goede berekening van wat je aan je paarden en pony’s moet voeren (hun energiebehoefte) is allereerst het berekenen van het lichaamsgewicht noodzakelijk. Je kunt natuurlijk met je paard naar een speciale paardenweegschaal gaan of er één aan huis langs laten komen. Als dat niet gaat, dan is een berekening van het lichaamsgewicht met behulp van de borstomtrek in centimeters in combinatie met de schofthoogte in centimeters het beste. Of vraag je dierenarts om deze berekening voor je te maken.
In principe kun je voor paarden en pony’s uitgaan van een energiebehoefte van 1,5 kg hooi (ruwvoer) per 100 kg lichaamsgewicht, of 2 kilo kuilgras. Aangevuld met ongeveer 1 tot 1,5 kg krachtvoer per dag. Dit is dan voldoende voor het verrichten van 1 uur lichte arbeid per dag. Maar, dit is een gemiddelde en zegt ook nog niets over het type voer. Is die kilogram krachtvoer sport, prestatie of basisvoer? Of nog iets heel anders van samenstelling? Want, je hebt paardenvoer en paardenvoer.
Elk soort paardenvoer is uniek in samenstelling en voederwaarde en dat heeft een reden. Onze paardenvoederspecialisten doen elke dag weer hun uiterste best op het samenstellen van de meest perfecte paardenvoeders die aansluiten bij de specifieke energiebehoeftes van allerlei verschillende paarden en pony’s. Ook doen onze experts hun best op het altijd inzichtelijk en gelijkwaardig houden van die voederwaardes. Hierdoor zijn alle paardenvoeders van Paardenvoer.nl gecertificeerd. Dit garandeert je dat de grondstoffen duidelijk en traceerbaar zijn en dat de voederwaarde van alle producten daadwerkelijk ook is zoals wordt aangegeven. Meer informatie? Zie de website van Voederwaarde.Of kijk even op onze merkensites Meer informatie over voederwaardes en EWpa’s per paardenvoeder vind je via de pagina’s van Subli, Voermeesters en Masters.
De energiebehoefte per paard berekenen lijkt misschien ingewikkeld en tijdrovend, maar het kan ook heel snel en helder. Vraag de deskundige medewerkers van de klantenservice van Paardenvoer.nl om een persoonlijk voedingsadvies per paard en binnen de kortste keren weet je precies wat de energiebehoefte per paard is. Wil je meteen van start? Vul op de pagina voeradvies van Subli of op de pagina voeradvies van Voermeesters de details per paard zoals schofthoogte, ras, stokmaat en soort arbeid in. Binnen een aantal werkdagen ontvang je een persoonlijk en duidelijk voedingsadvies.
Elk paard en pony heeft, net zoals elk levend wezen zijn eigen energiebalans. Dit is de mate van inname van energie uit voeding en het verbruik van energie als gevolg van alles wat nodig is om in leven te blijven (ademhaling, bloedsomloop, temperatuurregeling, spijsvertering etc.) en extra inspanningen te leveren zoals bewegen. Een paard dat veel beweegt heeft uiteraard meer energie nodig dan één die weinig beweging heeft. Elk dier heeft een basisbehoefte aan voeding om in leven te blijven, aangevuld met de extra’s voor goede prestaties in de sport, de fok of ander werk. Maar, hoe weet je nu wat de specifieke energiebehoefte van jouw paarden precies is?
De energiebehoefte van een paard wordt uitgedrukt in de EnergieWaarde Paarden, een eenheid die voortgekomen is uit het door het CVB (Centraal Veevoederbureau) opgestelde energiesysteem voor paarden. Hoeveel energie je paarden of pony’s daadwerkelijk nodig hebben is eigenlijk een optelsom van twee factoren. Allereerst de hoeveelheid energie die nodig is voor het simpelweg in leven blijven. Deze eerste vorm van energiebehoefte hangt samen met het gewicht van een paard. Hoe lichter een paard of pony, hoe minder energie nodig is om ‘het lichaam in stand te houden.’ Bijkomend feit is dat ook temperament invloed heeft op de energiebehoefte van een paard. Zo verbruiken zenuwachtige types meer energie dan onze rustige viervoeters. De tweede factor is de arbeid die het paard/pony moet leveren.