Normale non-GMO-grondstoffen staan onder strenge regels in Europa. In Europa zijn we ook actief bezig met certificering en de discussie rondom dit thema. In andere werelddelen gaat dit anders en wordt er vrij veel GMO gekweekt. Ondanks dat er nog geen uitgebreidere onderzoeken zijn naar de effecten van GMO-grondstoffen op de mens, milieu en klimaat wil Voermeesters nu al haar producten hiervan uitsluiten, mede omdat er goede andere mogelijkheden zijn.
Leuk al deze discussies? Maar hoe zeker is het dat ik GMO-controlled voer koop, zul je denken? Voermeesters was al eerder gecertificeerd voor GMP+ en sinds nu is deze certificering uitgebreid: GMP+ GMO-Controlled. Een hoop eisen en regels zijn hiervoor erbij gekomen, maar dit doen ze graag. Elke grondstof wordt nu nog beter gecontroleerd op herkomst, voederwaarde en of het geen manipulatie heeft ondergaan. Een soort DNA-test dus.
Je ziet soms de term GMO-vrij voorbijkomen, ook in dit artikel. Toch noemt Voermeesters het GMO-controlled, terwijl zoals je leest, het paardenvoer GMO-vrij is. Hoe zit dat? Dit komt omdat een 100% uitsluiting helaas (nog) niet mogelijk is. Tijdens transporten van het voer of in de opslag kan het voorkomen dat er soms een paar korrels achterblijven van een GMO-partij. De kans bestaat dan dat deze korrels worden meegenomen. Gelukkig hebben ze hier strenge eisen aan gesteld en mag van een zending er een afwijking zijn van 0,9%. Kortom je kan altijd met zekerheid zeggen dat het 99,1% GMO-vrij paardenvoer is, maar 100% garanties zijn er niet en daarom heet het GMO-controlled.