×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Verschillende soorten paardenvoer

Paarden goed verzorgen en het geven van goed voer zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Jij bent degene die verantwoordelijk is voor het gezond houden van je dieren. Het geven van uitsluitend het allerbeste voer draagt daar ongetwijfeld aan bij. Daar waar je in de zomermaanden in het meest gunstige geval nog wel weg komt met een groene wei met voldoende gras en wat aanvullend krachtvoer, daar komt in de winter qua voeding net iets meer kijken bij het gezond houden van je dieren. Voldoende ruwvoer en extra krachtvoer bestellen zijn regelmatig terugkomende onderdelen van de paardenhouderij. Wanneer je intensief deelneemt aan wedstrijden, veulens fokt, lange buitenritten maakt of een combinatie hiervan, dan is jaarrond geven van heel goed paardenvoer de basis voor elk succes.

Paardenvoeding bestaat in basis eigenlijk uit twee belangrijke pijlers: ruwvoer en krachtvoer. Onder ruwvoer vallen zaken zoals gras, hooi, stro, kuilgras, en diverse luzerne mixen. Onder krachtvoer vallen alle aanvullende paardenvoeders zoals brokken, biks, granen, muesli’ s en mixen, aangevuld met extra vezelrijke krachtvoeders zoals slobber. Meer informatie hierover vind je op de pagina’s slobber, brok/biks, paardenmuesli en ruwvoer. Zowel ruwvoer als krachtvoer worden in praktijk vaak ook nog extra aangevuld met diverse voedingssupplementen in de vorm van poeders, korrels, likbaar materiaal of druppels/olie. Daarnaast krijgen de meest paarden nog regelmatig snacks in de vorm van stukjes appel, wortel of speciale paardensnacks. De supplementen geef je onder andere voor het voorzien in extra vitaminen, mineralen en sporenelementen. De snacks zijn voor het lekker tussendoor of ter ondersteuning van de training en ter verhoging van het welbevinden van zowel je paard als jezelf.

Sport, prestatie en basis voer

Basisvoer is paardenvoer dat elke paard en elke pony nodig heeft voor het behoud van een goede gezondheid. De echte basis bestaat voor elk paard voor minimaal driekwart uit ruwvoer, het liefst gegeven in meerdere kleine porties. Het meest ideale is het wanneer paarden maximaal 4 uur zonder ruwvoer staan. Zoveel mogelijk continu wat ruwvoeding in de maag van je paard houden verkleint onder andere de kans op het ontstaan van maagzweren. Van oorsprong leefden paarden van gras en kruiden en aten ze zo’n 16 uur per dag kleine hoeveelheden van dit ruwvoer. Paarden hebben gras en allerlei (gedroogde en/of bewerkte) varianten daarvan nu nog steeds nodig voor hun gezondheid. Ben je erg actief met je paard? Kijk dan ook eens naar de sport- en prestatie paardenvoer soorten.

Paardenvoer bij uitstek: ruwvoer

Gras is rijk aan voor paarden onontbeerlijke hoeveelheden ruwe celstoffen en vezels. En gras levert daarnaast ook een belangrijk aandeel in het voorzien in allerlei essentiële vitamines en mineralen. Geef kwalitatief goed ruwvoer en je bent al een heel eind op weg in het fit en vitaal houden van je dieren. Toch is naast de basis van ruim voldoende ruwvoer in kleine porties een aanvulling in de vorm van krachtvoer wel raadzaam. Krachtvoer levert je paarden de extra’s aan energie en alle belangrijke voedingsstoffen. Veel paarden en pony’s blijken die op langere termijn toch vaak tekort te komen bij een dieet wat enkel en alleen uit gras en de varianten daarop bestaat. Dit komt onder andere doordat het meest toegepaste gras weinig diversiteit in samenstelling en kruiden meer bevat. Meer informatie over ruwvoer? Bekijk de pagina Link invoegen naar: Ruwvoer voor paarden

Onmisbaar aanvullend paardenvoer: krachtvoer

Het woord krachtvoer zegt eigenlijk precies dat waar het voor staat. Je voert energie en daarmee kracht aan je paard. Kracht die het dier nodig heeft voor het leveren van extra inspanningen. Daar waar de normale, vitale levensfuncties zoals ademhaling, instandhouding van het lichaam en bloedsomloop over het algemeen prima draaien op alleen ruwvoer, daar is voor grotere inspanningen meer nodig.


Voor het beschikbaar hebben van voldoende energie tijdens een inspanning is het verstrekken van voldoende krachtvoer belangrijk. Maar ook bij een goed herstel na grote inspanningen speelt krachtvoer een grote rol. Denk aan deelname aan wedstrijden, intensieve lessen, aan lange buitenritten, aan hele koude winterdagen of aan het zogen van een veulen. Allemaal zaken waar je paard veel extra kracht voor nodig heeft. En die je hem geeft doormiddel van het voeren van krachtvoer. Voor elk type inspanning en voor elk type paard bestaat er speciaal krachtvoer. In Nederland veelal gevoerd in de vorm van brokken, in het buitenland steeds vaker ook in de vorm van muesli’s en dergelijke.

Paardenmuesli

Een steeds meer in populariteit toenemende vorm van krachtvoer zijn de paardenmuesli’ s. Een paardenvoer met een rijke samenstelling, waar bij het grootste verschil tussen brokken en muesli eigenlijk is dat brokken in zijn geheel samengeperst zijn en dat muesli’ s dat maar voor een deel of in zijn geheel niet zijn. De grondstoffen van brokken en muesli’ s zijn over het algemeen wel aan elkaar gelijk. Omdat dit nu eenmaal de belangrijkste voedingsstoffen zijn die paarden gezond houden en die ze nodig hebben. De vorm waarin je de aanvullende voedingsstoffen geeft hangt daarmee voor een groot deel van je eigen voorkeur af. En van die van je paarden natuurlijk, want er zijn paarden die muesli’ s of een toevoeging van wat muesli aan brokken veel liever eten dan alleen brok/biks.


Paardenmuesli’ s zijn in veel varianten verkrijgbaar omdat de behoeftes en voedingstoleranties van paarden onderling vaak enorm verschillen. Er zijn muesli’ s met extra veel ontsloten granen zoals haver voor paarden die een hoge energiebehoefte hebben. Andere dieren worden juist veel te heet van extra havergift. Voor hen bestaan varianten waar haver in zijn geheel niet in verwerkt is. In die muesli’ s vind je weer hele andere granen, zoals spelt of gerst bijvoorbeeld. Met daarbij een smaakmakende melasse of juist zonder. Ook voor jouw paarden is ongetwijfeld een prima en met zorg samengestelde perfect passende muesli verkrijgbaar. Meer informatie over paardenmuesli’s vind je op de pagina over paardenmuesli’s.

(onder de producten gaat de tekst verder)

Filter
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-20 van 65

per pagina
Tonen als Grid Lijst
Filter
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-20 van 65

per pagina
Tonen als Grid Lijst