×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

5 tips voor het voeren van je paard in de winter

5 tips voor het voeren van je paard in de winter

De ijssterren stonden vanochtend op de ramen en de bodem kleurde wit van de vorst. Dat betekent dat de winter nu echt begonnen is! Maar wat verandert dit aan het rantsoen van je paard in deze periode? In deze blog geven we vijf tips voor de voeding van je paard of pony in deze winterse periode. 

  1. Zorg voor voldoende ruwvoer
    Ruwvoer is eigenlijk de basis van het rantsoen en zeker in de winterperiode van essentieel belang. Het is belangrijk dat je paard of pony voldoende ruwvoer tot zijn beschikking heeft en zeker met deze koude dagen mogen ze extra ruwvoer krijgen. En nog beter is onbeperkt toegang tot ruwvoer. Hierdoor blijft het spijsverteringskanaal actief en kan het paard zich makkelijker warm houden. Ook wanneer je paard nog op het weiland staat is het verstandig ruwvoer bij te voeren. Het gras heeft in de winterperiode namelijk een lage voederwaarde.

    Belangrijk is om kwalitatief goed ruwvoer te geven. Controleer je ruwvoer op stof en schimmel en wil je het echt goed doen? Laat dan regelmatig je ruwvoer analyseren, zodat je precies weet wat er in zit en je hier je rantsoen op af kunt stemmen. Dit kan heel eenvoudig middels de ruwvoeranalyses van Voermeesters.

  2. Stem behoefte af
    Zorg ervoor dat je het rantsoen afstemt op de behoefte in deze koude periode. Misschien kan je door de vorst tijdelijk niet rijden? In dat geval is het belangrijk dat je het krachtvoer hier op aanpast, zodat je gewichtstoename of zelfs bevangenheid voorkomt. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je juist meer rijdt omdat je paard meer energie heeft met deze koude dagen. Om ervoor te zorgen dat je paard of pony op gewicht blijft, kan het zijn dat je dan juist wat meer moet voeren. Belangrijk is dus goed te kijken naar de situatie en de behoefte op dat moment. Weet je niet zo goed wat en hoeveel je jouw paard of pony moet geven? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend voedingsadvies.

  3. Let op de vitaminen en mineralen!
    Het gehele jaar door is het van belang dat je paard of pony voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen, maar zeker in de winter. Het is dus belangrijk om goed te kijken welke voeding je geeft en of je daarmee voldoet aan de juiste behoefte aan vitaminen en mineralen.

  4. Controleer watervoorzieningen
    Met deze koude dagen zal je paard de neiging hebben om minder water te drinken. Zorg ervoor dat je paard of pony de beschikking heeft over voldoende water (zeker met vrieskou goed letten op bevroren waterbakken) en dat je paard minimaal 10 liter schoon water per dag opneemt. Onvoldoende opname van water kan uitdroging als gevolg hebben. Aan de andere kant kan teveel koud water de kans op koliek weer vergroten. Controleer dit dus goed!

  5. Zorg voor voldoende beweging
    Zorg ervoor dat je paard of pony met deze koude dagen voldoende blijft bewegen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de voerplekken in de wei of paddock te verspreiden, zodat ze meer moeten lopen. Wanneer je paard de hele dag op stal staat, zorg dan naast voldoende beweging ook voor afleiding, zodat je stress en verveling voorkomt. Geef daarom onbeperkt ruwvoer of verdeel de voerbeurten over meerdere porties gedurende de dag.