Minder zomereczeem door beter voer?

Minder zomereczeem door beter voer?

Het woord zegt het al: zomereczeem is in Nederland een seizoensgebonden probleem. Zomereczeem heet officieel Staart- en Manen Eczeem, ook wel afgekort tot SME. De aandoening houdt in dat paarden en pony’s een allergie hebben voor het speeksel van de kleine muggen die we ook wel kennen als knutten (Culicoïdes Robertii). Allergische paarden en pony’s krijgen ontzettend veel jeuk op plaatsen waar ze door de muggen gebeten zijn.

Oorzaken van zomereczeem

Bepaalde sobere ponyrassen zijn gevoeliger voor de allergische reactie op het eiwit van knutten dan andere. Ook oudere paarden lijken meer last van de aandoening te hebben. Waarschijnlijk doordat allergieën zich in de loop der jaren opbouwen. En ook omdat het immuunsysteem van oudere paarden soms wat minder goed werkt. 

Het is moeilijk voorstelbaar dat het eiwit van beestjes van maximaal 2mm grootte zoveel leed kan veroorzaken aan een paardenlijf. Toch is het zo. Paarden ervaren de meeste jeuk op de plaatsen waar de knutten het makkelijkst bij hun huid kunnen komen. Dit zijn de wat minder dicht behaarde plaatsen rond de staartwortel, manenkam, buiknaad, oren, benen en het gezicht. 

Bestrijding en behandeling van zomereczeem

Ondanks het vele wetenschappelijke onderzoek naar SME is er nog altijd geen echt effectieve medische behandeling voorhanden. Het op één van de onderstaande manieren bestrijden van knuttenbeten zelf is en blijft het meest toegepaste middel tegen jeuk. 

  • Vliegen- en eczeemdekens en maskers
  • Muggensprays en insectenwerende shampoos
  • Paarden op stal in schemering, liefst met stro, horrengaas en een ventilator
  • Huid van je paard vet houden, muggen hebben dan minder houvast
  • Injecteren van je paard met Corticosteroïden door de dierenarts. 

Speciaal paardenvoer helpt tegen eczeemjeuk

Er is ook een methode die vanuit het immuunsysteem werkt in opkomst. Het stimuleren van het immuunsysteem van je paard helpt enorm tegen het optreden van allerlei onnodige allergische reacties. Verhoog jij de weerstand van je paarden? Dan verlaag je de allergische reacties op knuttenbeten.

Kies voor de een goed voedingssupplement met onder andere vitamine B zoals de Subli biotinemix of voor speciale Huid Vitaal brokken van Voermeesters. 

De Huid Vitaal brokken zijn een speciaal basisvoer voor paarden en pony’s met huidproblemen zoals zomereczeem. Meer informatie? Lees dat op dit informatieve blog over zomereczeem van Voermeesters. Of vraag naar de mogelijkheden bij een van de ervaren medewerkers van onze klantenservice. Zij komen zelf allemaal uit de paardenwereld en vertellen je graag alles over hoe je met de juiste voeding zomereczeem te lijf kunt gaan. 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,5