×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

HELP, mijn paard is te dik!

HELP, mijn paard is te dik!

Het ziet er misschien altijd wel heel schattig uit; een net iets te mollige pony die lekker ronddartelt in een grote groene wei. Maar is dit nou wel zo gezond? Nee, zeker niet! Een dat terwijl een groot deel van de recreatie paarden en pony’s in Nederland last heeft van overgewicht. Met name bij de sobere rassen is dit een welbekend probleem. Maar wat zijn nou de gevaren en hoe zorg je ervoor dat jouw paard of pony het juiste gewicht heeft? In deze blog leggen we je het uit!

Brengt overgewicht dan echt gevaren met zich mee?
Absoluut! Veel mensen vinden het belangrijk dat hun paard of pony voldoende te eten krijgt en er lekker ‘gezond’ uit ziet, maar wat in hun ogen misschien gezond is, kan betekenen dat er wel wat kilootjes te veel aan zitten die gevaren met zich meebrengen. Maar wat zijn de risico’s dan bij overgewicht? Enkele problemen die een gevolg kunnen zijn van overgewicht: verminderde prestatie, verminderde vruchtbaarheid, goedaardige vettumoren in de buik, insulineresistentie en hoefbevangenheid. Serieuze gevolgen, die je als paardenbezitter natuurlijk wilt voorkomen!

Maar hoe weet ik dan of mijn paard overgewicht heeft?
Er zijn verschillende methoden om te beoordelen of er sprake is van overgewicht. Zo kun je een paardenweegschaal laten komen of kan de vetophoping bij een paard worden ‘gescoord’. Hiervoor zijn verschillende scoresystemen te gebruiken. De twee meest gebruikte systemen zijn de ‘body condition score’ (BCS) en de ‘cresty neck score’ (CNS). Wel is gebleken dat het toepassen van deze scoresystemen wel enige training vergt om het ook op de juiste manier te gebruiken. Heb je dit nooit eerder gedaan of geen mogelijkheid om een paardenweegschaal te laten komen, dan kun je uiteraard ook je eigen dierenarts raadplegen. 

Afvallen maar!  
Blijkt dat jouw paard of pony overgewicht heeft? Dan is het belangrijk om te kijken waardoor dit veroorzaakt wordt. Hiervoor moet het stal- en weidemanagement onder de loep genomen worden. Oftewel, hoeveel beweging krijgt jouw paard of pony? Wat voor bodembedekking heb je in de stal? Hoe vaak en in wat voor een soort weide staat hij? Belangrijke vragen om te beantwoorden, zodat je aan de hand van deze informatie het rantsoen aan kunt passen.  

Voedingsplan opstellen
Heb je inzichtelijk waar het probleem van overgewicht door veroorzaakt wordt? Dan moet er een plan opgesteld gaan worden, om de overtollige kilo’s aan te pakken of zien te voorkomen. Er zijn meerdere producten die jouw paard of pony hierbij kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan Subli Dieetmix, Subli Mineralenbikkels, Voermeesters Rust & Herstel of Masters Vit-Crix. Het opstellen van een dergelijk behandelplan voor paarden of pony’s met overgewicht kan best ingewikkeld zijn. Het is verstandig om hier een deskundige bij in te schakelen.

Schakel deskundige hulp in
Is er bij jouw paard of pony sprake van serieus overgewicht en niet ‘zomaar’ een paar overtollige kilo’s? Dan is ons advies om een dierenarts te raadplegen, die je hierin kan begeleiden. In dergelijke gevallen is het belangrijk om het afvallen geleidelijk te doen. Dit kan een langere periode, van soms wel een halfjaar, in beslag nemen. Veel afvallen in korte tijd kan namelijk gevaarlijk zijn.

Maar heb jij bijvoorbeeld een sober ras die aanleg heeft om snel wat extra kilootjes te creëren? Neem gerust contact met ons op. Onze voedingsdeskundigen staan graag voor je klaar om geheel vrijblijvend een voedingsadvies te geven. Vul hier het formulier in en ontvang gratis een voedingsadvies op maat.