×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Hoe wordt paardenvoer gemaakt?

w

Vanwege de Paasdagen geldt er een dag extra levertijd

Hoe wordt paardenvoer gemaakt?

In Nederland geven de meeste paardenhouders hun dieren ruwvoer in combinatie met krachtvoer. Krachtvoer is nodig als leverancier van extra energie en als bron van vitaminen, mineralen en sporenelementen. De meeste paardeneigenaren geven hun paarden krachtvoer in de vorm van brokken, muesli of een combinatie daarvan. Op de verpakking kun je lezen wat er allemaal in het paardenvoer zit en in welke verhoudingen. Maar weet je ook hoe het productieproces van aanvullend paardenvoer eruitziet?

Grondstoffen voor krachtvoer

Krachtvoer bestaat in allerlei soorten en maten. De basisgrondstoffen van veel krachtvoeders zijn in principe redelijk hetzelfde, maar de onderlinge verdeling per soort paardenvoer verschilt enorm. Dit komt doordat er allerlei typen paarden zijn qua ras, maar ook qua energiebehoefte. De belangrijkste basisgrondstoffen voor elk type paardenvoer zijn:

  • Granen (zoals haver en gerst)
  • Vetten (plantaardig olie, zoals zonnebloem en soja)
  • Eiwitten (bijvoorbeeld sojaschroot en luzerne)
  • Vezels (bijvoorbeeld tarwezemelen, haverkaf)

Stap 1: Grondstoffencheck fabriek

Het productieproces van paardenvoer begint met de aanvoer van grondstoffen zoals granen, zemelen, vetten en oliën (premixen) in de fabriek. Grondstoffen komen overal vandaan en worden vooraf zoveel mogelijk gecheckt op de juiste kwaliteit. De kwaliteit van de grondstof bepaalt uiteraard ook de kwaliteit van het eindproduct. Hoe beter de grondstof, hoe beter het voer dat ervan gemaakt wordt. Voor de productlijnen van Voermeesters wordt bijvoorbeeld gewerkt volgens het Zuiver Voer principe. Dat is paardenvoer wat uitsluitend bestaat uit grondstoffen van zuivere, natuurlijke herkomst. Daarnaast werkt Voermeesters met GMO-controlled grondstoffen. Dat zijn grondstoffen waarvan je zeker weet dat ze niet genetisch gemodificeerd zijn.

Van elke geleverde partij grondstoffen neemt een voerproducent direct bij binnenkomst monsters. Die worden in het laboratorium meteen gecheckt op voedingswaarde, zuiverheid, GMO eisen en kwaliteit. Elk monster blijft daarna minimaal een halfjaar in opslag voor eventuele nacontroles.

Stap 2: Bewerking grondstoffen

Het spijsverteringsstelsel van paarden stelt specifieke eisen aan de samenstelling van paardenvoer. Voor een optimale vertering is het soms nodig dat grondstoffen bewerkt worden. Een paard kan maïs, tarwe of soja als hele (gesloten) korrel of boon bijvoorbeeld slecht verteren. Wanneer die grondstoffen eerst verhit, uitgeperst of gespleten wordt (ontsloten), dan krijgen ze als grondstof juist een hoge energiewaarde. Wat een verbeterde voedingswaarde voor paarden betekent.

Elk soort grondstof krijgt zijn eigen, specifieke bewerking. Van malen, tot pletten of verhitten, elk ingrediënt gaat apart door een eigen verwerkingsproces heen. Grondstoffen afzonderlijk van elkaar bewerken garandeert dat elk ingrediënt zijn beste eigenschappen behoudt in het voer. Bestel je voer van Voermeesters? Dan is dat voer altijd gemaakt volgens het ‘Zuiver Voer’ principe. Elke grondstof van het Voermeesters voer ondergaat een specifieke en afzonderlijke bewerking. Het merk bewerkt geen mengsels, maar elke grondstof apart. In fabrieken van andere merken paardenvoer dan die op Paardenvoer.nl ondergaan grondstoffen vaak pas na het door elkaar heen mengen van de grondstoffen een bewerking. Een werkwijze die sneller is, maar ook één die afbreuk doet aan de kwaliteit en voederwaarde van het voer.

Stap 3: Mengen van receptuur

Elke soort grondstof wordt na bewerking in een eigen silo of opslagplaats opgeslagen en van daaruit opgenomen in de productielijn. Elke soort paardenvoer heeft een eigen, door de voedingsdeskundigen zorgvuldig samengesteld en uitgewerkt recept. Een volautomatisch systeem haalt in de fabriek alle grondstoffen van dat recept in de juiste hoeveelheden uit de opslagcellen en silo’s.

Een aantal  weegschalen zorgen ervoor dat de hoeveelheden keurig volgens het recept afgewogen in de menger terecht komen. Als laatste grondstoffen komen de vetten en eventuele oliën bij de grondstoffen. Daarna mengt het systeem alles door elkaar. Zit er een melasse door het voer? Dan wordt dat toegevoegd tijdens het mixen van het voer, een handeling die op het mengen volgt. 

Stap 4: Scheiding muesli en brok

Brokken en muesli‘s bevatten dezelfde grondstoffen, uiteraard wel afhankelijk van het type paard waar het voer voor bedoeld is. Er is ook een klein verschil tijdens het productieproces. De grondstoffen voor brokken worden voor het mengen uit eerst fijngemalen en pas daarna door elkaar gemengd. Na het mengen volgt het persen van de brokken in de juiste afmeting. Een veulenbrok is bijvoorbeeld veel kleiner dan een extra grote brok die het beter kauwen op brokken stimuleert.. Ter voorkoming van schimmelvorming in de brokken worden ze voor het verpakken eerst nog teruggekoeld.

Stap 5: Verpakken en vervoeren naar paardenhouders

Het gemengde en eventueel geperste paardenvoer gaat vanuit de productielijn door naar de verpakkingslijn. Daar komt het voer in zakken of in opslag voor bulkleveringen. Het grootste deel van het voer gaat in zakken naar fouragehandelaren, winkels en bijvoorbeeld Paardenvoer.nl.

Bestel je via Paardenvoer.nl? Dan krijg je het voer op stal afgeleverd. Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor thuisbezorging? Of heb je vragen over welk type paardenvoer dat het beste bij je paarden en pony’s past? Vraag vrijblijvend advies aan bij één van de deskundigen van de klantenservice van Paardenvoer.nl.