×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Hoe ook jouw paard nog meer winst uit zijn voer haalt? Lees dat in deze 7 paardenvoertips 

Paarden en pony’s aan huis houden is voor veel paardeneigenaren het ideaalbeeld. Elke dag zelf voor je dieren zorgen geeft je de best mogelijke kans om dat zo goed mogelijk te doen. Je ziet elke verandering in hun gedrag en gezondheid. Je merkt elke meerwaarde van aanpassingen in je stalmanagement direct op. Elk paard heeft behoefte aan onderdak, aan beweging, aan sociaal contact en aan de juiste voeding. Voor hoe die juiste voeding eruit zou kunnen zien vind je hier een aantal tips:

1. Voer voldoende ruwvoer

Een paardenspijsvertering is gemaakt voor het langdurig verteren van kleine hoeveelheden vezelrijk en energiearm voer. Ruwvoer bestaat in Nederland over het algemeen uit allerlei variëteiten van gras. Denk aan vers gras, hooi, voordroog hooi, kuilgras en diverse ruwvoermengsels met gras of luzerne. Eventueel nog aangevuld met wat stro. Paarden die onbeperkt of anders met tussenpozen van maximaal 4 tot 6 uur steeds wat ruwvoer krijgen blijven op lange termijn het gezondst.

2. Voorkom voerstress

Zeker wanneer je meerdere paarden en pony’s bij elkaar houdt en op vaste tijden voert is er kans op voerstress. De dieren weten dat er eten aankomt en worden onrustig. Sommigen vertonen soms zelfs agressief gedrag naar elkaar toe. Stress ontstaat vooral als de dieren lange tijd zonder voer moeten doen en daardoor eigenlijk continu honger hebben. 

Het geven van voer in zogenaamde slowfeeders laat ze langer over hun voer doen. De momenten zonder voer tussen de voerbeurten in worden op die manier korter. Ook door vaker en in volume meer (ruwvoer) te geven verminder je de stressreacties rond de voedermomenten aanzienlijk.

3. Verdeel voer buiten over meerdere voederplekken

Wanneer je meerdere paarden in een groep tegelijkertijd voert is het verstandig dat je elk paard in een eigen hoek zijn voer geeft. Dit geldt voor zowel krachtvoer als ruwvoer. Het voorkomt dat de dieren elkaars hooi vertrappen of ruzie krijgen en het geeft ze meteen ook een beetje meer beweging. 

4. Zorg voor een natuurlijke eethouding

Paarden eten van nature met hun hoofd omlaag. Op stal boots je dit na door ruwvoer gewoon op de grond te geven. Voor krachtvoer is dit lastiger, want krachtvoer verdwijnt vaak tussen de bodembedekking. Wil je ook het krachtvoer op grondhoogte geven? Geef het dan in een flexibele plastic bak of emmer zonder hengsel. Dit voorkomt dat je paard zich verwondt aan de emmer.

5. Geef voer in de juiste volgorde

De vorming van voldoende speeksel in de mond levert een grote bijdrage aan een goede spijsvertering in de maag. Geef paarden daarom altijd eerst wat ruwvoer en vul dat pas na een tijdje aan met hun portie krachtvoer. Door het voer in deze volgorde te geven zorg je ervoor dat het paard al veel speeksel in de maag heeft voordat het krachtvoer erin komt.  Op deze manier haalt je paard alle voedingsstoffen op de meest optimale manier uit het voer.

6. Zorg voor een passend rantsoen

Een sober ingestelde pony die één keer in de week een uurtje door het bos loopt heeft een heel andere voedingsbehoefte dan een hoog in het bloed staand endurance paard dat elke dag dertig kilometer aflegt in een hoog tempo. Klinkt logisch waarschijnlijk, maar toch is het voor paardeneigenaren soms lastig inschatten wat de werkelijke voedingsbehoefte van hun dieren is. 

7. Vraag om deskundig advies

Alleen met een op het dier en zijn situatie specifiek afgestemd rantsoen blijft een paard of pony zo lang mogelijk zo gezond mogelijk. Goed voer op de juiste manier geven is soms een hele puzzel. Je dierenarts kan je vast al wel wat tips geven, maar voor echt op jouw situatie gericht advies geven is iets waar de voedingsdeskundigen van Voermeesters, Masters en Subli nog meer verstand van hebben. 

Alle medewerkers hebben zelf jarenlange praktijkervaring en komen zelf uit de paardenwereld. Ze weten alles over voederwaardes. Maar ook alles van wat er speelt en wat er wel en niet kan met paarden. 

Wil jij zeker weten dat je paarden voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen? Bespreek dan eens samen met onze deskundigen wat voor jouw paarden en pony’s de beste manier van voeren is. Neem dan vrijblijvend contact op met de klantenservice van Paardenvoer.nl en krijg snel een duidelijk en helder advies waar je iets mee kunt.