De maand JUNI krijg je 5 liter Subli Lijnzaadolie GRATIS bij een bestelling van 400 kg.
Het product wordt automatisch aan het winkelmandje toegevoegd 

Wat doet vitamine E voor een paard?

Wat doet vitamine E voor een paard?

Vitamine E is een antioxidant. Dat is een verzamelnaam voor stoffen die in het paardenlichaam aanwezig zijn ter bescherming tegen een teveel aan afvalstoffen die vrijkomen tijdens het afbreken van voedingsstoffen en zuurstof in het lichaam. Die stoffen worden vrije radicalen genoemd en vitamine E beschermt het lichaam tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Ook zorgt het voor een beter herstel van spieren na inspanning.

Waar haalt een paard vitamine E vandaan?

Een paard haalt vitamine E normaal gesproken in voldoende mate uit gras. In de gedroogde vorm van gras, zoals hooi, lopen de percentages van vitamine E vaak terug. Elk paard heeft ter compensatie van een tekort een kleine voorraad van vitamine E in zijn lever. Maar bij sommige sobere rassen zoals Haflingers, Friezen en Fjorden en paarden die veel inspanning leveren is die voorraad soms onvoldoende en ontstaat er vooral in de wintermaanden een kans op een vitamine E tekort.

Gevolgen van een vitamine E tekort

Gevolg van een tekort aan vitamine E is dat afvalstoffen zich ophopen in het vet van de dieren, waardoor lokale spierontstekingen ontstaan. Ook zie je vaak een vermindering in de weerstand van paarden met een vitamine E tekort waardoor ze bijvoorbeeld gaan hoesten.Je herkent een tekort zelf het beste aan een afname van het herstelvermogen van spieren. Stijfheid, spierpijn en zelfs spiertrillen na inspanning zijn duidelijk herkenbare symptomen. Vermoed je een tekort? Laat je dierenarts eens kijken naar de vitamine E-huishouding van je paard. Als hij of zij een tekort vaststelt, dan is aanvullen de beste en snelste oplossing.

Wanneer vitamine E aanvullen?

Je vindt vitamine E in vrijwel elk type krachtvoer in voldoende mate terug. Toch hebben sommige dieren behoefte aan een extra aanvulling. Denk hierbij aan paarden die in de zomermaanden alleen maar leven van heel schraal gras zonder aanvulling met krachtvoer. Of paarden die echt grote of explosieve krachtinspanningen leveren door sport of ziekte. Bij grote spierinspanningen komt er veel melkzuur vrij in de spieren, wat door vitamine E afgevoerd wordt. Hierdoor verdwijnt er veel extra vitamine E uit het lichaam van je paard en kan aanvullen nodig zijn.

Juiste dosering cruciaal

Is aanvullen van vitamine E noodzakelijk? Probeer dan bijvoorbeeld de Horsemix Compleet of Omega-Plus van Masters. Geef je liever alleen af en toe een supplement? Dan is de Subli glucosamine mix een verstandige keus. Allebei producten die gemaakt worden door mensen uit de paardenwereld zelf. Mensen die daardoor ook echt weten wat er speelt en wat nodig is.Let wel op dat je vitamine E nooit langer en ook niet in hogere doseringen geeft dan je dierenarts je aanbeveelt. De meest gebruikte dosering is 1 tot 4 milligram vitamine E per kilo lichaamsgewicht. Vitamine E is een stof die je paard alleen kan opnemen als het oplost in vet. Een beetje olie zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie door het voer stimuleert de opname van vitamine E extra. 

Deskundig advies over vitamine E

De oplosbaarheid in vet betekent wel meteen dat je paard een eventueel overschot aan vitamine E maar moeilijk uit het lichaam krijgt. Zaak dus om altijd precies zoveel aan je paard te voeren als hij nodig heeft. Persoonlijk en helder advies nodig over de juiste dosering van het voer voor jouw paarden en pony’s? Vraag je dierenarts of neem vandaag nog even contact op met één van de deskundigen van de klantenservice van Paardenvoer.nl 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3