×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn paard gezond voer geef?

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn paard gezond voer geef?

Wat qua voeding voor het ene paard helemaal perfect is, kan voor het andere paard wel een aanslag op zijn gezondheid zijn. Geen paard is gelijk en juist daarom is het zo belangrijk dat je het voer afstemt op de behoeftes van het paard zelf. Kijk allereerst naar het ras, het type en het inspanningen die het dier verricht. Maar ook naar de omstandigheden waarin hij gehouden wordt en naar het jaargetijde. Er spelen veel factoren mee in het bepalen van wat gezond voer voor een paard is. Hieronder zie je er een aantal van.

Welk paardenvoer is gezond?

In principe is speciaal voor paarden ontwikkelt voer ook gezond voor paarden. Denk hierbij aan krachtvoer, maar ook aan ruwvoeders zoals gras en hooi. Koop je voer altijd in via betrouwbare adressen en kijk of het voldoet aan keurmerken zoals Secure Feed en Voederwaarde.nl. Je weet dan zeker dat er daadwerkelijk in het voer zit wat er op het etiket staat. Daarnaast kun je aan de reviews van een bedrijf zien of ze een bepaalde kwaliteit hebben. Zo kun je hier de reviews van paardenvoer.nl zien. In het geval van ruwvoer doe je er goed aan om je voer regelmatig op kwaliteit en voedingswaarde te laten checken door een analysebureau. Het voeren van goedgekeurd en gecertificeerd voer is een prima keuze voor een gezonde basis, maar let er daarnaast ook altijd op dat:

  • Het dier in goede conditie blijft (vacht, hoeven et cetera)
  • Het gewicht niet toe- of afneemt
  • Het dier voldoende energie heeft voor zijn werk
  • Er geen gezondheidsproblemen ontstaan

Ras en arbeid bepalen veel

In grote lijnen kun je stellen veel ponyrassen vrij sober zijn in hun voerbehoefte. Dit houdt in dat ze als gevolg van hun herkomst uit schrale gebieden erg energiezuinig omgaan met hun voeding. Dit geldt zeker voor rassen zoals Shetlanders, IJslanders, Fjorden en Welshpony’s. Ze worden al snel dik van wat zo’n beetje alles dat je ze geeft. Daarom bestaan er ook speciale voeders voor sobere paarden. Denk aan de Ponybrok van Subli of de Voermeesters Efficiënt brokken.

Maar let op: wanneer je met diezelfde sobere pony’s bijvoorbeeld elke dag een tocht van 30 kilometer maakt, dan zul je zien dat ook de voedingsbehoefte van sobere rassen flink omhoog gaat. Het gaat voor wat wel en niet gezond is altijd om een combinatie van wat een paard eet, welk seizoen het is, wat hij doet en waar hij staat.

Combineer factoren goed

Gezond voeren van een paard is kijken naar wat er gebeurt met je paard. Wordt je paard dikker? Dan krijgt hij meer voedingsstoffen binnen dan hij nodig heeft op dat moment. Wordt hij juist mager? Dan is meer of een ander type voer waarschijnlijk de juiste oplossing. Maar, het kan ook zijn dat je paard iets onder de leden heeft. Raadpleeg bij twijfel altijd even je dierenarts.

De voedingsbehoefte verschilt ook per seizoen. In de zomer lopen veel paarden en pony’s in de wei. Wanneer je ze dan nog net zoveel hooi geeft als tijdens de wintermaanden, dan is de kans groot dat je paard last van overgewicht krijgt. Tenzij je juist in de zomer elke week een zware wedstrijd met hem rijdt en er weinig gras in je wei staat. Dan kan het zomaar zijn dat het dier wel behoefte heeft aan extra voer.

Er is dus geen vaststaande regel voor wat gezond voer is voor je paard. Zelfs per paard verschillen de behoeftes, omdat je bijvoorbeeld niet altijd dezelfde inspanningen van je paard vraagt. Door specialisten ontwikkeld en gecertificeerd paardenvoer geven en de voeding naar behoefte aanpassen aan de omstandigheden is het meest gezonde wat je kunt doen voor je paard.

Vraag advies aan een deskundige

Ben je onzeker over de conditie van je paard of denk je dat hij te dik of te mager is? Vraag je dierenarts eens om advies. Zeker in het geval van overgewicht bestaat het risico op het ontstaan van allerlei gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid of het Equine Metabool Syndroom. Je doet er daarom goed aan als je deskundig advies over de juiste voeding vraagt.

Vraag naast je dierenarts ook eens om raad bij een gespecialiseerde paardenvoedingdeskundige via onze klantenservice. Onze medewerkers komen allemaal uit de paardenwereld en weten wat er speelt. Ze staan dagelijks voor je klaar met deskundig en persoonlijk advies. Wij kijken graag en vrijblijvend eens met je mee naar de specifieke behoeftes van jouw paarden en/of pony’s.