Wat is het belang van certificering?

Wat is het belang van certificering?

Als paardeneigenaar ben je verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van je paarden. Goede gezondheid en een aangenaam bestaan bepaal je voor een groot deel met voeding. Maar, weet jij eigenlijk wel wat er in je zakken met brokken zit? Of wat de herkomst van de grondstoffen van je muesli is?

Twijfel maakt onzeker

Onduidelijkheid over wat er precies in (paarden)voer zit maakt mensen onzeker. Certificering neemt elke vorm van twijfel weg en geeft mensen zekerheid over hun voer.

Als paardeneigenaar wil je natuurlijk altijd het beste voor je dieren. Maar voor wat de inhoud van die zak voer betreft tast je misschien wat in het duister. Je bent voor je gevoel misschien overgeleverd aan de keuzes van voerproducenten. In een ver verleden leek dat soms inderdaad echt zo en was er veel onduidelijkheid over herkomst en voederwaardes van veevoer. Juist daarom zijn er in grofweg de laatste 25 jaar allerlei nationale en internationale controlesystemen voor vee- en ook paardenvoer ontwikkelt.

Wanneer het paardenvoer dat je koopt gecertificeerd is, dan weet je op grond daarvan zeker dat het goed zit met de inhoud en voederwaarde van dat voer. Dat wat op het etiket staat, dat zit in de zak voer. Die certificaat garantie krijg je niet alleen van de voerproducent zelf, maar vooral ook van de controlerende en onafhankelijke instanties. Van alle certificaten die je op Paardenvoer.nl tegenkomt lees je hieronder wat ze inhouden:

GMP+

De afkorting GMP staat voor ‘Good Manufacturing Practice’. In goed Nederlands komt dit neer op ‘goed produceren’. GMP+ is een internationaal kwaliteitssysteem dat voederveiligheid waarborgt. Alle gecertificeerde bedrijven produceren hun voer volgens voorgeschreven regels en vergroten ook continu hun kennis over kwaliteit en productieprocessen via de internationale GMP-organisatie.

Onafhankelijke instanties voeren inspecties uit op het hele productieproces van het voer. Een GMP+ certificaat garandeert de veiligheid van het voer voor mens, dier en milieu. Maar ook het voldoen aan de gestelde kwaliteitsstandaarden en het van A tot Z werken volgens voorgeschreven en betrouwbare procedures.

Voederwaarde.nl

De Nederlandse organisatie Voederwaarde.nl garandeert dat het voer van de door hun gecertificeerde bedrijven voldoet aan alle voorgeschreven eisen aan voederwaardes. Ook checken ze de gebruikte methodes voor het vaststellen en weergeven van die voederwaardes. De organisatie werkt samen met een onafhankelijke instantie die controles uitvoert op de voederwaardegehalten van zowel de grondstoffen als het eindproduct. Aan de hand van dit certificaat weet je zeker dat de voederwaarde zoals die op de zak staat ook zo in het voer zit.

Secure Feed

Secure Feed is een internationale organisatie die staat voor het gebruik van veilige grondstoffen en daarmee veilig voedsel voor dieren. Door het op tijd her- en erkennen van risico’s en het nemen van passende maatregelen borgt SecureFeed samen met haar deelnemers de voedselveiligheid.

GMP+ GMO-Controlled

GMO-controlled houdt in dat de grondstoffen die gebruikt worden voor paardenvoer geen enkele vorm van genetische manipulatie ondergaan hebben. In Europa mogen de grondstoffen soja, maïs en koolzaadolie van genetisch gemanipuleerde planten afkomstig zijn. De langetermijneffecten van het voeren van genetisch gemanipuleerd materiaal op bijvoorbeeld de gezondheid zijn nog niet eenduidig vastgesteld.

Het GMP+ GMO-controlled certificaat garandeert je dat het voer gemaakt wordt van niet-genetisch gemanipuleerde grondstoffen. En dat in een gereinigde fabriek waar uitsluitend GMO-vrij voer en grondstoffen aanwezig zijn.

Hoe garandeert de producent GMO-controlled? Door middel van controles op de samenstelling van een specifiek eiwit in de grondstoffen. Dit eiwit komt niet voor in de grondstof soja en daardoor  is deze vorm van controle voor soja niet mogelijk. Daarom gebruikt Voermeesters in het GMO-controlled voer lijnzaadolie in plaats van sojaolie. Lijnzaad wordt niet genetisch gemanipuleerd en past daarmee perfect in het principe van GMO-controlled voer.  Die samenstelling wordt gecontroleerd door de producent zelf, maar ook door de onafhankelijke instanties die controles uitoefenen voor de bovengenoemde GMP+ certificeringen. Voer van het merk Voermeesters is het eerste GMP+ GMO-controlled gecertificeerde paardenvoer in Nederland. Wil je hier meer over lezen? Ga dan naar de pagina over Voermeesters GMO-controlled. 

 

ONZE MERKEN

 

Nieuwsbrief

Direct 5 euro korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Kiyoh

Onze klanten beoordelen ons met een 9,5