×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Mijn veulen is afgespeend. Wat nu?

w

Vanwege de Paasdagen geldt er een dag extra levertijd

Mijn veulen is afgespeend. Wat nu?

Gemiddeld worden veulens vanaf een maand of zes gespeend en zullen ze het nest van hun moeder gaan verlaten. Het is natuurlijk verschillend, maar de meeste veulens zullen vanaf dat moment naar de opfok gaan. Het kan natuurlijk ook dat je er voor kiest om je veulen(s) thuis te houden. Maar hoe zorg je er nou voor dat je veulen uiteindelijk uitgroeit tot een gezond volwassen paard?

Als het goed is heeft jouw veulen de afgelopen periode al kunnen wennen aan de brokken, doordat hij veulenbrok heeft gehad. Maar het is zeker nog niet het moment om nu over te gaan stappen naar een basisbrok. Omdat het veulen nog volop in ontwikkeling is, wil je een zo goed mogelijke basis geven voor een optimale groei en ontwikkeling van de botten, gewrichten en spieren. Maar wat is nou zo belangrijk in die ontwikkeling?

Krachtvoer
In de eerste periode na het afspenen, zo tussen 6 en 12 maanden leeftijd, groeit een veulen nog vrij hard. Daardoor heeft het jonge paard een hoge behoefte aan energie, eiwit en vitaminen en mineralen. Het is belangrijk dat hier aandacht aan besteed wordt in het rantsoen van een opgroeiend paard. De juiste hoeveelheid eiwit in de voeding is van essentieel belang. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en een opgroeiend paard heeft daarom verhoogde behoefte aan deze eiwitten. Met name de essentiële aminozuren, zoals lysine en methionine zijn hierbij belangrijk.

Daarnaast is het belangrijk dat de voeding de juiste verhouding calcium, fosfor en magnesium bevat. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van gezonde botten en spieren. Maar ook zink, koper en mangaan zijn belangrijke elementen in de voeding, die zorgen voor een goede botgroei en ontwikkeling.

Gelukkig zijn er diverse soorten (kracht)voer die speciaal ontwikkelend zijn voor jonge opgroeiende paarden en deze belangrijke elementen bevatten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan speciale voeding voor paarden in de opfok, zoals Voermeesters Opfok, Masters Opfok of de Masters Kern-Fok.

Ruwvoer
Om aan de eiwit behoefte te voldoen, mag een veulen onbeperkt ruwvoer tot zijn beschikking hebben. Belangrijk is natuurlijk wel dat het ruwvoer van goede kwaliteit is. Ben je niet in de gelegenheid om onbeperkt ruwvoer te verschaffen? Zorg er dan voor dat je minimaal 1,5 kg per 100 lichaamsgewicht aan ruwvoer geeft. Belangrijk is dat je de conditie van je jonge paard goed in de gaten houdt. Zie je dat hij invalt? Zorg er dan voor dat je de hoeveelheid ruwvoer verhoogt.

En dan nog even dit..

Groeit jouw veulen in de koppel op? Zorg er dan voor dat er meerdere plekken in de groep zijn waar gevoerd wordt. Zo krijgt ieder veulen de mogelijkheid om in alle rust te eten. Belangrijk is tenslotte wel dat alle veulens voldoende voeding binnen krijgen! Dit geldt natuurlijk voor zowel krachtvoer als ruwvoer.

Ben jij benieuwd welke voeding het beste bij jouw opgroeiende paard past? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op of vraag hier een voedingsadvies aan. Wij helpen je graag!