Al die jaren heeft hij hard voor je gewerkt, maar je merkt nu toch dat je paard of pony een dagje ouder wordt. Niet alleen doordat hij misschien wat stijver zijn stal uitkomt, of dat het wisselen van zijn vacht niet meer vlekkeloos verloopt, maar ook doordat hij wat in begint te vallen. Allemaal tekenen dat je een senior op stal hebt, die wat extra aandacht verdient! Is dit herkenbaar? Dan hebben wij in deze blog een aantal voedingstips voor jouw ‘oudje’.
1. Laat regelmatig het gebit controleren!
Bij oudere paarden of pony’s is de kans aanwezig dat er gebitsproblemen ontstaan. Doordat het paard ouder wordt heeft hij minder spierkracht in de kauwspieren, waardoor hij minder krachtig kauwt. Hierdoor zal het paard naar mate hij ouder wordt, het voer sneller uit zijn mond laten vallen tijdens het eten. Ruwvoer komt dan als zogenaamde ‘proppen’ uit de mond. Doordat de effectiviteit van het kauwen vermindert bestaat de kans dat het paard het voer in grotere delen doorslikt met minder speeksel, wat de kans op slokdarmverstopping vergroot. Maar ook is de kans aanwezig dat er kiezen ontbreken en dat de nog aanwezige kiezen niet meer helemaal goed op elkaar aansluiten. Het is belangrijk om regelmatig (in ieder geval 1x per jaar) een gebitscontrole in te plannen met een goede en gecertificeerde paardentandarts.
2. Pas het rantsoen aan
Belangrijk is om goed te kijken naar je paard of pony naar mate hij ouder wordt, zodat je zijn rantsoen hier op aan kunt passen. Een senior met PPID (ziekte van Cushing) heeft namelijk andere voeding nodig dan een ouder paard die alleen een gebitsproblemen heeft. Daarom nogmaals; kijk goed naar je paard! En laat hem eventueel testen op PPID, zodat je weet wat de huidige stand van zaken is.
Ruwvoer
Zorg ervoor dat je naast de seniorvoeding ook ten alle tijden voldoende ruwvoer beschikbaar stelt. Ruwvoer blijft de basis en ook al heeft jouw senior minder kiezen in zijn mond, zolang je ze aan de natuurlijke behoefte van het kauwen op ruwvoer kunt blijven voldoen, is het belangrijk om dit gewoon te blijven verstrekken. Het zorgt namelijk voor een gezonde darmwerking. Geef zacht en fijn ruwvoer, omdat hier minder kauwactiviteit voor nodig is en daardoor beter verteerbaar zal zijn. Heeft jouw senior suikerarm ruwvoer nodig, dan is het verstandig om je ruwvoer te laten analyseren. Dit kan je bijvoorbeeld doen via de Voermeesters Ruwvoeranalyse (= binnenkort verkrijgbaar!). Met deze analyse wordt onder andere de EWpa, de VREp en het suiker gemeten. Door je ruwvoer te laten analyseren weet je of je het juiste ruwvoer voor jouw senior hebt.
Seniorvoeding
Er zijn verschillende soorten seniorvoeding verkrijgbaar op de markt. Indien jouw paard of pony nog geen problemen heeft met zijn gebit, kan je ervoor kiezen om een gewone seniorbrok of -muesli te voeren. Maar heeft hij moeite met het opnemen van muesli of brokken doordat het gebit niet meer in orde is, kies dan voor een product dat zowel het krachtvoer als ruwvoer vervangt. Deze voeding bevat namelijk meer vezels. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan Subli Seniores Priores en Masters Senior Slobberbrok. Let wel op, dit zijn producten die voorafgaand geweekt moeten worden, zodat het beter opgenomen kan worden.
3. Vitaminen en mineralen
Bij oudere paarden zijn de behoefte aan vitaminen en mineralen extra hoog, doordat ze zelf niet alles meer goed aan kunnen maken. Wanneer je paard minder ruwvoer of helemaal geen ruwvoer meer krijgt, moet het rantsoen veel vezels bevatten. Door verminderde opname zal de activiteit van de goede bacteriën in de darmen dalen en zal je senior minder vitamine B en vitamine K aanmaken.
Daarnaast is de behoefte aan zink, koper en selenium ook hoger bij een ouder paard of pony. En ook vitamine C moet aangevuld worden, omdat oudere paarden en pony’s dit zelf niet meer voldoende aanmaken.
En niet geheel onbelangrijk is de aanvulling van energie en dan vooral in de winter, omdat oudere paarden zichzelf moeilijker warm kunnen houden. En voor het onderhoud van spieren en weefsel is het belangrijk dat jouw senior extra goed verteerbare eiwitten binnenkrijgt. Hou hier dus rekening mee in het kiezen van de voeding van jouw ‘oudje’.
4. Wat je echt niet moet doen!
Het is heel verleidelijk om je paard die terugvalt in gewicht extra krachtvoer te geven. Dit is alleen echt geen goed idee. Het meeste krachtvoer bevat veel zetmeel, die het maagdarmstel van een ouder paard niet goed kan verteren. Dit kan diarree, koliek of hoefbevangenheid veroorzaken. Kijk hier dus echt mee uit!
Kortom, het is dus erg belangrijk om voor jouw senior goed te kijken welke voeding hij nodig heeft. Dit kan soms lastig zijn en wij willen je daar graag bij helpen. Neem gerust contact met ons op voor een gratis voedingsadvies op maat. Wij denken graag met je mee, zodat we jouw paard of pony een onbezorgde oude dag kunnen bezorgen!