×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Waarom zijn er zoveel verschillende soorten paardenvoer?

Van 30 juni t/m 13 juli 2025 
10% korting op sportbrok van Subli, Voermeesters, Masters en Vente + de Fivestar producten van NAF
Gebruik de code SPORT2025 in je winkelmandje
Bekijk de actie en producten hier >

Waarom zijn er zoveel verschillende soorten paardenvoer?

Kijk rond op Paardenvoer.nl of stap binnen bij elke gemiddelde fouragehandel en de keuze is reuze. Ga je voor brokken of kies je liever voor muesli? En dan zijn er nog de slobber en allerlei ruwvoermengsels. En combinaties. Waarom bestaan er toch zo enorm veel soorten paardenvoer? Ook jij vraagt je dit misschien wel eens af. Hieronder lees je de logica achter al die diversiteit.

Bekijk elk paard afzonderlijk

Het spijsverteringsstelsel haalt tijdens het verteringsproces zoveel mogelijk voedingsstoffen uit de voeding van je paard. De hoeveelheid vrijkomende voedingsstoffen is afhankelijk van het type voer en van de gezondheid van je paard. En daar zit de clou van het bestaan van al die soorten paardenvoer. De behoefte aan energie en voedingsstoffen en de mogelijkheid tot het vrijmaken daarvan bepaalt per paard welk soort voer bij het dier past.

Elk paard en elke pony heeft energie en essentiële voedingsstoffen nodig. Onder andere voor het gezond houden van het lichaam en voor het leveren van prestaties. De voedingsbehoefte per paard verschilt sterk op grond van zaken zoals:

  • Leeftijd
  • Type en ras
  • Gezondheid/conditie
  • Arbeid
  • Dracht/zogend
  • Stalling
  • Seizoen
  • Kwaliteit van het ruwvoer

Hittepetit of koele kikker?

Elk paard reageert anders op voer. Sommige, vaak flegmatieke, paarden kunnen op zijn tijd echt wel een beetje extra energie gebruiken. Terwijl de wat meer sensibele types met het eten van precies diezelfde energierijke brokken hun eigenaar misschien wel zo ongeveer tot wanhoop drijven met hun drukke gedrag.

Of neem bijvoorbeeld een oud paard dat geniet van de oude dag. Met een versleten gebit en zwakke kaakspieren. Dat dier heeft waarschijnlijk veel baat bij een zachte (slobber)brok. Terwijl zijn jonge en actief getrainde metgezel juist een energierijk granenmengsel met extra energie nodig heeft voor het volhouden van zijn werk. Het oude paard zou zulk voer misschien best wel lusten, maar kan het simpelweg niet meer kauwen.

Maatwerk is gezond werk

Verdiep jezelf af en toe eens in hoeveel energie je paarden als individu echt nodig hebben. En in welke vorm. Weet jij zelf wel wat de voedingswaarde van je ruwvoer is? En met welk type krachtvoer je eventuele tekorten in je ruwvoer op een gezonde manier weer aanvult? Echt goed inzicht in wat je aan je paarden geeft aan voedingsstoffen is best wel een uitdaging.

Wil je eens sparren over de voedingswaardes van het voer dat jij aan je paarden en pony’s geeft? Neem vrijblijvend eens contact op met de klantenservice van Paardenvoer.nl. Daar krijg je persoonlijk en betrouwbaar advies van echte paardenmensen. Mensen met verstand van paarden én die precies weten wat er in al die verschillende soorten paardenvoer zit. Dat maakt advies vragen is makkelijk, snel en betrouwbaar.